bok

I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig

Christina Wahldén

Författare

Beskrivning

2012-05-16
Svenska
Unga vuxna

Författare

Christina Wahldén

Formgivare omslag

Anders Bergström

Sextonåriga Ombeni har flytt från krigets Kongo till Sverige. Hon är äldsta dottern i en stor familj. Ombeni har bevittnat fruktansvärt våld i sitt hemland, bilder som ständigt finns på hennes näthinna. Hon bor i norra Sverige, i egen lägenhet, hon går på gymnasiet, och ingen fattar vad hon har varit med om - hennes familj är till stora delar utplånad, hon vet inte om hennes systrar fortfarande är i livet. Nätterna är värst, varenda natt drömmer hon om allt det fruktansvärda, om våldtäkterna, om de döda. Samtidigt är hon livrädd för att glömma hur familjen såg ut.

Christina Wahldén var i Kongo två gånger under 2008-2009 för att skriva en reportagebok till Röda Korset, det blev också en reportageserie i Svenska Dagbladet. Hon kom i kontakt med en ung flicka som, precis som flickan i boken, ensam flytt till Sverige.

I Kongo har drygt fem och en halv miljon människor dött sedan krigsutbrottet 1998. Det är den blodigaste väpnade konflikten i världen sedan andra världskriget. Hundratusentals kvinnor har våldtagits.

Christina Wahldén har återigen skrivit en stark, otäck och väldigt gripande roman. På sitt raka, enkla sätt beskriver hon många unga människors verklighet. Det är omöjligt att inte beröras.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

Unga vuxna

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2012-05-16

Produktion

Papper

Bokpapper trähaltigt

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789129681956

Antal Sidor

160

Ryggbredd (mm)

11

Höjd (mm)

180

Vikt (kg)

0.093

Bredd (mm)

110

Hållbarhet

Recensioner

tonarsboken.blogspot.com

”Ännu en fullträff av Wahldén!”

bokomaten.blogspot.com

”Det här kan vara den bästa ungdomsbok jag läst i år”

"Det här kan vara den bästa ungdomsbok jag läst i år och det är definitivt en bok som behövs. Definitivt en bok som kan och bör läsas av fler än bara ungdomar."

http

”Välskrivet och drabbande”

"Det skulle lätt kunna bli både platt och ”för mycket”. Ibland blir berättelsen också mer redovisande än gestaltad. Wahldén vill säga så mycket att det bitvis blir övertydligt. Men det gör inget. Summan blir ändå ännu en välskriven och drabbande text som vill något. Och det är precis vad den här tiden behöver: en berättelse som ställer frågor om människovärde och vilken värld och samhälle vi egentligen vill ha. Mer än 5,4 miljoner människor har dött i Kongo sedan krigsutbrottet 1998. En av orsakerna till stridigheter är den begärliga metallen Coltan som finns i våra mobilers uppladdningsbara batterier. ”I din ficka bär du en bit av Kongo”, skriver Wahldén i sitt efterord. I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig gör något så uppfriskande som att uppmana sin läsare att ställa sig frågan: Vad har jag själv för ansvar?"Hanna Larsson

www.bt.se

”Komplext och starkt om tonårsflicka i Kongo”

"Många författare som skriver initierade och angelägna böcker om samtiden står på journalistikens grund. De visar att fakta- och ämnesval är väl så viktigt för att en text ska kunna hävda sig, som komposition och gestaltningsförmåga. Ett ypperligt exempel på det är Christina Wahldéns (f 1965) I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig, en rak och enkel biografi i jagform, som skildrar de olyckor som drabbar en tonårsflicka från Kongo. /.../Samtidigt som I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig tydliggör förhållandena i ett av världens mest komplexa problemområden, ger den perspektiv på den sårbara flyktingens möte med svenska attityder. Det är en mycket stark bok, som väcker förståelse och manar fram en självklar humanistisk hållning."Peter Grönborg

www.sydsvenskan.se

”en gripande bladvändare”

"Christina Wahldén skriver flyhänt och rappt. Boken är en gripande bladvändare som låter läsaren ana något av vad krig gör med människorna bakom nyhetsrapporteringens krassa siffror från någonstans långt bort."Suzanne Frieberg

www.bokfreak.se

”Den starkaste”

