Varför är vuxna så konstiga?

Foto av :

Illustration: Hanna Klinthage

Publicerad:

2019-04-05

Ur ett barns perspektiv finns många konstigheter med vuxna. Varför går vuxna på promenad när de inte ska någonstans, till exempel? Den nya bilderboken Dom som kallas vuxna av Annica Hedin och Hanna Klinthage sätter fokus på några av dem.

Författaren Annica Hedin fick idén när hon gick omkring i ett bibliotek i Stockholm. Där fanns hyllmetrar med böcker som ska hjälpa vuxna att förstå barn lite bättre. Borta på barnavdelningen fanns böcker om dinosaurier, rymden och hästar – men inte en enda om vuxna.

– Jag började tänka att en sådan bok kan behövas, berättar Annica Hedin. För det fanns mycket jag själv tyckte var märkligt med vuxna när jag var liten, som varför de önskar sig så tråkiga saker när de fyller år – vantar! Och varför har vuxna så ofta bråttom och varför dricker de kaffe hela tiden?

I Dom som kallas vuxna försöker Annica Hedin att svara på frågorna så bra och ärligt hon bara kan. Varför vuxna inte köper lördagsgodis, gråter när de trillar eller är mörkrädda är några frågor som avhandlas. Liksom varför de gillar äcklig mat och är så kort tid i vattnet när man är på stranden. Hennes förhoppning är att det ska vara en rolig men också användbar bok att läsa tillsammans.

De skarpsynta och färgstarka illustrationerna är skapade av debutanten Hanna Klinthage.

– Uppslaget med ett jobbmöte var extra roligt att jobba med. Där befinner sig alla vuxna på samma plats fysiskt, men på helt olika platser i tankarna. Ett rörigt kontorslandskap med lika röriga tankar, säger Hanna Klinthage.

Boken har även en lärarhandledning, som kan laddas ner kostnadsfritt här.

Relaterat

Dom som kallas vuxna

Om boken

Du känner säkert några vuxna, de är stora och kan nästan allt. Prata franska, såga med motorsåg och steka hela pannkakor. Vuxna kan reda ut tjocka tovor i håret och trösta dig om du är ledsen. På tusen sätt är vuxna underbara. Men ibland kan de vara svåra att förstå sig på.

Utanpå ser vuxna lugna och vanliga ut, men hur är dom egentligen, inuti? Varför går de på promenad, varför gillar de kaffe så himla mycket och varför gråter de inte när de slår sig?

Ett humoristiskt och kärleksfullt porträtt av vad en vuxen egentligen är och varför vuxna gör så konstiga saker. Och när man tittar närmare kanske vuxna inte är så olika barn, egentligen ...

Annica Hedin, Hanna Klinthage

Dom som kallas vuxna

Relaterade artiklar

Oskar Kroon och Hanna Klinthage får Augustpriset 2023

”I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka”, står det i juryns motivering.