bok

Alice varannan vecka

Bo R Holmberg

Författare

Beskrivning

2012-08-01
Svenska
9-12

Författare

Bo R Holmberg

Augustprisvinnaren Bo R Holmberg fortsätter att överraska! Efter stora framgångar med två grafiska romaner är han tillbaka med en finstämd berättelse om ung kärlek.

Det fanns ett hus en gång.
På framsidan växte två björkar. En av dem hade stammen delad. Det såg ut som om någon kluvit trädet. På baksidan fanns en veranda med solstolar.
Hans rum var på övervåningen och det hängde bilder av Pippi, Annika och Tommy och Katla och Mio på väggarna.
Och på andra sidan hallen fanns Sandra och Kent-Arne.
Men rörelser blev annorlunda och han hörde hur röster förändrades.
Och en dag var det bestämt. Fort gick det. Huset kom till andra och han lärde sig skilja på jämna och udda veckor.
Udda som Kent.
Det blev hans namn nu sedan han träffat Carolin. Och hon hade också ett barn, som hette Alice, och hon kom att bo på andra sidan en tunn vägg, varannan vecka.


Och visst finns hon där, Hjalmars bonussyster Alice. På andra sidan väggen. Han kan höra hennes andetag när hon sover, och han kan vara nära henne, även när hon har smällt igen sin dörr och inte vill veta av honom.

Men nu är det visst "si och så" med Kents och Carolins förhållande. Hjalmar tror inte att han klarar ännu en separation - och han vet att han inte klarar att leva utan Alice, åtminstone varannan vecka.

Alice varannan vecka nominerades till Barnens Romanpris 2011.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2012-08-01

Läsordning

0

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129685787

Recensioner

www.svd.se

”Tröst med stort allvar”

"Med stort allvar varnar oss Holmberg för att göra barn till marionetter i en föreställning regisserad av fantasilösa föräldrar."Ying Toijer-Nilsson

svtplay.se

”Han är helt enkelt så skicklig så han nästan kan gå in i de här ungdomarnas hjärtan” /Magnus Utvik

www.bt.se

”Holmberg balanserar skickligt mellan vardagsskildringens lunk och häftig dramatik”

"Holmberg balanserar skickligt mellan vardagsskildringens lunk och häftig dramatik. Historien är ändå genomgående berättad på ett lågmält sätt, ibland nästan återhållet.Jag tror att detta är en medveten berättarstrategi som låter läsaren lägga in de känslor han eller hon orkar."Eva Wahlström

www.kulturstan.se

”ömsint välbalanserad”

"Berättelsen om hur de relativt jämngamla bonussyskonen Hjalmar och Alice hanterar och funderar över relationer, var och en utifrån sina erfarenheter, och hur hon tar emot hans uppvaktning, är ömsint välbalanserad. Varje kapitel inleds med en rubricerande illustration av Li Söderberg, här och var finns ytterligare bilder med tecken och budskap insprängda. Språk, bild och innehåll harmonierar väl. Ämnet är angeläget. Föräldrars vandring i och ur relationer angår inte bara dem, nya band knyts, och relationer ska utvecklas och växa mellan flera inblandade parter. Förutom att boken är spännande och positiv ger Bo R Holmbergs 'familjemedlemskaraktärer' en god bild på en bra nivå."Marit Jonsson

www.boktips.net

”Helt fantastiskt bra!”

"En ovanlig bild av ung kärlek. Ovanlig därför att den känns så äkta, v a n l i g och naturlig. /.../ Helt fantastiskt bra! Det är engagerande och dessutom jättelättläst. Sommarkänslan skulle jag få även om jag hade läst boken i mitten av november.Omistlig bok som måste läsas av föräldrar också! Gör det!! Läs tillsammans. Högt."

www.barnboksprat.se

”en liten fin bok om Hjalmar och Alice”

"Boken tar ju dessutom upp det ständigt aktuella ämnet, familjen. Här är det nya familjekonstellationer och det är lite så det ser ut idag, kärnfamiljen ändras och andra former av familjesituationer tar vid."

barnochungdomsbok.blogspot.com

”Denna bok får extra pluspoäng för det läckra utförandet. Bild och formgivning av Li Söderberg.”

" I ungdomsböckerna skriver han ofta om barn som saknar något i familjen, om icke närvarande pappor, om skilsmässor och om längtan. Det gör han mycket bra och inkännande."

www.sydsvenskan.se

”trovärdigt om Hjalmars känslor.”

I ”Alice varannan vecka” lyckas Bo R Holmberg verkligen förmedla något trovärdigt om Hjalmars känslor. Och den avgrund som kan finnas mellan barn och föräldrar."

 

Vart ska systrarna?

Om boken

Augustprisvinnande duo om varannan vecka-livet med syskon.

Almas storasystrar Ebba och Elvira är bäst i hela världen. Men varannan vecka bor systrarna inte med Alma utan med sin pappa. Idag är en sån måndag, en sån när systrarna ska hem till pappa Tommy.
- Hej då sötgris, säger Ebba.
- Hej då Smulan, säger Elvira.
- Jag vill vara med systrarna! säger Alma.
En hel vecka längtar hon efter systrarna, ända tills det blir måndag igen. Då kommer systrarna äntligen tillbaka till Alma!

Stor vardagsdramatik för förskoleåldern om en situation som är vanlig för många barn idag, men som alltför sällan skildras i bilderboken.
Bo R Holmberg skildrar med ett innerligt barnperspektiv Almas längtan efter sina systrar som finns där samtidigt som den vanliga vardagen pågår. Katarina Strömgårds ömsinta och inkännande bilder fördjupar och förstärker Almas känslor.

Bo R Holmberg, Katarina Strömgård

Vart ska systrarna?

Bortom saknaden

Om boken

Industrialismen, Lort-Sverige och arbetarkampen sedd genom ögonen på en femtonårig pojke. Lika fängslande som upplysande - en historisk roman av hög klass!

När Sixtens mor dör beslutar hans styvfar att Sixten måste lämna hemmet och söka jobb. Det är för många munnar att mätta och dessutom är Sixten femton år och arbetsför. Tillsammans med vännen Henning ger han sig av, men det är inte riskfritt att söka arbete i tider när arbetarna gör uppror och kräver sina rättigheter. Det är arbetsgivarna som bestämmer; de som går med i fackföreningen avskedas och de som strejkar ersätts av strejkbrytare. Och om man trots allt får arbete som ströare, märkpojke eller knubbpojke på något av sågverken så är också det förenat med livsfara. Sixten saknar sin mor och sina halvsyskon men på en dans träffar han Viola som erbjuder en smula närhet. Men hon kommer också att lämna honom när hennes familj ger sig av i jakten på arbete. Sixten är en pojke som saknar och längtar men som har lärt sig att bita ihop, vakta sin tunga och göra som han blir tillsagd.

En arbetarhistorisk utvecklingsroman av hög klass! Industrialismens begynnelse, Lort-Sverige och arbetarkampen sedd genom ögonen på en 15-åring år 1907 är lika fängslande som upplysande. Med sin enkla prosa levandegör Bo R Holmberg ett tonårsliv för inte så länge sedan. Även om levnadsvillkoren var radikalt annorlunda brottades människorna med samma existentiella frågeställningar: vuxenblivandet och längtan efter samhörighet och kärlek.

Bo R Holmberg

Bortom saknaden

Relaterat