bok

Cirkusflickan

Camilla Lagerqvist

Författare

Beskrivning

2012-10-03
Svenska
9-12

Författare

Camilla Lagerqvist

Jag var sex år när min mamma sålde mig till en cirkus. Hon fick pengar till en varm yllekappa och ett par handskar i skinn."

Ellen lever med sin ensamstående mamma. Det är en kall vinter och de har det knapert. Ellen får klara sig mycket själv, och trots att hon är förbjuden att gå utanför porten gör hon små utflykter ner till hamnen. Där brukar hon klättra omkring och balansera på räcken.
Det är vid ett av dessa tillfällen som cirkusdirektören Madame Zenitha får upp ögonen för den lilla flickan. Hon lägger märke till att Ellen är ovanligt vig och inser att det finns stora pengar att tjäna på henne.
Det är en hård värld som Madame Zenitha lurar in Ellen i - tuffa träningspass, sena föreställningar och en krass och kärlekslös tillvaro. Men värst av allt är nog ändå lögnen, lögnen om att Ellens mamma faktiskt sålde henne.

Camilla Lagerqvist skildrar Ellens väg från liten flicka till uppburen cirkusprinsessa. Det är en stark, målande berättelse som myllrar av spännande karaktärer och - inte minst - doftar cirkus.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2012-10-03

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129687903

Recensioner

bokomaten.blogspot.com

”Om jag hade en 11-åring hade jag köpt den här till henne”

"Det här är verkligen en ovanlig barnbok i utgivningen just nu. /.../ Om jag hade en 11-åring hade jag köpt den här till henne. Jag tror nog att det är mest flickor som skulle uppskatta den här berättelsen om Ellen som kämpar i motvind och blir utsatt för mycket, inte bara hårda slag utan även för samhällets fördomar och elaka tungor. Jag tyckte faktiskt jättemycket om den här historien, mycket för att det är en äventyrsberättelse men satt i en historisk verklighet. /.../Förresten, jag har hängt upp mig rätt mycket på omslag, men det här måste vara ett av årets snyggaste omslag, på en barnbok i alla fall! Man kan ju inte LÅTA BLI att bli sugen på att läsa den här."

”En mycket spännande bok i romantisk cirkusmiljö” /Dagbladet Sundsvall

”bitvis mycket gripande” /Sydsvenskan

"Den här ganska traditionella berättelsen bjuder på en del glimtar från en svunnen tid med särskild tyngdpunkt på kvinnors situation.Men ju längre historien fortskrider desto mer tonvikt läggs på flickans individuella utveckling snarare än samhällets. Det är bitvis mycket gripande, men författaren faller aldrig in i sentimentalitet."

dagensbok.blogg.se

”både glädje och sorg”

"Jag gillar den här boken. Det är full fart, härliga människor, bråk mellan olika cirkussällskap och både glädje och sorg.Passar för dig som är 10 år eller äldre."

www.kristianstadsbladet.se

”Ärligt om grymhet och frihet”

"Kanske var jag ovanligt blödig kvällen då jag läste Camilla Lagerqvists ungdomsroman "Cirkusflickan", för sanningen är den att jag mot slutet av boken fällde ett par tårar. Men det kan också bero på att "Cirkusflickan" är en fängslande bok som får mig att nostalgiskt minnas min första intensiva bokslukarålder."Sofia Stenström

hn.se

”en brokig och fascinerande roman”

"”Cirkusflickan” är en brokig och fascinerande roman, med färgstaka miljöbeskrivningar och personporträtt, skrivet på ett lättläst och rakt språk."

www.gp.se

””Sorg, vemod och glädje blandas med lömska intriger och dramatik”

"Sorg, vemod och glädje blandas med lömska intriger och dramatik i Camilla Lagerqvists atmosfärrika, myllrande skildring "

 

Rädda honom!

Om boken

Bara du kan rädda honom! Så står det i de mystiska sms som trillar in i Tawnis mobil. Vem är det som messar henne? Och vem är det hon ska rädda?

Tawni åker till farföräldrarna i England för att komma över sorgen efter sin morfars död. I den pittoreska byn Mye, som hämtad ur en Harry Potter-film, borde hon hitta kraft att bli glad igen. Men byn bär på en tragisk historia.
Snart förstår Tawni att någon söker henne för att ge henne ett uppdrag. Bara hon kan ta sig tillbaka i tiden och förhindra katastrofen som inträffade för åttio år sedan! Och det är bråttom.

Camilla Lagerqvist

Rädda honom!

Relaterat