bok

Snart är jag borta

Hanna Jedvik

Författare

Beskrivning

2019-01-02
Svenska
Unga vuxna

Författare

Hanna Jedvik

Formgivare omslag

Rebecka Neumann

Om att längta bort, att längta efter att vara någon annan, om kärlek, om snygga killar och såriga tjejer, om saker som känns, om saker som går sönder. Hanna Jedviks debut kryper under huden.

Maja bankar huvudet i väggen och drömmer om kärlek. Hon kan tänka sig en kille som Håkan Hellström. Alla tror hon är stark, det är ingen som ser det där som skaver på insidan. Hon vill att saker ska kännas. Maja har svar på tal, är klok och kontrollerad, det säger hennes kompis Lina i alla fall. Maja skulle aldrig ha följt med fyra killar på efterfest, som Lina gjorde. Lina som önskar att hon kunde skylla det som hände på någon annan än sig själv.

Maja och Lina är som natt och dag, fastän de är så lika. Medan Maja alltid gör sitt bästa för att hålla skenet uppe, aldrig gråta, bli arg eller skrika, gör Lina vad som faller henne in. Maja är ett fladdrande kärleksvrak och Lina verkar aldrig ens bli kär, hon vågar inte ens lita på någon, för allt man får är skit. Maja längtar till storstan, Göteborg, och Lina orkar knappt leva med sig själv. De är varandras allra närmaste vänner, men det finns alltid hemligheter som man inte kan berätta för någon enda.

Hanna Jedvik har skrivit en övertygande och trovärdig roman om vänskap, kärlek, lojalitet, och om hur lätt saker kan gå sönder. Tempot är högt, texten har ett bra driv och går direkt under huden. Är du femton-sexton kommer igenkänningen vara skyhög.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

Unga vuxna

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2019-01-02

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129708769

Antal Sidor

288

Höjd (mm)

0.5

Bredd (mm)

0.5

Recensioner

www.bokdebutant.se

”en övertygande och trovärdig roman om vänskap, kärlek, lojalitet”

"Hanna Jedvik debuterar med en övertygande och trovärdig roman om vänskap, kärlek, lojalitet, och om hur lätt saker kan gå sönder. Tempot är högt, texten har ett bra driv och går direkt under huden. Är du femton-sexton kommer igenkänningen vara skyhög."

hallandsposten.se

”Stark debutroman om svåra känslor”

"Det här är en angelägen och bitvis otäck bok som gräver djupt i det självförakt många tjejer känner, av olika anledningar.Hanna Jedvik väjer inte för det obehagliga och det här är långt ifrån rolig läsning. Hon skriver på ett rakt och drivet språk, med korta kapitel, vilket gör att man kanske lockas till att sätta i sig den här boken snabbare än man borde, för det tunga innehållet tar sin tid att smälta.Men allt är inte mörker, här finns också hopp, inte minst i form av tjejernas starka vänskap samt goda exempel på killar som vågat vända ryggen åt matchomyten. Jag hoppas att ”Snart är jag borta” kommer att nå ut till många ungdomar, såväl tjejer som killar, särskilt på högstadiet och gymnasiet."Camilla Jönsson

www.svd.se

”… jag har aldrig sett det skildrat med sådan inlevelse som här”

"Sedan flera år är ju detta ett vanligt motiv i ungdomsböcker men jag har aldrig sett det skildrat med sådan inlevelse som här. Att se det svarta i själen förvandlas till rött blod, ”glädjen när det kalla stålet glider genom skinnet. En gång till. Också genom köttet. Det susar i öronen medan hon väntar befrielsen.”Men boken är inte enbart pessimistisk. Musiken är räddningen. Låtar som speglar ungdomarnas sinnesstämning är invävda i handlingen. Här visar Jedvik återigen det inkännande som är bokens styrka så att man överser med vissa formella brister. Så är den också tillägnad ”flickorna längst fram”."Ying Toijer-Nilsson

”en stark och engagerande debutroman” /Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet

svtplay.se

”En väldigt stark debut, en fyra!” /Magnus Utvik

www.gp.se

”Jedvik träffar rakt i solarplexus”

