bok

Känslan av att hoppa

Ingrid Olsson

Författare

Beskrivning

2012-03-26
Svenska
12-15

Författare

Ingrid Olsson

Augustnominerade Ingrid Olsson skriver hudlöst och drabbande om unga människors känslor.

"Jag vet hur det känns där uppe. Vet hur det suger i magen och hur vinden tjuter i öronen när man lutar sig ut. Men hur känns det att hoppa? Hur mycket hinner man tänka innan man slår i marken? Var det lätt? Eller stod du vid kanten och tvekade? Du vet inte vem jag är, men jag skriver till dig ändå. Jag har ingen annan att prata med. Jag vill berätta allt för dig. Jag tror att det kan hjälpa mig. Att våga."

En månad innan Lisen ska ta studenten händer en tragedi på hennes skola. En kille tar sitt liv. Lisen börjar skriva brev till honom. I breven berättar hon om de känslor och tankar som gömmer sig längst inne i henne. Det handlar om blygsel, rädsla och om livet som ibland kan kännas mer skrämmande än döden.
Men i Lisens ganska jobbiga liv finns en person som skickar sms och ringer till Lisen. En person som tycker väldigt mycket om henne.
Hudlöst, drabbande och med kristallklar psykologisk skärpa. Ingrid Olsson visar återigen att hon är en mästare på att fånga unga människors känslor.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2012-03-26

Läsordning

0

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129684339

Recensioner

”Väldigt äkta”/ Avesta Tidning

"Den är skriven som en dagbok och blir på så sätt väldigt äkta. Man får följa handlingen helt ur huvudpersonens synvinkel och det ger en känsla av att själv uppleva hela den omskakande handlingen."Sofi Israelsson, Avesta Tidning

Vad handlar ”Känslan av att hoppa” om?

Boken är i brevform. Det är Lisen arton år som skriver och berättar om de känslor och tankar som gömmer sig längst inne i henne. Utåt är hon en glad tjej som snart ska ta studenten, men när man läser breven förstår man att det pågår ett krig inuti henne.Lisen är en rädd tjej. Det läskigaste hon vet är att synas. Då öppnar sig det svarta hålet. När det är två månader kvar tills Lisen ska ta studenten är det en kille i en parallellklass som tar sitt liv genom att hoppa från parkeringshustaket i centrum. Lisen tar sig upp på samma tak och går fram till kanten. För första gången i sitt liv är hon inte rädd. Plötsligt ser hon att det finns en väg ut.Breven som Lisen skriver är till killen som hoppade. Men hon skriver inte för att det ska hjälpa henne att må bättre, utan för att det ska hjälpa henne att våga samma sak som han. Hon vill också hoppa. Det här är en mörk bok. Men den är inte genomsvart. Precis som i mina andra böcker finns det en ljusning, även om den just för Lisen är som en svag, svag strimma. Hur kommer det sig att du skrev en bok om självmord? Jag sätter mig aldrig ner och tänker ut vad en ny bok ska handla om. Skrivandet börjar alltid med karaktärerna. Känslan av att hoppa började med att Lisen plötsligt fanns i mitt huvud och började berätta. Att boken skulle handla om just självmord var alltså inget jag medvetet planerade. På samma gång vet jag att mina berättelser föds långt inifrån mig själv, att det ofta är i smärtpunkter som jag hittar min inspiration. Jag var själv mitt inne i en mörk period när Lisen dök upp. Att skriva Känslan av att hoppa var kanske ett sätt för mig att sätta ord på allt det tunga jag bar på just då. Du har fått en del starka reaktioner på boken. Kan det vara farligt att skriva om självmord. Kan man uppmuntra unga att vilja ta sitt liv? Jag tror att det är tvärtom. Jag tror att man kan skriva om allt bara man gör det på rätt sätt. Det blir nog inte bra om man skriver om svåra ämnen enbart för att chockera och förfära. Om man däremot skriver med syfte att vilja berätta om svåra saker för att belysa dem, för att man helt enkelt vill prata om dem på riktigt och med största respekt, då tror jag att det kan bli bra. Människan är väldigt rädd för mörkret. Trots att vi består av båda delar försöker vi låtsas som att mörkret inte finns och hoppas att det ska försvinna. Men jag tror som sagt att man ska göra tvärt om. Det är när vi vågar pratat om mörkret som ljuset blir starkare.

ttela.se

”Gripande bok som inte går att släppa”

"Det är första gången jag läst något av Ingrid Olsson och jag måste erkänna att hon skriver på ett så pass gripande och levande sätt att jag sträckläste mig genom boken under en och samma kväll."Marianne Ahlborg

www.sn.se

”Precis så ska en ungdomsbok skrivas.”