"Boken är en av de starkaste jag läst. Jag blir så himla ledsen när jag tänker på att det här är sant. Det finns flickor som Ombeni. /.../Det finns ljuspunkter i boken. Sonja till exempel, och Gösta. Och slutet. Jag är tacksam för att Christina Wahldén orkar skriva om det här. Det är skitjobbig läsning, men det är superviktigt att vi faktiskt får upp ögonen för vad som händer i världen."

blog.unicef.se

”en superstark, otäck och väldigt gripande roman”

" Christina Wahldén har återigen skrivit en superstark, otäck och väldigt gripande roman. På sitt raka, enkla sätt beskriver hon många unga människors verklighet. Det är omöjligt att inte beröras."

www.unt.se

”Tyvärr är inte allt i boken påhittat”

säger Christina Wahldén till UNT:s reporter Lena Köster.

 

Mitt käraste gyllene barn

Om boken

”Upprivande men tonsäker biografi i världens svåraste ämne: om Förintelsen för unga läsare.” Borås Tidning
”Stark och angelägen bok.” Sydsvenskan”Stilen präglas av en stram telegramprosa, där korta, enkla fraser skapar skärpa. Den avskalade sakligheten bränner till och ger det unga ödet en ovanligt stark emotionell laddning.” Kristianstadsbladet”Det är spännande och upprörande läsning, som samtidigt är mycket informativ. Dessa hemskheter skedde för inte så länge sedan och får varken glömmas eller bortförklaras." BTJEn kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till för en okänd framtid.Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarlig att vara jude.Kaja får hjälp att ta sig till sin pappa. De lever tillsammans under en tid, men livet är svårt och Kaja är mycket ensam. En dag återförenas hon med sin mamma och lyckan är stor. Men det varar inte länge. Mamman tas ifrån henne och förs bort till okänd plats, och Kaja transporteras ensam till olika läger, där en fasansfull tid väntar.Som genom ett mirakel är den svårt undernärda Kaja ändå vid liv när kriget tar slut i maj 1945. Hon kommer till Sverige där hon får vård och tillfrisknar. Hon vet att hennes morfar bor i New York och genom honom får hon veta att hennes mamma också har överlevt kriget.Under lång tid pratar hon inte om sin bakgrund. Men efter mer än sextio års tystnad kommer här hennes egen berättelse.

Christina Wahldén

Mitt käraste gyllene barn

Relaterat

Nyheter

Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för mellanstadiebarn

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarligt att vara jude. Efter mer än sextio år berättas nu hennes historia. Christina Wahldéns nya barnbok Mitt käraste gyllene barn tar oss från Polen till Sverige och sedan vidare till USA.

”Böckernas värld var verkligare”

Christina Wahldén var ett lillgammalt ensambarn som trivdes bäst i böckernas verklighet. I dag skriver hon prisbelönta böcker som hon hoppas får barn att våga drömma.

Christina Wahldéns bok om våldtäkt blir ljudbok

Ungdomsromanen Kort kjol, Christina Wahldéns debut från 1998, har genom drygt två decennier nått hundratusentals läsare. Den har kallats en modern klassiker och var den första ungdomsboken som helt fokuserade på sexuellt våld. En #metoo-bok långt före #metoo-rörelsen.

Ny bok i prisbelönt serie om Hawa

I god tro är den tredje boken i Christina Wahldéns serie om Hawas hemliga detektivbyrå. Här upptäcker Hawa att allt inte står rätt till på budbilsfirman där hon praktiserar och berättelsen bygger precis som tidigare på verkliga omständigheter. Bokserien lyfter förortens starka och modiga tjejer, i form av feelgood-deckare för mellanstadiebarn.

Tankeväckande och engagerande om klimatfrågan

Flerfaldigt prisade Christina Wahldén är en mästare på att skriva om brännande ämnen. Hon har tidigare skrivit om våldtäkt, hederskultur och djurrättsaktivism. Hennes nya bok som belyser klimatförändringarna är inget undantag.