”Den lyckliga ön” dubbelt prisad

Foto av :

Illustratör: Marit Törnqvist

Publicerad:

2018-11-13

Marit Törnqvist har tilldelats två prestigefyllda priser från Holland och Belgien för sin bilderbok Den lyckliga ön.

Marit Törnqvist bilderbok Den lyckliga ön kom ut på svenska i somras och är en berättelse om flickan som färdas mot horisonten och letar efter den lyckliga ön. Boken, som både är tänkvärd och fylld av poesi, har nu blivit internationellt prisad.

I oktober tilldelades Törnqvist ’Boekenpauw’ för boken. Boekenpauw är ett flamländskt pris som går till årets bäst illustrerade bok i Belgien och Nederländerna. Juryn skriver så här i sin motivering:

”Samspelet mellan text och illustration är av en exceptionellt hög nivå. Varje ord har valts rätt. Ibland berättar illustrationerna, och ibland talar texten, men de kompletterar alltid varandra på ett perfekt sätt. Törnqvist låter färgerna och bilderna tala, spelar med förväntningar, överraskningar och skapar andrum när det behövs. Juryn är imponerad av hennes fenomenala berättarkraft.”

Priset är det största illustrationspriset som man kan vinna i Belgien inom barnlitteratur.

Även i Nederländerna har Marit Törnqvist mottagit ett pris: I juni i år fick Marit Törnqvist ta emot ’Silvergriffeln’ för Den lyckliga ön. Varje år tilldelas ett antal författare i Nederländerna silvergrifflar för årets bästa böcker. En av grifflarna förgylls dessutom under barnboksveckan i oktober och silver- och guldgriffel anses vara de finaste utmärkelser en barnboksförfattare i Nederländerna kan belönas med.

Relaterat

Den lyckliga ön

Om boken

Magiska bilder! Marit Törnqvist vet precis hur man fångar bilderbokspubliken - varje penseldrag, varje tuschstreck sitter där de ska. Och vilka färger många av bokens bilder blir en fest för ögat med mycket att upptäcka!

Berättelsen om flickan som färdas mot horisonten och letar efter den lyckliga ön är tänkvärd och fylld av poesi. Sagan är starkt personlig och samtidigt kan alla känna igen sig både stora och små. Det här är en bok att läsa tillsammans eller i avskildhet en bok som väcker funderingar och inbjuder till samtal.

Marit Törnqvist har själv översatt sin text till svenska. Hon har tidigare utkommit med två böcker som tillsammans med Den lyckliga ön utgör ett slags triptyk: Liten berättelse om kärlek och Flickan som försvann.

Marit Törnqvist, Marit Törnqvist

Den lyckliga ön

Relaterade artiklar

Ny prisad bilderbok av Marit Törnqvist

Sköldpadda och jag är en gripande saga om vänskap och tillhörighet. Med finstämd text och mästerliga bilder skildrar Marit Törnqvist en ömsint relation mellan ett barnbarn och en farfar.