Ny bilderbok om vanliga (och ovanliga) rädslor

Foto av :

Illustratör: Hanna Klinthage

Publicerad:

2020-04-27

Det finns mycket som kan kännas läskigt: vitsminkade clowner, kryllande småkryp och tonåringar utanför affären. Duon Annica Hedin och Hanna Klinthage gjorde succé ifjol med sin bilderbok om vuxna. I den nya boken utforskar de vanliga – och ovanliga – rädslor.

Det går att bli rädd för nästan allt: gubbar som skriker, skuggor mot väggen och rymdens oändlighet. Eller att sova över, till och med hemma hos bästa kompisen. Ofta blir vi rädda för ganska ofarliga saker – hjärtat bankar lika hårt ändå.

Förra året kom kritikerrosade bilderboken Dom som kallas vuxna, som sätter fokus på några av alla konstigheter med vuxna ur ett barns perspektiv. Nu är författaren Annica Hedin och illustratören Hanna Klinthage tillbaka med en ny underfundig bok för 3-6 år. Med humoristisk ton i både text och bild skildrar Det som verkar farligt olika sorters rädslor.

– Oftast blir vi rädda för sånt vi inte vet så mycket om. Därför kan det finnas en idé med en bok om sånt som verkar farligt, säger Annica Hedin. Vi människor blir rädda för allt möjligt: småkryp, mystiska ljud eller att gå upp på en scen. Det där varningssystemet som rädslan är går på högvarv – på många av oss i alla fall.

Några pressröster om Dom som kallas vuxna

”Genomtänkt underhållning för både barn och vuxna där de senare ställs ut till kärleksfullt och kritiskt nyanserat betraktande.” Göteborgs-Posten

”Bilderna har både humor, dråplighet och magi. Och textens observationer av de där egendomliga varelserna som kallas vuxna och deras vanor går det ofta att skratta både högt och igenkännande åt.” Expressen

”Rolig och finurlig undersökning av hur vuxna beter sig.” Vi Läser

Relaterat

Det som verkar farligt

Om boken

Ibland är det faktiskt bra att bli rädd! Om det kommer en krokodil simmande när du ska bada till exempel. Men om du träffar en lurvig spindel, eller ska gå ensam upp på en mörk vind hur farligt är det egentligen?

Det finns mycket som kan kännas läskigt: vitsminkade clowner, kryllande småkryp och tonåringar utanför affären. Eller att sova över, till och med hemma hos bästa kompisen!

Med humoristisk ton i både text och bild skildrar Annica Hedin och Hanna Klinthage vanliga (och ovanliga) rädslor. En bok i samma anda som deras kritikerrosade bilderbok Dom som kallas vuxna.

Annica Hedin, Hanna Klinthage

Det som verkar farligt

Relaterade artiklar

Oskar Kroon och Hanna Klinthage får Augustpriset 2023

”I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka”, står det i juryns motivering.