bok

Som om jag frågat

Johanna Lindbäck

Författare

Beskrivning

2013-05-07
Svenska
12-15

Författare

Johanna Lindbäck

Formgivare omslag

Frida Axiö

Allt förändras den där hösten när John börjar nian. Han har ju förstått att det varit på gång länge, men det är inte förrän den där onsdagen, efter fotbollsträningen, som det verkligen händer. Det är då mamma och pappa berättar att de ska flytta isär. Ett tag bara, på prov, liksom. Men hur länge är ett tag? Hur länge måste man pröva för att veta? Ingenting är kul längre. Inte fotbollen, inte att hänga med kompisar. Allt känns bara konstigt för John. Och bästa kompisen Lukas kan han inte riktigt snacka med längre. Inte sen Lukas blev ihop med Saga. Saga som är Johns barndomsvän, som bor granne med honom, som han alltid har kunnat umgås med utan att det har känts konstigt. Ända till nu. Nu är hon och Lukas ett par och John är typ jordens ensammaste.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2013-05-07

Läsordning

0

Produktion

Papper

LABB Bokpapper trähaltigt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789129688252

Antal Sidor

250

Ryggbredd (mm)

17

Höjd (mm)

180

Vikt (kg)

0.143

Bredd (mm)

110

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Miljöpåverkan

77g CO2e
Papper
ca 60 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 11 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 6 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

”Även denna bok är fylld av vardagsrealism och handlar om en kille som känner sig övergiven av allt och alla,trots att han har familj och kompisar omkring sig.” / Karina Sundkvist, Piteå-Tidningen

”om personer som mängder av ungdomar kan relatera till” / Bibliotekskatten

"Spontant skulle jag vilja säga att det här, tillsammans med brorsanboken, är mina Lindbäckfavoriter../.../ Johanna Lindbäcks styrka är att beskriva 'vanliga' ungdomar med 'vanliga' problem. Hon skriver om personer som mängder av ungdomar kan relatera till och känna igen sig i, och hon gör det utan att det blir tråkigt. Lindbäck skriver dessutom på ett sådant sätt att man även som vuxen har mycket stor behållning av att läsa hennes böcker." Bibliotekskatten

vadvilljagtjuva.blogspot.se

”en av mina favoriter när det gäller realistiska ungdomsromaner om relationer”

"'Som om jag frågat'" är bok som jag lägger ner med vemod. För nu får jag inte läsa mer om de personerna. De som nästan är mina vänner nu. Som vanligt är det bra läsflyt i Johanna Lindbäcks böcker. Hon är en av mina favoriter när det gäller realistiska ungdomsromaner om relationer."Ingerun, Boktjuven

www.mittimellan-ella.blogspot.se

”jag förstår verkligen huvudpersonen och man känner verkligen hur han känner på något sätt”

"Karaktärerna är jättebra som i alla författarens böcker jag har läst. Det känns som att jag känner dem på något sätt och det är inte svårt att tänka sig att de finns i verkligheten! /.../ Ännu en bra sak är att 'Som om jag frågat' nämns i boken på ett sätt som verkligen får titeln att hänga ihop med handlingen. Kan inte riktigt förklara men författaren har verkligen lyckats med titeln i alla fall!Så: en jättebra bok som jag verkligen rekommenderar! Det allra bästa med den är att den känns så realistisk - jag förstår verkligen huvudpersonen och man känner verkligen hur han känner på något sätt." MittimEllan

st.nu

”Johanna Lindbäck har visat i bok efter bok att hon är väldigt bra på att kasta upp alla bollarna i luften och ta emot dem en efter en oavsett var de hamnat.”

"Johanna Lindbäck borrar just så tonsäkert i 'Som om jag frågat', hennes nya ungdomsbok. Det råder ingen tvekan om att hon förstår hur ont det kan göra i magen av oro och ledsnad, hur det känns att plötsligt ha ångest för att gå hem när föräldrarna inte beter sig som vanligt. /.../ Kärleken och sorgen utgör ju paradoxalt också en förutsättning för att lära känna sig själv och orka gå vidare – till sist."Marianne Ekenbjörn, Sundsvalls Tidning

”med mycket humor” / Lina Wegendal, Ystads Allehanda

"Lindbäck skriver på ett rakt och enkelt sätt, med mycket humor. Jag har bara en sak att önska: att jag själv vore tonåring och fick läsa hennes böcker utifrån det perspektivet. Går det att ordna, tros?" Lina Wegendal, Ystads Allehanda

 

Välkommen hem

Om boken

Kan inte allting bara vara som vanligt? Sara kraschlandar i vardagen efter ett utbytesår i London. Hon vill inget hellre än att få tillbaka "sitt riktiga liv", det vill säga hennes vänner och allt roligt de brukade göra ihop.

Sara är tillbaka hemma i Luleå. Tillbaka till allt hon lämnat och saknat. Vännerna, familjen och, inte minst, Mattias. Mattias som hon dumpade innan hon åkte iväg. Mattias som är tvillingbror med Bella, en av Saras bästa vänner. Hon hade hoppats på att allt skulle vara glömt och förlåtet när hon kom tillbaka. Att de lagom tills skolan börjar igen ska vara tillbaka i sina gamla roller. Men både Bella och Mattias verkar göra sitt bästa för att undvika henne.

För att göra något nytt börjar Sara på jujutsu. Där lär hon känna Adrian. Adrian är sjukt irriterande, ändå blir allting roligare när han är med. Sara har svårt att släppa Mattias, allt med honom är så välbekant och hon vet tusentals saker om honom. Om Adrian vet hon nästan ingenting. Men när Sara måste välja mellan dem är valet inte så enkelt som hon först trodde.

Om att slitas mellan välbekant och nytt. Om att förändras och gå vidare. Och om att halka in på saker som först känns jobbiga, men som kan visa sig vara det bästa man har gjort.

Författaren har skrivit en extrascen till slutet enkom för pocketutgåvan!

Johanna Lindbäck

Välkommen hem

Relaterat