"Jedviks prosa är rak och okonstlad - ofta ilsken men samtidigt behärskad - och träffar rakt i solarplexus; den verklighet som Lina, Maja och många andra tonårstjejer lever i kan få vem som helst att tappa andan.Men allt är inte nattsvart. Det finns trots allt en och annan jämnårig grabb som respekterar flickorna och inte enbart betraktar dem som sexobjekt. Utan dessa "goda exempel" hade berättelsen blivit alltför svartvit och tappat i trovärdighet. Den fällan går författaren inte i. Hon har skrivit en roman som killar borde läsa, inte bara tjejer."Johan Werkmäster

bokgalleriet.blogspot.com

”en stark skildring av hur det kan vara att vara ung i dag”

"Det ges ut så mycket bra litteratur och jag som hållit mig borta från ungdomslitteraturen, mer eller mindre medvetet, tackar min lyckliga stjärna för att jag fått möjligheten att återupptäcka den. /.../Det här är en stark skildring av hur det kan vara att vara ung i dag. Hur man måste få utlopp för ångesten som kliar under huden och hur oförstående eller stum omgivningen kan vara. Den klassiska "fattaringenting"-morsan finns med, men jag blir mycket glad när hon visar sig finnas där för sin dotter inför det viktiga samtal som måste komma. Tårarna strömmar nedför kinderna när det sker och den här ungdomsromanen värmde verkligen en frusen och förkyld kropp."

www.barnboksbloggen.se

”en superbra bok”

"Snart är jag borta är en superbra bok. Jag sträckläste den till klockan fyra på natten trots att jag skulle upp sex. Det gick bara inte att sluta läsa. Trots att jag nästan är är dubbelt så gammal som bokens målgrupp så känner jag igen mig och ömsom skrattar jag, ömsom får jag skrattet i halsen. Det är en bok som berör och som verkligen kryper under huden. Läs den och sätt den också i händerna på alla tonåringar du möter!"

 

Du kommer alltid ha Paris

Om boken

Alma och Hedvig har tagit studenten och ger sig ut på tågluff genom Europa. Eller "bildningsresa" som Hedvig kallar det. Hon har gjort en detaljerad resplan som innehåller alltifrån kreddiga konstnärsklubbar till vandringar i gamla författares fotspår. Alma längtar mest till havet. Hon fascineras av de människor de möter som lever mer spontant. Ludde och Smilla, som surfar och dj:ar. Och Tommy, som reser dit vinden för honom.

När Hedvig föreslår att de ska testa vara med andra, uppstår en spricka i relationen. Alma blir ställd och utan att förstå hur det går till blir resan - som skulle föra dem närmare varandra - en källa till tvivel och det som lockar fram deras olikheter. Ska deras kärlek överleva sommaren? Och är det vad Alma egentligen vill?

Du kommer alltid ha Paris skildrar en både lustfylld och uppslitande resa och relation. Det är den tredje och sista boken om Alma, en fristående fortsättning på Sommarplåga och På andra sidan bron.

Hanna Jedvik

Du kommer alltid ha Paris

Sommarplåga

Om boken

Jag sjunger Den blomstertid nu kommer och blickar upp mot kyrkans höga tak där välvda bågar klättrar mot himlen. Jag sneglar på Hedvig där hon står en bänkrad bort och sjunger med låg mörk röst. Mina tankar vandrar till sommarens smultron som väntar runt hörnet. Till solvarma stenar, långa kalla bad och kvällar ljumma som honung. Inom mig sprakar en gnista som ännu inte bär något namn. En hemlighet som ingen annan än jag vet något om.

Skejtaren Alma ska tillsammans med sin pappa tillbringa sommaren på deras lantställe på västkusten. Hon räknar ner dagarna tills de kommer dit, tills hon äntligen får träffa Mira igen. Mira, som varit hennes bästa vän sedan de var små och som Alma är hemligt förälskad i.
För det är den här sommaren allting ska hända, nu eller aldrig.

Men Mira har med sig Hampus och ingenting blir som det var tänkt, istället utvecklar sig ett omöjligt triangeldrama där alla strävar åt olika håll. Alma kommer på sig själv med att sakna Hedvig som är kvar i stan med sin poesi och sina två katter, Hedvig som hon egentligen inte känner så bra, men som hon inte kan sluta tänka på.

Med ett vackert och poetiskt språk skriver Hanna Jedvik inkännande och klart om förälskelse och förväntningar, om besvikelse och svärta, och om relationer som förändras och aldrig blir desamma.

