bok

Hur ser man djur?

Björn Bergenholtz

Författare

Björn Bergenholtz

Illustratör

Beskrivning

2020-03-10
Svenska
3-6

Författare

Björn Bergenholtz

Illustratör

Björn Bergenholtz

Formgivare omslag

Emilie Crispin Ekström

Att det finns olika djur det vet varenda kotte. Det finns älgar och rävar, gäddor och getingar, paddor och nyckelpigor, sälar, maskar, kråkor, fjärilar och många andra djur. Men hur får man se dem i verkligheten?

Efter succéserien Känn igen 25 kommer här en praktisk uppföljare! I Hur ser man djur? förklarar och visar Björn Bergenholtz hur man enklast gör för att få syn på några av alla dessa djur ute i naturen.

För hur bär man sig egentligen åt för att hitta en räv? Var ser man lättast en groda? Eller en sjöstjärna. När hör man en uggla? Eller en fladdermus? Hur hittar man en fjärilslarv? Eller en säl? Det är inte lika knepigt som du tror!

En syskonbok till Vem har varit här?.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Översättare

Erika Bjurling

Publiceringsdatum

2020-03-10

Produktion

Papper

Arctic Volume

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129717341

Antal Sidor

40

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

283

Vikt (kg)

0.386

Bredd (mm)

216

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Miljöpåverkan

276g CO2e
Papper
ca 136 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 22 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 117 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

Sveriges Radio Naturmorgon

”På femton uppslag presenteras olika sorters djurgrupper på vänstersidan. Och – BAM – på högersidan står det hur man kan göra för att få se dem!”

Sundsvalls Tidning

”En praktisk guide till att hitta och lära känna djur […] Ur kunskaper växer respekt och vilja att vårda och bevara.”

UNT

”Han gör det lätt för en amatör att komma ut i naturen.”

Ystads Allehanda

”En ny rolig och faktarik naturbok av Björn Bergenholtz. Finemang läsning för barn och vuxna som på ett enkelt och spännande vis vill utforska naturen och djuren. […]

Semestern och sommarlovet är räddade, ut och stoppa näsan i marken och håll stövlarna leriga!” Eva Wahlström

BTJ

”Hur ser man djur? är en trevlig bok för att inspirera barn att gå ut och se djur på riktigt.”

 

Katterna som försvann

Om boken

Var katten är katterna?
En dag när farbrorn gick ut med soporna glömde han att stänga ytterdörren. När han kom tillbaka hade hans fem katter smitit ut! Den svarta, den vita, den gråa, den röda och den mittemellan. Allihop hade sprungit bort. Farbrorn ringde genast till polisen. Att hitta sånt som försvunnit är det poliser gör mest och bäst! Nästan, i alla fall ...En titta-hitta-bok full av roliga och kluriga detaljer. Leta i bilderna och se om du kan hjälpa de förvirrade poliserna att hitta de försvunna katterna!Björn Bergenholtz är en av våra största barnboksskapare. Han har gjort sig känd för sina makalösa bilder och berättelser som alltid innehåller en stor portion humor och finurlighet.

Björn Bergenholtz, Björn Bergenholtz

Katterna som försvann

Den zoologiska trädgården

Om boken

Det är något märkligt på gång i stadens gamla zoologiska trädgård. Det var länge sedan det kom mer än några enstaka besökare för att titta på alla de fina djuren: grisen, björnen, den ståtliga älgen, kossan och alla de tokiga hönorna. Dag efter dag, år ut och år in, har den trötta djurparksdirektören matat alla djuren och städat alla burarna helt på egen hand. Men när han en morgon råkar försova sig får han väldigt bråttom när alla djuren ska tillbaka in i sina burar, och då förändras allt. Plötsligt är hela djurparken proppfull av förundrade besökare som pekar, fotar och filmar. De har aldrig sett på maken, vilken fantastisk gris, så stor och lurvig! Och en björn med knorr på svansen, aldrig har man sett något så märkvärdigt! Djurparksdirektören kliar sig i huvudet - vad är det som har hänt i hans djurpark egentligen?

