Ilon Wikland

Foto av:

Leif Hansen

Ilon Wikland föddes 1930 i Estland och kom som 14-årig flykting till Sverige. Hon utbildade sig på Konstfack och Signe Barths målarskola, och 1954 fick hon uppdraget att illustrera Mio, min Mio. Sedan dess har hon illustrerat nästan alla Astrid Lindgrens böcker, men också Edith Unnerstads om Pip-Larssons och Hans Petersons om Magnus.

Ilon Wikland lägger ner en oerhörd möda på alla detaljer i miljön. Hon vill vara säker på att exakt kunna fånga personernas karaktärer. Och hon lyckas också alltid. Hennes egna barn har varit inspiration till Bullerby-barnen och många andra trubbnosiga och rundkindade ungar. Värre var det med Karlsson på taket. Förebilden till honom fann hon till slut i Hallarna i Paris: en liten trind och finurlig gubbe med trollansikte och borstigt hår. Rövarna i Ronja rövardotter stod allesammans i kön på Systemet!

Ilon Wikland är en mångsidig konstnär som i sina bilder spänner över ett brett register, från den trygga idyllen på Bråkmakargatan till de hisnande svarta djupen vid Karmaforsen i Bröderna Lejonhjärta.

Wikland har fått de flesta priser och utmärkelser; 1969 fick hon Elsa Beskow-plaketten för sin samlade produktion och 2018 mottog hon Svenska Förläggareföreningens hederspris med motiveringen: 

”Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över. Ilon Wikland är Svenska Förläggareföreningens hederspristagare 2018.”

Relaterat

Kajsa Kavat hjälper mormor

Om boken

En oförglömlig julklassiker av Astrid Lindgren i extra fin utgåva. Underbar att läsa tillsammans i väntan på julen.
En vecka före jul ramlar mormor och bryter benet. Oj, oj, oj, hur ska det nu gå med alla julförberedelser? Vem ska sälja mormors polkagrisar på julmarknaden? ”Det ska jag!” säger Kajsa. Det är ju inte för inte som hon kallas Kajsa Kavat. Och så sätter hon igång med julstöket, fast först frågar hon för säkerhets skull mormor vad julstök egentligen är för något.Berättelsen om Kajsa Kavat gavs ut första gången 1950 i novellsamlingen med samma namn. 1958 gavs den ut på nytt med de klassiska illustrationerna av Ilon Wikland.

Astrid Lindgren, Ilon Wikland

Kajsa Kavat hjälper mormor

Astrid Lindgrens adventskalender

Om boken

Upplev Astrid Lindgrens magiska värld tillsammans! Varje dag är ett nytt äventyr!

Pyssla, måla, pussla och lek med en ny överraskning varje dag fram till jul. Möt många kända och omtyckta karaktärer från Astrid Lindgrens sagovärld i 24 innehållsrika och underhållande produkter. Här finns något för alla!

Bakom luckorna döljer sig 24 spännande saker som gör väntan på julen mer underhållande. Läs om Pippis olika upptåg, lägg pussel med Barnen i Bullerbyn, pyssla med Lotta på Bråkmakargatan, måla med Emil i Lönneberga och lek med Junibackens Madicken. Och så mycket mer i en härlig bredd av produkter inspirerat från Astrids tidslösa berättelser.

Innehåller 24 luckor med överraskningar från Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Madicken, Barnen i Bullerbyn och Lotta på Bråkmakargatan. Pysselböcker, pussel, stansfigurer, målarböcker, korta berättelser och klistermärken.

Astrid Lindgren är en av Sveriges mest kända författare och räknas till en av världens största barnboksförfattare. Hon finns översatt till över 100 olika språk. Astrids sagor rör sig i det fantastiska och det vardagliga och berättelserna har en makalös förmåga att leva kvar länge i oss, även som vuxna. Hon tar upp eviga problem som alla brottas med, oavsett ålder. Funderingar om livet och döden, om vänskap och utanförskap, om glädje och sorg.

Astrid Lindgrens berättelser är kända över hela världen och har underhållit flera generationer barn. Och fortsätter underhålla!

Astrid Lindgren, Ilon Wikland, Ingrid Vang Nyman, Björn Berg

Astrid Lindgrens adventskalender

Ingen rövare finns i skogen

Om boken

Ingen rövare finns i skogen är en snudd på klassisk berättelse idag. Det är en lika spännande som rolig historia, med pojken Peter, dockan Mimmi, Fiolito - rövarhövdingen, vars fyrtio rövare lyder hans minsta vink - i huvudrollerna.

Berättelsen utspelar sig i dockskåpet hos Mimmi, dit hon hämtar Peter för att visa att det visst finns rövare i skogen utanför. De planerar att stjäla hennes "pärlor av oskattbart värde".
När de fyrtio rövarna staplar upp sig under fönstret, med Fiolito överst, kan han lätt ta sig in i huset. Fast Mimmi låser dörren till rummet och sätter möbler framför, kan han trycka upp den och utmana Peter på en svärdsstrid. Peter blir besegrad och Fiolito kan snoka upp de åtråvärda pärlorna och försvinna med sina fyrtio rövare i skogen. Men det fina i kråksången är att det pärlhalsband han rövade med sig var en förfalskning. Det riktiga - av pärlor av oskattbart värde - har Mimmi gömt på ett alldeles rövarsäkert ställe.

Ingen rövare finns i skogen ingick från början i sagosamlingen Nils Karlsson-Pyssling, första gången utgiven 1949. Astrid Lindgren dramatiserade även sagan för Vår Teater och den har därefter spelats som teaterpjäs på oändligt många scener i Sverige och i utlandet och även filmats flera gånger.
Av Astrid Lindgren och Ilon Wikland finns tidigare fjorton bilderböcker, den första var Kajsa Kavat hjälper mormor, som kom ut 1958.
Initiativet till denna nya, alldeles fantastiska bilderboksversion av Ingen rövare finns i skogen kommer från Ilon Wikland själv, som är oerhört fascinerad av sagan. Hon har skapat en rolig och magnifik svit med förtätade magiska bilder.
"Jag har sagan i mig. Alla bilder jag behöver finns i Astrids text", säger Ilon blygsamt. Tillsammans har de två just skapat ännu en barnboksklassiker.

Ilon Wikland

Ingen rövare finns i skogen

Relaterade artiklar

Gnistrande julmagi med Astrid Lindgren

Äntligen finns alla Astrids mest älskade julberättelser i en vacker samlingsvolym! Kom i stämning med Pippi, Madicken, Emil och alla de andra favoritfigurerna. Boken är lite av en smällkaramell med klassiska färgillustrationer av bland andra Ilon Wikland, Björn Berg, Ingrid Vang Nyman och Eva Eriksson.