bok

Den skräckslagne stekelsamlaren

Ingrid Olsson

Författare

Annalena Hedman

Författare

Beskrivning

2011-01-19
Svenska
9-12

Författare

Ingrid Olsson, Annalena Hedman

Abbe hatar insekter, något Istermyrträsk är fullt av. Hennes mormors knep för att komma över fobin är att träffa bibliotekarien och insektssamlaren Sven, han kan lära henne att tycka om insekter. Fast Abbe är högst tveksam, det visar sig att han har ett helt insektsrum hemma. Särskilt intresserad är han av den tvekäftade sågstekeln, det är hans mål i livet, att hitta en sån.

I femtioårspresent tänker Abbes mormor att Sven ska få en tjej, han måste ju umgås med andra än sina insekter. Fast Abbe har andra planer: hon ska hitta den tvekäftade sågstekeln. Men hon ska inte leta själv, nej, hon tar sina kompisar till hjälp. Och deras kompisars kompisar. Och faktiskt, både jakten på en fjälla och jakten på stekeln går vägen.

Uppföljaren till Min första världssensation är en uppvisning i humor och tajming. Så här ska en rolig bok för slukarna vara!

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-01-19

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129676440

Antal Sidor

144

Ryggbredd (mm)

16

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.326

Bredd (mm)

156

Recensioner

bibliotekskatten.blogspot.com

”Som sagt, mysig serie som går hem hos treor, fyror och femmor.”

”Jag skrattade högt flera gånger”/KP

"Det händer nya saker hela tiden och den är knasig och rolig på många ställen." KP

”Härliga detaljer” /Kristianstadsbladet

"Annalena Hedmans andra bok Den skräckslagne stekelsamlaren är en skön västerbottnisk skildring om Abbe som botar sin insektsfobi på ett lite udda sätt. Härliga detaljer som epa-traktorer och AC/DC blandat med bondska - alltför sällan förekommande motiv inom barnbokslitteraturen!"Maria Nyström, Kristianstadsbladet

”Humor och känsla”/Nerikes Allehanda

"Den här boken berättar med humor och känsla om att våga utmana sig själv och komma till nya insikter. Dessutom innehåller den en kärlekshistoria. Den som är bokslukare och har ordentlig fart på läsningen kommer att gilla historien om Abbe och hans äventyr."Anna Levin

”Annalena Hedman skriver drivet med både humor och värme från en tioårings perspektiv, och det finns många fyndigheter för både vuxna och barn - om livet.” Sydsvenskan

”Det är en lågmäld, mysig och familjär stämning genom hela boken.”/ Skånska Dagbladet

”En rolig, annorlunda barnbok om insektssamlande.”/Sundsvalls Tidning

"Abbe är en kul, reflekterande typ och hon listar ut hur hon ska klara det utan att själv behöva ge sig ut i buskarna. Men utan att hon egentligen märker det blir hon mer och mer involverad i stekeljakten och plötsligt är inte insekter så otäcka längre.Från början hotar boken att bli lite väl pedagogisk men det infrias inte. Det blir i stället en rapp, fräsch berättelse om en tjej som inte bara är insektsrädd utan får en händelserik sommar i Istermyrträsk. Tänk att det går att skriva en rolig, annorlunda barnbok om insektssamlande. " Susanne Holmlund

www.barnboksprat.se

”Jag behöver inte redigera om mina sinnens läsupplevelser.”

"Palten och dialekten, som beskrivs och översätts, är tillsammans med människorna, nyfikenheten, skogen och allt det andra liksom norrländskt naturligt och tryggt – trots skräckupplevelser, rädslor och farligheter. Samma typ av mentaliteten ’naturlighet’ upplever jag när jag mitt i handlingen kommer på att Abbe inte är en pojke, som jag av någon anledning förutsatte. Det är upplevelserna, berättelsen och en annan typ av identifikation som är viktig, jag behöver inte redigera om mina sinnens läsupplevelser, för det har ingen betydelse om Abbe är pojke eller flicka – Abbe är sig själv." /Marit Jonsson

sexbockerochenfilm.blogspot.com

”Jag håller tummarna att jag får träffa Abbe igen!”

"Det är så otroligt fartigt och roligt skrivet så jag tror att både gammal och ung har lika stor glädje av boken. Ett givet högläsningstips för de lägre åldrarna. Morfars västerbottniska dialekt översätter Anna-Lena hjälpsamt för de som inte begriper vad bryta och en gamm-kangero är. Både spännande och romantiskt blir det också mot slutet men mest är det med ett stort leende jag läser denna fina berättelse om ett sommarlov som får en att minnas det bästa av ens egna barndomssomrar." Vicky, Sex böcker och en film.

www.barnensbibliotek.se

”Vill du ha roligt en stund och få småfnissa - läs den här boken!”

"Jag har fått en ny favvoförfattare - helt klart. Förra boken om Abbe - Mitt första världsrekordsförsök var en höjdare och den här är ännu bättre. /.../Vill du ha roligt en stund och få småfnissa - läs den här boken! Vill du inte ha roligt - läs den ändå!"

 

En äkta ljugis

Om boken

Elias mamma är nervös och har dukat fint för bara Elias och henne. Hon har något att fråga om, något som Elias gärna får fundera på. Kanske kommer det alldeles för snabbt, men vad skulle Elias tycka om att Kristoffer flyttade in hos dem? Han bor ju ändå där hela tiden.