Med en stor portion humor och finurlighet har Björn Bergenholtz skapat en berättelse om att inte tro på allt man läser. I de makalösa bilderna som blivit Björn Bergenholtz signum finns mycket att upptäcka för både stora och små.

Björn Bergenholtz, Björn Bergenholtz

Den zoologiska trädgården

 

Relaterat

Groda glasstrut pinne

Om boken

My har sommarlov och pappa vill att hon ska lära sig simma. Det vill inte My. Det finns ju maneter. Och krabbor! Men pappa tjatar. Han tror att My kan få sommarkompisar på simskolan. My tittar på sin nya fina baddräkt, den är skimrande blå med en regnbåge. ”Okej då”, säger hon till slut.
Groda, glasstrut, pinne säger barnen på simskolan. Det är så man ser ut när man tränar simtag. Det verkar så lätt för dem, de har inte ens simpuffar. På bryggan träffar My en annan vattenvägrare. Tillsammans får de en idé – kanske kan man träna simtagen på stranden först?Debutanten Ia Isaksson och den prisbelönta illustratören Hanna Klinthage har skapat en sommarvarm och färgsprakande berättelse om att få en kompis och att våga göra saker man är rädd för – i sin egen takt.

Ia Isaksson, Hanna Klinthage

Groda glasstrut pinne

Kanel och Kanin upptäcker ögat

Om boken

"Ögonen har du fått två. Varför då?
För så mycket finns att titta på!Himlen som är himmelsblåoch myror som är pyttesmå."Följ med på en skogspromenad med kompisarna Kanel och Kanin. Det finns så mycket att titta på: den blå himlen, myrorna på marken, stort, smått och en taggig igelkott.Ulf Starks korta, geniala vers på rim, i samspel med Charlotte Ramels oemotståndliga bilder, gör det här till en perfekt bok för de yngsta. Att njuta av och att läsa om och om igen. Med extra kraftiga sidor för små fingrar.Ulf Stark är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Den här texten är hämtad från bilderboken "Kanel och Kanin - dikter om kroppen" som gavs ut 2006. I "Kanel och Kanin upptäcker ögat" har illustratören Charlotte Ramel skapat helt nya bilder.

Ulf Stark, Charlotte Ramel

Kanel och Kanin upptäcker ögat

Ruby och trolldrycken

Om boken

Äntligen sommarlov! Ruby vill åka och bada, leka i lekparken, ha glass genast, men mamma är trött. Hur ska hon göra för att mamma ska orka? Herr Katt berättar att man kan blanda en trolldryck som gör att man blir pigg, men då behövs väldigt speciella ingredienser. Ruby och Herr Katt ger sig ut på trolldrycksjakt i skogen och får vara med om sitt livs äventyr!
Ruby och trolldrycken är en fin och fantastiskt illustrerad berättelse om gränslandet mellan verklighet och magi, om stora känslor och färgglada drömmar. Läsålder från ca 3-6 år.Maria Fröhlich är författare, serietecknare och illustratör. Ruby och trolldrycken är den andra boken i serien om Ruby.

Maria Fröhlich, Maria Fröhlich

Ruby och trolldrycken

Läs

Om boken

Att knäcka läskoden är både lockande, kul och svårt. Läs – boken för dig som vill börja läsa är perfekt att sätta i händerna på nybörjarläsare, vare sig de är fyra eller åtta år. En matig läsebok som räcker länge, fylld med humor och härliga bilder som stöd för läsningen.
Svårighetsgraden trappas successivt upp: från superkorta berättelser med enstaka ord i versaler, till längre texter med fullständiga meningar. Små bokstäver introduceras gradvis och pedagogiskt. Nästan alla ord är en- eller tvåstaviga och har ljudenlig stavning. De tydliga, relaterbara berättelserna varvas med bilduppslag där läsaren får para ihop ord och begrepp med detaljer i bilden. Möt kon som började skolan, titta in hemma hos STOR och Liten och läs bak-och-fram med syskonen Rut och Rot. Sanna Borell, Hedvig Häggman-Sund och David Henson står för de träffsäkra illustrationerna.Katarina Kuick har tagit fram bokens texter med utgångspunkt från barnets tidiga läsprocess, utan pekpinnar och utan att tumma på intresseväckande, stimulerande innehåll. Hon har skrivit ett flertal böcker för barn och unga och är verksam som översättare. 2009 vann hon Augustpriset tillsammans med Ylva Karlsson för boken Skriv om och om igen – en inspirationsbok för skrivsugna.