"Tonen i boken är klockrent autentisk och tack vare brevformen får Lisen all uppmärksamhet och kan äntligen tala ut. Det gör att varje sida fylls av en intensiv närvaro och förtrolighet som gör läsaren delaktig både i huvudpersonens förtvivlan men också i det ljusnande slutet.Trots bokens allvarliga ämne känns den aldrig tung – bara väldigt respektfull. Precis så ska en ungdomsbok skrivas."Lisbeth Sommarström

flaskposten.wordpress.com

”Jag tycker verkligen om Känslan av att hoppa. Verkligen verkligen om.”

www.bt.se

”Svindlande om tonår”

"Det speciella med Lisens dagbok, som sträcker sig från 8 maj till 2 juni, är att den riktar sig till den unge självmördaren. Genom detta grepp får Ingrid Olsson fri tillgång till sin huvudpersons inre liv och tar vara på möjligheterna att blottlägga det, ända in till den skälvande, sårbara kärnan. /.../ Boken är välgörande fri från de pedagogiska garderingar som ofta smyger sig in i ungdomsromaner, när författaren vågar sig på verkligt allvarliga frågor."Borås Tidning

www.svd.se

Skildringen är otäckt suggestiv

"Skildringen är otäckt suggestiv och om det är meningen att den skall fungera som katharsis, biter det inte på mig. Författaren antyder en frist men lämnar läsaren villrådig och orolig. Ändå är boken bra, kanske för bra."SvD

hd.se

Enkel och direkt

"Ingrid Olssons korta roman Känslan av att hoppa är enkel och direkt, berättad i jagform genom huvudpersonens brev till den döde skolkamraten. Texten beskriver mycket ingående och trovärdigt en fobikers förlamande upplevelser. Kanske snuddar den också vid den känsliga frågan om självmord är smittsamt."HD

collaget.blogspot.com

”ett prosaiskt och luftigt språk”

"Det är ett prosaiskt och luftigt språk som blir väldigt melodiöst och lämnar utrymme till att fylla i själv. /.../ Det är en bok om ensamhet och osynlighet bland familj och vänner, om det oförklarliga totala bottenlösa mörkret och om att tvinga sig själv att försöka våga.

boktradet.blogspot.com

Det här är en bok som verkligen berör!

"Det här är en bok som verkligen berör! Författaren Ingrid Olsson berättar med få ord en historia som får en att häpna och bli rädd. Rädd, för hur kan man hjälpa när man inte vet."Ann-Sofi, Bokträdet

 

En äkta ljugis

Om boken

Elias mamma är nervös och har dukat fint för bara Elias och henne. Hon har något att fråga om, något som Elias gärna får fundera på. Kanske kommer det alldeles för snabbt, men vad skulle Elias tycka om att Kristoffer flyttade in hos dem? Han bor ju ändå där hela tiden.

Det enda Elias kan tänka på är pappa. Vad kommer han att säga? Pappa som fortfarande är så himla ledsen över skilsmässan. Pappa vars svartsjuka ligger som en tyngd över Elias axlar.

Elias vill bara att alla ska må bra. Därför säger han precis det hans föräldrar vill höra. Problemet är bara att det oftast inte är sanningen. Den ena nödlögnen leder till den andra och till slut är Elias fast i en väv av lögner.

Augustprisnominerade Ingrid Olsson har absolut gehör för mänskliga relationer, här ger hon sig på en av de svåraste, skildrat ur ett skoningslöst barnperspektiv.

Ingrid Olsson

En äkta ljugis

Långt ifrån slut

Om boken

- Det fattar du väl att jag aldrig skulle bli ihop med Tor, säger jag och skrattar. Tor och jag? Hur knäppt som helst.
Men Vanessa skrattar inte.
- Förlåt, viskar hon. Jag är hemsk. Du är världens bästa vän.
- Du med, säger jag och sväljer.

Vanessa åker till sin pappa i New York över sommarlovet och ska vara borta i flera veckor. Linnéa är kvar hemma med mamma, pappa och världens jobbigaste lillasyster - ingen drömsommar, precis. På badet träffar Linnéa Tor och förstår att han är intresserad av henne. Och snart märker Linnéa att hon är kär tillbaka. Allt hade kunnat vara helt fantastiskt om det inte vore för att Vanessa också är jättekär i Tor. Linnéas sommar förvandlas till något superhärligt, men på samma gång känns allt helt hemskt. Varje gång hon ska skypa med Vanessa får hon ont i magen. Hon börjar ljuga och smyga. Bästa vänner ljuger inte för varandra, bästa vänner sviker inte. Men ska Vanessa och Linnéa verkligen fortsätta vara bästa vänner?

Linnéas och Vanessas vänskap har stormat och lappats ihop i de tre tidigare böckerna i serien. Men ska man verkligen vara vän med någon som sviker gång på gång? Kanske är Linnéa och Vanessa inte bra för varandra. Kanske är det dags att bryta - för alltid den här gången. Ett slut kan ju vara början på något nytt.

