Dramatik på simskolan

Illustration av:

Hanna Klinthage

Publicerad:

2023-05-26

My dras motvilligt med på simskola bland krabbor och maneter. Alla andra verkar dessutom älska vatten. Men på bryggan sitter en kille som också vägrar… Groda glasstrut pinne har maxad sommarkänsla och stor igenkänning i både text och bild!

My har sommarlov och pappa vill att hon ska lära sig simma. Det vill inte My. Det finns ju maneter. Och krabbor! Men pappa tjatar. Han tror att My kan få sommarkompisar på simskolan. My tittar på sin nya fina baddräkt, den är skimrande blå med en regnbåge. ”Okej då”, säger hon till slut.

Groda, glasstrut, pinne säger barnen på simskolan. Det är så man ser ut när man tränar simtag. Det verkar så lätt för dem, de har inte ens simpuffar. På bryggan träffar My en annan vattenvägrare. Tillsammans får de en idé – kanske kan man träna simtagen på stranden först?

Debutanten Ia Isaksson och den prisbelönta illustratören Hanna Klinthage har skapat en sommarvarm och färgsprakande berättelse om att få en kompis och att göra saker man är rädd för – i sin egen takt. Idén till boken kom från en badvägrare där hemma! 

– Jag har i färskt minne hur jag försöker övertala min dotter att hoppa i vattnet på simskolan. Och hur hon, när jag själv hoppat i för att hjälpa henne på traven, kravlar sig upp igen och sätter av springande bort från badplatsen, med mig kvar i vattnet med förskolegruppen, berättar Ia Isaksson och fortsätter: 

– Jag ville skriva en berättelse om att inte våga, trots (eller kanske på grund av?) vuxnas påtryckningar, och om att ta steget och övervinna rädslan på egen hand. Fast också om sommarlov! Och pirret av en ny baddräkt och en alldeles egen sommarkompis, säger Ia Isaksson.

Inspiration till berättelsens saltstänkta miljöer kommer från Bohuslän.

– Jag bor i Göteborg men har min pappa i Fiskebäckskil, där jag tillbringat många och långa sommarveckor under min uppväxt. Genom efterforskningar har jag kommit fram till att granitklippor under fötterna är bra för själen. Och att saltvatten gör mig glad! säger författaren.

Även Hanna Klinthages illustrationer ger stark känsla av sommarhäng, bad och regniga dagar.

– Först fick jag försöka komma på hur ett hav egentligen ser ut. Hur vatten ser ut i regn, i sol eller när man är i det. Jag har fått illustrera både dramatiska och pirriga känslor. Ibland med snabba skiftningar och små nyanser och det är kul att illustrera så blandade uttryck. Huvudkaraktären My vägrar, vänder om och har egen vilja. Och gör inte det som är förväntat, säger Hanna Klinthage.

Relaterat

Groda glasstrut pinne

Om boken

My har sommarlov och pappa vill att hon ska lära sig simma. Det vill inte My. Det finns ju maneter. Och krabbor! Men pappa tjatar. Han tror att My kan få sommarkompisar på simskolan. My tittar på sin nya fina baddräkt, den är skimrande blå med en regnbåge. ”Okej då”, säger hon till slut.
Groda, glasstrut, pinne säger barnen på simskolan. Det är så man ser ut när man tränar simtag. Det verkar så lätt för dem, de har inte ens simpuffar. På bryggan träffar My en annan vattenvägrare. Tillsammans får de en idé – kanske kan man träna simtagen på stranden först?Debutanten Ia Isaksson och den prisbelönta illustratören Hanna Klinthage har skapat en sommarvarm och färgsprakande berättelse om att få en kompis och att våga göra saker man är rädd för – i sin egen takt.

Ia Isaksson, Hanna Klinthage

Groda glasstrut pinne

Relaterade artiklar

Oskar Kroon och Hanna Klinthage får Augustpriset 2023

”I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka”, står det i juryns motivering.