bok

Som om jag vore fantastisk

Sofia Nordin

Författare

Beskrivning

2015-01-16
Svenska
12-15

Författare

Sofia Nordin

En mystisk feber har dödat större delen av mänskligheten. Samhället har brutit samman och Ella är en av de få som överlevt.

Tillsammans med Nora letar hon efter andra överlevare. Det måste väl finnas fler människor som har klarat sig undan febern? Men resan blir inte det fantastiska äventyr och segertåg de hoppats på.

Som om jag vore fantastisk är den spännande, fristående fortsättningen på kritikerrosade En sekund i taget och Spring så fort du kan. Sofia Nordin beskriver en postapokalyptisk verklighet där ingenting är som det brukar, samtidigt som de få människor som finns kvar har precis samma känslor och tankar som du och jag.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2015-01-16

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129693317

Recensioner

”Bra och insiktsfullt berättat, inte minst om lesbisk kärlek.” /Länstidningen Södertälje

”Spänning med briljanta porträtt” /Lotta Olsson, DN

"Ändå är det i de psykologiska porträtten som Sofia Nordin verkligen briljerar. Hon drar med sig läsaren genom en fartfylld äventyrsberättelse, där man plötsligt inser att det verkliga äventyret är människans inre."

www.litteraturmagazinet.se

”Jag tycker alla borde läsa den här serien.”

"Tredje boken var lika bra som de andra två i serien. Man vill hela tiden veta vad som ska hända, men ibland är boken jättehemsk och sorglig.Jag ville läsa den för jag tyckte de andra var så bra och jag ville veta vad som skulle hända.Jag tycker verkligen om de här böckerna, för att de är så bra skrivna, de är så spännande, de blir aldrig tråkiga, men samtidigt är de väldigt sorgliga.Jag tycker alla borde läsa den här serien."Malva Glansholm, Barnrecensent LitteraturMagazinet

”Gripande postapokalyps” /Smålandsposten

"I Sofia Nordins beskrivning är nuet och Ellas jagperspektiv utgångspunkten. Det skapar närhet och hög puls. Språket är också tjusigt tvinnat av retoriska frågor och rytmiskt framrullande bilder. Det är både intressant och gripande att följa tjejernas resa."Jonna Fries

”Det är både intressant och gripande att följa tjejernas resa.” /Blekinge Läns Tidning

"I Sofia Nordins beskrivning är nuet och Ellas jagperspektiv utgångspunkten. Det skapar närhet och hög puls. Språket är också tjusigt tvinnat av retoriska frågor och rytmiskt framrullande bilder. Det är både intressant och gripande att följa tjejernas resa. Nordin är mästerlig på att fånga deras rädslor, de praktiska detaljerna i överlevnadskampen och ifrågasättandet av allt som tidigare varit självklart - inte minst deras spegling av varandra."

”Också här skildrar Sofia Nordin konsekvenserna av katastrofen på ett trovärdigt sätt.” /Gefle Dagblad

"Också här skildrar Sofia Nordin konsekvenserna av katastrofen på ett trovärdigt sätt. Om hur svårt det är att vara en del i en flock, att passa in; hur relationer böljar fram och tillbaka. Men i själva verket använder Nordin situationen som ett förstoringsglas för det sociala spel som alltid pågår, också i välfungerande samhällen. Det bara syns bättre här."Susanne Holmlund

www.svtplay.se

”En fyra!” /Magnus Utvik

"Den är jättefin den här boken, hon tillhör absolut bland det bästa man kan läsa när det gäller ungdomsboksförfattare."Magnus Utvik, SVT Gomorron Sverige

www.boktjuven.com

”Allt är beskrivet på ett trovärdigt och skickligt vis, och jag hoppas att det kommer fler delar!”

www.fiktiviteter.se

”Oj, jag glömde säga att Som om jag vore fantastisk är bra. Men det är den, lika bra som de två föregående böckerna.”

lisanordahl.blogspot.se

”Utan tvekan tyckte jag bäst om den här boken hittills i serien.”

