bok

Flykten

Mats Söderlund

Författare

Beskrivning

2022-01-07
Svenska
Unga vuxna

Författare

Mats Söderlund

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Kaos råder i Skelleftehamn efter den stora översvämningen. Tusentals döda och skadade, raserade byggnader och översvämmade vägar. Jenny och David sätts i förvar, och i Stockholm anklagas Gaupa för terrorbrott. Hur ska de kunna bevisa att de inte ligger bakom katastrofen?

Det hemliga folkslaget olus tvingas träda fram och människorna vänder sig genast mot sin gemensamma fiende. Men de har ingen aning om vilka deras motståndare egentligen är, eller vilka resurser de förfogar över. Går konflikten att lösa med diplomati och förhandlingar, eller ska Akka få det världskrig hon önskar sig? Kanske är det dags att förinta mänskligheten, en gång för alla.

Flykten är den tredje och avslutande delen i Ättlingarna-trilogin.

"Ska man låta sig drabbas av ett enda verk, låt det bli detta."
Steven Ekholm, DN

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

Unga vuxna

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Ättlingarna

Publiceringsdatum

2022-01-07

Läsordning

3

Produktion

Papper

Bokpapper TH

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129734997

Antal Sidor

510

Ryggbredd (mm)

34

Höjd (mm)

178

Vikt (kg)

0.279

Bredd (mm)

110

Recensioner

Sundsvalls Tidning

”Serien är oerhört genomtänkt, ställer många intressanta frågor och sätter skarpt ljus på vår tids svagheter. […]

som helhet är trilogin ruskigt trovärdig, angelägen och berörande där den slår ner mitt i vår fjällvärld och nedärvda mytologi; och full av intressanta resonemang där det ändå spirar ett hopp." Susanne Holmlund

Norra Skåne

”… en häpnadsväckande dystopi av hög klass.”

Göteborgs-Posten

”Långläsning för unga (och) vuxna om en hyperdigital framtid där kampen står om jordens vatten. Den utspelas i fjällmiljö i norra Sverige och en uråldrig, icke-mänsklig kraft finns mitt i handlingarnas centrum.”

/Camilla Brudin Borg, lektor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet med fokus på miljöhumaniora och ekokritik.

Dagens Nyheter

”Ska man låta sig drabbas av ett enda verk, låt det bli detta.

[...] trilogin ”Ättlingarna” är något av det mest ambitiösa som skrivits när det gäller svenska ungdomsböcker [...] ”Flykten” är genuint spännande från början till det plågsamma slutet, som i sig är lika drabbande som modigt. [...] Det är en vackert berättad, djuplodande, ovanligt ambitiös, engagerande och störande dystopi han lyckats med. Eller vad kallas egentligen en dystopi som blev verklighet? Profetia?” Steven Ekholm

BTJ

”Flykten är en mycket läsvärd avslutning på en spännande svensk sf-serie som bör kunna få en stor och uppskattande publik av tonåringar och unga vuxna. Helhetsbetyg: 4.” Karin Alvehus

 

Flykten

Om boken

Kaos råder i Skelleftehamn efter den stora översvämningen. Flera tusen har omkommit och trots att David och Wilma räddade livet på nästan hela skolan sätter regeringen in militär för att bekämpa, tillfångata och tillintetgöra olus. De vet inte vad de kämpar emot, men de vet att det är något främmande, något farligt. Utan häktningsförhandling eller rättegång spärras ungdomarna in, ingen bryr sig om barnkonventionen eller att deras mänskliga rättigheter ska respekteras. De är ju inte människor, utan något helt annat.

Samtidigt grips Gaupa i Stockholm och avsätts från posten som FN:s generalsekreterare. Upptäckten av olus får storpolitiska följder och en internationell konflikt hotar. Gaupa beskylls för att vara terrorist och medborgargarden bildas, trollen lynchas av uppretade och rädda människor. De som tidigare var grannar eller goda vänner befinner sig nu på varsin sida i en strid på liv och död.
När allt ställs på sin spets måste beslutet fattas: Är det dags att slå tillbaka och förinta mänskligheten, en gång för alla? Eller är det redan för sent?

Flykten är den storslagna, avslutande delen i Ättlingarna-trilogin. Trådarna knyts ihop och Mats Söderlund gör ingen besviken, spänningen håller i sig ända till sista sidan.

Mats Söderlund

Flykten

 

Relaterat

Nyheter

”Det har varit skrämmande hur fort verkligheten överträffat dikten.”

Nu kommer tredje och sista delen i kritikerhyllade fantasyserien Ättlingarna, där de norrländska älvarna, skogarna och fjälltrakterna hamnat i världspolitikens mitt. Kampen om naturresurserna rasar och mänsklighetens överlevnad står på spel i en värld där nordisk, samisk och grönländsk mytologi utgör klangbotten.

”Hotet” nominerad till Norrlands Litteraturpris

Mats Söderlunds kritikerrosade klimatfiction kan vinna barn- och ungdomsklassen i Norrlands Litteraturpris.

Mats Söderlunds klimatfiction mer aktuell än någonsin

Efter en rekordvarm sommar och ny alarmerande FN-rapport står klimathotet åter i fokus. Ungdomsromanerna i Ättlingarna-serien är Mats Söderlunds sätt att skapa engagemang i frågan. Nu kommer andra delen i serien.

HOTET – drabbande klimat-fantasy för unga

Nu kommer första delen i Mats Söderlunds fantasy-epos för unga om klimatkampen – ett spännande äventyr där brinnande aktuella ämnen blandas med fiction och fantasy på ett mästerligt vis.