Katarina Kuick, Hedvig Häggman-Sund, Sanna Borell, David Henson

Läs

Stora boken om Halvan

Om boken

Tre spännande och faktafyllda berättelser med omåttligt populära fordonsfantasten Halvan samlas i en stor samlingsutgåva. Dessutom ingår ett helt nyskrivet och nytecknat kapitel om hur en Halvan-bok blir till.
Om Här kommer nya polisbilen:Vi får följa Halvan och hans kollega Dajana under ett skift. Den här dagen griper de en inbrottstjuv efter en hetsig jakt i ett villaområde. Sen hjälper de till vid en trafikolycka, och på kvällen tar de hand om en liten kille som tappat bort sin pappa under en fotbollsmatch. Ingen dag liknar den andra för en polis!Om här kommer grävskopan:Halvan är en kille med stor fantasi. Från leksaksbilarna på golvet i hans rum flyttas vi ut i den riktiga världen. Där är Halvan mästare på att gräva! Hans grävmaskin (som det faktiskt heter) väger lika mycket som tio bilar! Nu gräver Halvan upp marken där ett nytt dagis ska byggas. Han är så skicklig att han kan stänga en tändsticksask med skopan på sin grävmaskin. Barnen på den gamla förskolan brukar kolla när han jobbar. En dag behöver en liten flicka hjälp - hennes boll har fastnat uppe i ett träd!Om Här kommer tåget:Så här går det när Halvan kör X2000. Halvan kör tåget till Göteborg i 200 kilometer i timmen. Varje gång han möter ett tåg blinkar han med framljuset. Och med tutan skrämmer han bort några älgar intill spåret. Förutom passagerarna finns tågmästaren Julia, Phong som jobbar i bistron och Alice i förstaklassvagnen ombord på tåget för att hjälpa Halvan under resan.

Arne Norlin, Jonas Burman

Stora boken om Halvan

Nyheter

9 nya pekböcker för de yngsta läsarna!

Nu finns flera nya pekböcker i tålig kartong med färgglada bilder och lagom lång text för de yngsta. Böcker som väcker lusten till naturen, som skildrar naturens under och bjuder på kära återseenden med Alfons Åberg, Lilla Anna och den lilla kaninen Obi. Böcker som tål att läsas om och om igen!

Vinnare av Svensk Bokkonst 2019!

Svensk Bokkonst har presenterat pristagarna för 2019. Bland dem finns Luftslott och synvillor av Björn Bergenholtz och Min syster är ett spöke av Lena Sjöberg.

Upptäck naturen och få syn på djuren, på riktigt!

Att det finns olika djur, det vet varenda kotte. Det finns älgar och rävar, gäddor och getingar, paddor och nyckelpigor, sälar, maskar, kråkor, fjärilar och många fler. Men hur får man se dem i verkligheten? Det vet Björn Bergenholtz som i en ny bok delar med sig av sina bästa tips.

”Måste alla böcker vara fyrkantiga?”

Luftslott och synvillor är en bok olik alla andra, både till innehåll och utförande. Ett snedskuret praktverk i stort format fyllt av tankeväckande bilder i Björn Bergenholtz omisskännliga stil.

Grattis Björn Bergenholtz! Vinnare av priset Din bok - Vårt val

Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningens årliga pris tilldelas Björn Bergenholtz bok Lejoparden.