Ny bilderbok om sånt vi gör i smyg

Illustration av:

Hanna Klinthage

Publicerad:

2022-04-13

Den omtyckta duon Annica Hedin och Hanna Klinthage är tillbaka med ännu en bok om brännande, lekfullt skildrade ämnen. Här handlar det om förbjudna tankar, som vi alla har. Det blir gapskratt-läsning som öppnar för roliga samtal!

Har du petat en snorkråka under stolen någon gång? Eller råkat tjuvtitta i en påse med paket? Kanske har du sagt att du borstat tänderna, fast det inte riktigt stämmer? Varenda människa ljuger och hittar på ibland. Det finns faktiskt rätt mycket som vi människor gör, fast det känns förbjudet. Vi kan bara inte låta bli!

– Det finns så mycket vi människor går omkring och tror att vi är ensamma om. Och skäms. Om vi vid något tillfälle vågar erkänna för någon annan brukar responsen bli: ”Va, du också?” Det är en sån lättnad. Vi är människor allihop och ofta ganska lika varandra. Därför ville jag skriva om saker som vi håller lite hemliga, som vi tycker är pinsamma, säger författaren Annica Hedin.

Hon märkte dock att ämnet inte är helt lätt.

– Det ju ingen bra idé att smygläsa någons dagbok. Eller att norpa åt sig någon annans godis. Ändå ville jag skriva om sådana saker, eftersom vi människor faktiskt gör sånt ibland.

Med både humor och allvar skildrar Annica Hedin och Hanna Klinthage sånt vi alla gör, lite i hemlighet. Det som känns förbjudet är en bok att läsa tillsammans och prata om, i samma anda som de kritikerrosade bilderböckerna Dom som kallas vuxna och Det som verkar farligt.

– Jag och Annica har ett tätt samarbete. Det är många delar och miljöer som ska vävas samman och fungera ihop, vilket är en väldigt kul process. Det är roligt att försöka illustrera en exakt känsla och hitta vad som är specifikt för just den. Alla uppslag innehåller många karaktärer i olika miljöer, vilket gör det hela extra spännande för mig som illustratör, säger Hanna Klinthage.

Relaterat

Det som känns förbjudet

Om boken

Sånt vi gör i smyg!

Har du petat en snorkråka under stolen nån gång? Eller råkat tjuvtitta i en påse med paket? Kanske har du sagt att du borstat tänderna, fast det inte riktigt stämmer? Varenda människa ljuger och hittar på ibland. Det finns faktiskt rätt mycket som vi människor gör, fast det känns förbjudet. Vi kan bara inte låta bli!

Med både humor och allvar skildrar Annica Hedin och Hanna Klinthage sånt vi alla gör, lite i hemlighet. En bok att läsa tillsammans och prata om, i samma anda som de kritikerrosade bilderböckerna Dom som kallas vuxna och Det som verkar farligt.

Annica Hedin, Hanna Klinthage

Det som känns förbjudet

Relaterade artiklar

Oskar Kroon och Hanna Klinthage får Augustpriset 2023

”I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka”, står det i juryns motivering.