"När jag läst ut boken kände jag direkt att jag ville ha mer. /.../ Boken får mig att fundera över hur jag själv skulle reagera i en liknande situation."

 

Allt är fel

Om boken

Det är sommarlov och Herman ska åka till Anna-Klaras landställe. Det är ganska nervöst, för det är första gången han sover borta utan mamma och pappa. I väskan har han packat ner två böcker om insekter och en om isbjörnar, för säkerhets skull.

Men livet på landet visar sig vara ganska knepigt. Det finns nästan ingen mobiltäckning, man äter filbunke till frukost och i skogen står det en massa konstiga gamla bilar. Dessutom fyller Anna-Klara år och Herman har ju ingen present med sig. I alla fall inte till henne ...

Allt är fel är den tredje, fristående delen om bästisarna Anna-Klara och Herman.

Sofia Nordin, Kajsa Gordan, Matilda Salmén

Allt är fel

Syster

Om boken

Innan hissen stannade räckte mamma Alva till mig och tog fram bilnyckeln. "Strunta i barnstolen, bara sätt henne i knät så åker vi", sa hon sammanbitet. "Okej", sa jag. Vi sprang mot bilen och kastade oss in. Mamma vred om nyckeln och rivstartade innan jag ens fått på mig säkerhetsbältet. Jag vände mig om och såg pappa stå där i den grå eftermiddagskylan. Han gjorde inget. Jag tror inte ens han skrek något efter oss. Han bara stod utanför porten, hundra procent övergiven.

Magdas mamma har äntligen bestämt sig. Det är dags att lämna. Magda, mamman och lillasystern tar skydd på Jordasång, ett slags kollektiv och skyddat boende för kvinnor och barn ute på landsbygden. Där är allt annorlunda: det finns ingen teve eller internet, och helst ska man inte ens ha mobiltelefon. Magda är skeptisk först, men ganska snart kastar hon sig in i sitt nya liv. Syster, som är den som leder arbetet och bestämmer på Jordasång, blir hennes nya förebild och Magda lyssnar på allt hon säger. Samtidigt kommer hon allt närmare jämnåriga Attila, som inte kan något om mobiler, men är bra på att odla. Och att lyssna.

Men det är visst inte så lätt att lämna det förflutna bakom sig, trots allt. Kanske kan Magda ta kontakt med pappa en gång - bara en gång - fast alla säger att hon inte får? Han är ju ändå hennes pappa …

Sofia Nordin skriver om det hemska och svåra på ett lågmält och nedtonat sätt som gör de stora känslorna greppbara och begripliga, utan att för den sakens skull tappa känslan av spänning och obehag. Syster är på samma gång en roman om att vara medberoende och en kärlekshistoria som visar att allt inte är svartvitt, trots att det först verkar så.

Sofia Nordin

Syster

Relaterat

Nyheter

Övernattningsäventyr med missförstånd

Allt är fel är tredje delen om Anna-Klara och Herman – nu utifrån Hermans perspektiv. I boken kombineras lantlig sommaridyll med temat vänskap, och hur den ibland kan skava. För när man är bortrest är ju allt så … annorlunda.

När man både älskar och fruktar sin pappa

Allt är inte svart eller vitt. Det blir tydligt i Syster, en roman av flerfaldigt Augustnominerade Sofia Nordin. Boken är en drabbande bladvändare om en komplicerad familjerelation – och den första stora kärleken.

Kompisstrul och kalaskaos i ny bok om Anna-Klara och Herman

Kajsa Gordan och Sofia Nordin är tillbaka med en vardagsnära berättelse om vänskap som inte alltid är så lätt. Bästisar ibland är den andra delen i serien om Anna-Klara och Herman med illustrationer av Matilda Salmén.

”Det är roligt när vi lyckas skriva med en gemensam röst.”

Ensamma hemma är första delen i ny, charmig serie av rutinerade författarduon Kajsa Gordan och Sofia Nordin.