Precis som i Långt ifrån cool, Långt ifrån kär och Långt ifrån liten handlar det om vänskap och svek och igenkänningsfaktorn är skyhög. Ingrid Olsson hittar rakt in i hjärtat på läsarna.

Ingrid Olsson

Långt ifrån slut

Relaterat

Tredje tecknet

Om boken

"Olivia log igen och skulle just gå, när någonting fick henne att ta en ny titt. Tjejen i spegeln hade naturligtvis lett tillbaka, men Olivia rynkade pannan och la huvudet på sned. Tjejen i spegeln gjorde likadant. Ändå var det någonting som inte riktigt stämde. Som om spegelbilden gjorde rörelserna lite, lite för sent. Olivia la prövande huvudet åt andra sidan. Spegelbilden också. En tiondels sekund för sent. Olivia stirrade förvånat på flickan i spegeln. Och plötsligt fick hon en egendomlig känsla av att hon inte visste vem det var hon såg. Att flickan som stirrade tillbaka inte var hon."

Ingelin Angerborns mysrysare Tredje tecknet börjar med en nyckel som inte verkar passa någonstans. Sen börjar Olivias katt Smilla bete sig underligt, hissen åker ner till källaren av sig själv, det dyker upp nyckelpigor lite varstans. Och de där orden hon själv skrivit i sitt block, "Jag är med dig", vad betyder de? Olivia drömmer märkliga drömmar om nätterna, en låda i skrivbordet öppnar sig hela tiden, hon tror det spökar i lägenheten, och allting blir bara mer och mer mystiskt. Att allt har att göra med när hon var bebis på barnhemmet i Colombia skulle hon aldrig kunna föreställa sig. Inte ens i sin vildaste fantasi.

Tredje tecknet är andlöst spännande läsning med en dramatisk och oväntad upplösning.

Ingelin Angerborn är oöverträffad när det gäller magisk realism för mellanåldern. Hon blandar det vardagliga och hemtama med det magiska på ett sånt sätt att allt känns möjligt.

Ingelin Angerborn

Tredje tecknet

Kanske ett mirakel

Om boken

Ibland kan man inte göra annat än att blunda och hoppas på ett mirakel. Så är det för Ida, för just nu är allt verkligen kaos.
Först är det mamma. Som aldrig har några pengar och är helt upptagen av sin konst och sin nye kille. Nu ska hon dessutom vikariera som bildlärare på Idas skola. Katastrof! Sen är det morfar. Som jobbar natt och dag för att få uppfinningen klar till den stora tävlingen. Men han stör ju grannarna! Så nu säger hyresvärden att han kanske måste flytta, men vart ska han ta vägen? Katastrof igen! Och sist är det Alicia, som inte varit i skolan på veckor. För hennes mamma har cancer. Det måste vara jättehemskt! Inte för att Ida bryr sig, för Alicia och hon har aldrig varit vänner. Eller? Tur att Ida har sin kompis Ufuk. Och hunden Börje! För allt är lättare när man är flera. Och just nu behöver Ida all hjälp hon kan få …Vänskap, humor och tvära kast i den andra boken om Ida och Ufuk. Kanske ett mirakel är den fristående fortsättningen på Nån som jag.Röster om förra boken:Mycket skickligt skildrar Gerell det utbredda fenomenet att barn numera känner till det mesta om sina föräldrars vuxenliv; Ida märker på en sekund när mamma förbereder sig för en dejt.// Idas egna, hemliga tankar ljuder klart och rent, och till dem behöver många barn få lyssna.Martina MonteliusSydsvenskanHun har en god fornemmelse for de udfordringer, der knytter sig til at være en pige på vej i puberteten, og hun har gjort Ida til en troværdig og sympatisk hovedperson i en genkendelig verden, børn kan relatere til.Jette Holmgaard Greibewww.litteratursiden.dk”Jeg får lyst til at stille spørgsmålet: om ABC forlag har en særlig skandinavisk guldåre, hvor de bare kan blive ved med at importere kvalitetsbøger i en uendelig køre??For den her roman er endnu et bevis herpå. “En som mig” af Boel Gerell er en herlig tween- og nyudsprungen teen-roman, som handler ønsket om at passe ind.Mette Sofie Kirkedalwww.bogoplevelsen.dk/

Boel Gerell

Kanske ett mirakel

Nyheter

De är nominerade till Barnradions bokpris 2022

För sjunde året i rad arrangeras bokpriset där det är barnen själva som utser årets bästa barnbok för 9-12-åringar. Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman och En äkta ljugis av Ingrid Olsson är två av fem nominerade finalböcker.

Om att stå i mitten under en skilsmässa

Kritikerrosade och prisbelönta Ingrid Olsson sätter ännu en gång ord på svåra känslor. I den nya romanen En äkta ljugis skildras hjärtekross, avundsjuka och lögner ur ett stenhårt barnperspektiv. Mitt i prick för slukaråldern!