Det enda Elias kan tänka på är pappa. Vad kommer han att säga? Pappa som fortfarande är så himla ledsen över skilsmässan. Pappa vars svartsjuka ligger som en tyngd över Elias axlar.

Elias vill bara att alla ska må bra. Därför säger han precis det hans föräldrar vill höra. Problemet är bara att det oftast inte är sanningen. Den ena nödlögnen leder till den andra och till slut är Elias fast i en väv av lögner.

Augustprisnominerade Ingrid Olsson har absolut gehör för mänskliga relationer, här ger hon sig på en av de svåraste, skildrat ur ett skoningslöst barnperspektiv.

Ingrid Olsson

En äkta ljugis

Relaterat

Tredje tecknet

Om boken

"Olivia log igen och skulle just gå, när någonting fick henne att ta en ny titt. Tjejen i spegeln hade naturligtvis lett tillbaka, men Olivia rynkade pannan och la huvudet på sned. Tjejen i spegeln gjorde likadant. Ändå var det någonting som inte riktigt stämde. Som om spegelbilden gjorde rörelserna lite, lite för sent. Olivia la prövande huvudet åt andra sidan. Spegelbilden också. En tiondels sekund för sent. Olivia stirrade förvånat på flickan i spegeln. Och plötsligt fick hon en egendomlig känsla av att hon inte visste vem det var hon såg. Att flickan som stirrade tillbaka inte var hon."

Ingelin Angerborns mysrysare Tredje tecknet börjar med en nyckel som inte verkar passa någonstans. Sen börjar Olivias katt Smilla bete sig underligt, hissen åker ner till källaren av sig själv, det dyker upp nyckelpigor lite varstans. Och de där orden hon själv skrivit i sitt block, "Jag är med dig", vad betyder de? Olivia drömmer märkliga drömmar om nätterna, en låda i skrivbordet öppnar sig hela tiden, hon tror det spökar i lägenheten, och allting blir bara mer och mer mystiskt. Att allt har att göra med när hon var bebis på barnhemmet i Colombia skulle hon aldrig kunna föreställa sig. Inte ens i sin vildaste fantasi.

Tredje tecknet är andlöst spännande läsning med en dramatisk och oväntad upplösning.

Ingelin Angerborn är oöverträffad när det gäller magisk realism för mellanåldern. Hon blandar det vardagliga och hemtama med det magiska på ett sånt sätt att allt känns möjligt.

Ingelin Angerborn

Tredje tecknet

Kanske ett mirakel

Om boken

Ibland kan man inte göra annat än att blunda och hoppas på ett mirakel. Så är det för Ida, för just nu är allt verkligen kaos.
Först är det mamma. Som aldrig har några pengar och är helt upptagen av sin konst och sin nye kille. Nu ska hon dessutom vikariera som bildlärare på Idas skola. Katastrof! Sen är det morfar. Som jobbar natt och dag för att få uppfinningen klar till den stora tävlingen. Men han stör ju grannarna! Så nu säger hyresvärden att han kanske måste flytta, men vart ska han ta vägen? Katastrof igen! Och sist är det Alicia, som inte varit i skolan på veckor. För hennes mamma har cancer. Det måste vara jättehemskt! Inte för att Ida bryr sig, för Alicia och hon har aldrig varit vänner. Eller? Tur att Ida har sin kompis Ufuk. Och hunden Börje! För allt är lättare när man är flera. Och just nu behöver Ida all hjälp hon kan få …Vänskap, humor och tvära kast i den andra boken om Ida och Ufuk. Kanske ett mirakel är den fristående fortsättningen på Nån som jag.Röster om förra boken:Mycket skickligt skildrar Gerell det utbredda fenomenet att barn numera känner till det mesta om sina föräldrars vuxenliv; Ida märker på en sekund när mamma förbereder sig för en dejt.// Idas egna, hemliga tankar ljuder klart och rent, och till dem behöver många barn få lyssna.Martina MonteliusSydsvenskanHun har en god fornemmelse for de udfordringer, der knytter sig til at være en pige på vej i puberteten, og hun har gjort Ida til en troværdig og sympatisk hovedperson i en genkendelig verden, børn kan relatere til.Jette Holmgaard Greibewww.litteratursiden.dk”Jeg får lyst til at stille spørgsmålet: om ABC forlag har en særlig skandinavisk guldåre, hvor de bare kan blive ved med at importere kvalitetsbøger i en uendelig køre??For den her roman er endnu et bevis herpå. “En som mig” af Boel Gerell er en herlig tween- og nyudsprungen teen-roman, som handler ønsket om at passe ind.Mette Sofie Kirkedalwww.bogoplevelsen.dk/

Boel Gerell

Kanske ett mirakel

Nyheter

De är nominerade till Barnradions bokpris 2022

För sjunde året i rad arrangeras bokpriset där det är barnen själva som utser årets bästa barnbok för 9-12-åringar. Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman och En äkta ljugis av Ingrid Olsson är två av fem nominerade finalböcker.

Om att stå i mitten under en skilsmässa

Kritikerrosade och prisbelönta Ingrid Olsson sätter ännu en gång ord på svåra känslor. I den nya romanen En äkta ljugis skildras hjärtekross, avundsjuka och lögner ur ett stenhårt barnperspektiv. Mitt i prick för slukaråldern!