bok

Skuggreglerna

Greta Boström

Författare

Beskrivning

2024-05-14
Svenska
9-12

Författare

Greta Boström

Formgivare omslag

Elina Grandin

Mediekontakt

Emelie Carrfors

Det konstiga började samma dag som Bagheera satte sina hovar på vår stallplan. Småsaker till en början. En borste på fel ställe, en stängd dörr som plötsligt stod öppen. En vag känsla av att någon varit där.

Alla tycker att gården där Lo bor ser ut som en sagovärld. De vackra husen, näckrosdammen, parken och hagarna. Själv tycker Lo att det enda sagolika med hennes liv är hingsten Bagheera, Los alldeles egna guldpanter.

Men redan samma kväll som han kommer till stallet börjar märkliga saker hända. Lampor som lyser fast de är trasiga och oförklarliga fotspår i snön. Är det någon där? Eller något?

En som inte är lika glad för Bagheera är storasyster Leah. När konkurrensen om sista platsen i hopplaget hårdnar, ställs den redan såriga syskonrelationen på sin spets.

Kan det vara hon som gjort punka på Los cykel och brutit sig in i hennes skåp i skolan? Vem skulle det annars vara?

För att förstå vad som händer börjar Lo gräva i den gamla gårdens historia – en historia som visar sig vara både mer skrämmande och brännande än hon någonsin kunnat ana.

Skuggreglerna är en laddad berättelse om mod, längtan och förbjudna känslor. Får man ens hata sin egen syster?

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2024-05-14

Produktion

Papper

Holmen Book Cream

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129745214

Antal Sidor

242

Format

Inbunden

Hållbarhet

 

Skuggreglerna

Om boken

Det konstiga började samma dag som Bagheera satte sina hovar på vår stallplan. Småsaker till en början. En borste på fel ställe, en stängd dörr som plötsligt stod öppen. En vag känsla av att någon varit där.
Alla tycker att gården där Lo bor ser ut som en sagovärld. De vackra husen, näckrosdammen, parken och hagarna. Själv tycker Lo att det enda sagolika med hennes liv är hingsten Bagheera, Los alldeles egna guldpanter.Men redan samma kväll som han kommer till stallet börjar märkliga saker hända. Lampor som lyser fast de är trasiga och oförklarliga fotspår i snön. Är det någon där? Eller något?En som inte är lika glad för Bagheera är storasyster Leah. När konkurrensen om sista platsen i hopplaget hårdnar, ställs den redan såriga syskonrelationen på sin spets.Kan det vara hon som gjort punka på Los cykel och brutit sig in i hennes skåp i skolan? Vem skulle det annars vara?För att förstå vad som händer börjar Lo gräva i den gamla gårdens historia – en historia som visar sig vara både mer skrämmande och brännande än hon någonsin kunnat ana.Skuggreglerna är en laddad berättelse om mod, längtan och förbjudna känslor. Får man ens hata sin egen syster?

Greta Boström

Skuggreglerna

Relaterat

Loranga, Masarin & Dartanjang

Om boken

Loranga är pappa till Masarin. De bor tillsammans på en gård där de gör lite som de vill. Loranga vill inte jobba, eftersom han inte kan tänka sig att förstöra sina bästa år. På gården bor också Lorangas pappa, Dartanjang, som är ganska klen och virrig av sig. Ena dagen är han rörmokare, nästa hund, och emellanåt är han sig själv och då är det inte alls roligt. Masarin tar det mesta med ro, vilket är bra när man har en lada är full av hungriga tigrar och en giraff som springer runt och stjäl sängar och förstör garagetak ...
En fullkomligen befriande galen berättelse, till glädje för nya och gamla läsare! Loranga, Masarin och Dartanjang utkom första gången 1969, men är fortfarande minst sagt modern med sina lekfulla, livsbejakande och absurda karaktärer i en helt fri tillvaro utan måsten och pekpinnar. Den här nya fina utgåvan har samma klassiska illustrationer som originalet, men nu i färg för en ännu mer sprakande läsupplevelse.

Barbro Lindgren, Barbro Lindgren

Loranga, Masarin & Dartanjang

Ingen början inget slut

Om boken

Benjamins pappa ska jobba med en utgrävning i skärgården hela sommaren, och Benjamin försöker få tiden att gå utan sin bästis Olivia. Och utan mamma förstås. Att det ska vara så nu och för all framtid vill han knappt tänka på.
En stekhet dag på stranden dyker Tristan upp. Han är 14 år och lika karismatisk som hemlighetsfull. Benjamin dras direkt till honom, men varför verkar alla i byn tycka så illa om Tristan och hans familj? Ju närmare Tristan och Benjamin kommer varandra, desto fler frågor väcks. Vad är det Tristan döljer? Vad är en jungfrudans? Och vad är en egentligen everlevare?Ingen början inget slut är magisk realism om förälskelse, sorg och utanförskap. Och om att leva vidare i andra, för evigt.Ellen Strömberg vann Augustpriset 2022 för ungdomsromanen Vi ska ju bara cykla förbi.Om Vi ska ju bara cykla förbi:”Det är en oändligt fin ungdomsbok, som Ellen Strömberg lyckas göra såväl vardaglig som existentiell. Varje mening är betydelsebärande, varje person och varje scen innehåller en klarsynt iakttagelse.” Lotta Olsson, DN”Det är en klassisk handling, men tusan vad härligt det är att läsa den en gång till i Ellen Strömbergs version. ” Johanna Lindbäck, Expressen”En träffsäker bok om längtan, vänskap och systerskap. ” Maria Friedner, Jönköpings-Posten”Att Strömbergs prosa dessutom är både rapp, rolig och suggestiv gör boken till en av vårens bästa.” Lydia Wistisen, DN

Ellen Strömberg

Ingen början inget slut

Nyheter

De är nominerade till Crimetime Award

Greta Boström, Petrus Dahlin och Peter Bergting, har nominerats till Crimetime Award årets barndeckare 2023. Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Nu kan du vara med och rösta! 

När ridlägret förvandlas till en mardröm …

Greta Boströms debut "Flickan i grottan" är en nervkittlande berättelse om att växa upp, om vänskap och svek. Och om monstret som lurar i känslan av att inte duga.