"En fin berättelse om en vänskap som är långt ifrån kravlös."
BTJ om Kurt Cobain finns inte mer

"Det finns en känslomässig laddning i vartenda ord som gör texten djupt engagerande."
Malin Lindroth, GP, om Kurt Cobain finns inte mer

Hanna Jedvik

Sommarplåga

Kurt Cobain finns inte mer

Om boken

Du har svart T-shirt, silverringar i örat, bortskavt grönt nagellack. Hej! säger jag lågt men får inget svar. Omsluten av det ljudlösa kladdar jag i kollegieblocket.
Skriver THE CURE
Skriver SISTERS OF MERCY
Skriver BOYS DON T CRY
När lektionen är slut reser jag mig långsamt.
"Pornography" är Cures bästa album, säger du då.
Nej, "Disintegration", säger jag. Efter den dagen är det vi och världen blir en annan.

Det är 1992. Första skoldagen på gymnasiet och Lovis och Alex hittar varandra så som man bara gör när någon totalt förstår en för första gången. Båda älskar musik och de skapar sitt eget universum dit ingen annan släpps in. De bakar scones, pratar musik, fikar, hänger, pratar ännu mer musik och om hur världen borde vara.

Lovis startar ett band och Alex hjälper henne. De vill sparka in dörren till etablissemanget. Alex är så vacker att Lovis nästan dör. Hon nästan imploderar av kärlek-vänskap-kärlek-förtvivlan. Alex älskar Lovis också, men som vän. Han dras till killar. Men hur nära de än kommer varandra är det en del av Alex som förblir en gåta. Han är en magnet, han drar folk till sig, men han är också väldigt destruktiv. Till slut blir det ohanterbart. Vad gör man när den man älskar mest bara glider iväg i nedstämdhet och inte går att nå?

Oförställt och gripande gestaltar Hanna Jedvik den starkaste, finaste vänskapskärleken och det motsägelsefulla i att hur nära man än kommer varandra finns det alltid en värld dit man inte har tillträde. Liksom i debutromanen Snart är jag borta spelar musiken en stor roll. The Cure, Thåström, Bowie, Morrissey flimrar förbi. Nittiotalsikonen Kurt Cobain och hans framtida öde går som en röd tråd genom berättelsen.

Hanna Jedvik

Kurt Cobain finns inte mer

Snart är jag borta

Om boken

Om att längta bort, att längta efter att vara någon annan, om kärlek, om snygga killar och såriga tjejer, om saker som känns, om saker som går sönder. Hanna Jedviks debut kryper under huden.

Maja bankar huvudet i väggen och drömmer om kärlek. Hon kan tänka sig en kille som Håkan Hellström. Alla tror hon är stark, det är ingen som ser det där som skaver på insidan. Hon vill att saker ska kännas. Maja har svar på tal, är klok och kontrollerad, det säger hennes kompis Lina i alla fall. Maja skulle aldrig ha följt med fyra killar på efterfest, som Lina gjorde. Lina som önskar att hon kunde skylla det som hände på någon annan än sig själv.

Maja och Lina är som natt och dag, fastän de är så lika. Medan Maja alltid gör sitt bästa för att hålla skenet uppe, aldrig gråta, bli arg eller skrika, gör Lina vad som faller henne in. Maja är ett fladdrande kärleksvrak och Lina verkar aldrig ens bli kär, hon vågar inte ens lita på någon, för allt man får är skit. Maja längtar till storstan, Göteborg, och Lina orkar knappt leva med sig själv. De är varandras allra närmaste vänner, men det finns alltid hemligheter som man inte kan berätta för någon enda.

Hanna Jedvik debuterar med en övertygande och trovärdig roman om vänskap, kärlek, lojalitet, och om hur lätt saker kan gå sönder. Tempot är högt, texten har ett bra driv och går direkt under huden. Är du femton-sexton kommer igenkänningen vara skyhög.


Hanna Jedvik

Snart är jag borta

Relaterat

Nyheter

Drabbande och hoppingivande ungdomsroman

Hur mycket kan man offra sig för en annan människa? Och vem ska man prata med när de som står en närmast känns så avlägsna? Hanna Jedviks lysande ungdomsroman På andra sidan bron handlar om allt detta och mycket mer.

”Jag gillar när det känns som att det är på liv och död”

Hanna Jedviks nya bok skildrar ett omöjligt triangeldrama mellan tre tonåringar där alla strävar år olika håll under en intensivt brännande sommar i Bohuslän.