Astrid Lindgrens älskade vaggvisa nu som bok

Foto av :

Illustration: Marit Törnqvist

Publicerad:

2019-04-26

Den 30 april blir det världspremiär för en helt ny Astrid Lindgren-bilderbok: Alla ska sova, illustrerad av Marit Törnqvist – som både lekt och arbetat med den älskade författaren.

Världens mest lästa barnboksförfattare Astrid Lindgren skrev texten till Alla ska sova (även känd som Alla ska sova för nu är det natt) redan i mitten av 1980-talet. Ursprungligen gjordes den som text till en vaggvisa, tonsatt av Georg Riedel, som sjöngs i filmen Alla vi barn i Bullerbyn. När konstnären och illustratören Marit Törnqvist hörde sången framföras på Astrid Lindgrens begravning 2002 bestämde hon sig för att göra en bilderbok baserad på texten.
– När man förväntar sig i en vaggvisa att zooma in på barnet, göra världen liten, väljer Astrid att göra motsatsen. Hon zoomar ut och visar barnen allt. Hennes berättarperspektiv som stämmer så fint med mitt eget, säger Marit Törnqvist.

I Alla ska sova får läsaren följa med på en magisk promenad i den svenska sommarkvällen, till kohagen, lammen och till andra små djur som hellre vill leka än sova. Först när skymningen övergår till natt verkar alla få ro. Till och med vareviga katt.

Om Marit Törnqvist

Marit kom redan som barn i kontakt med Astrid Lindgren eftersom hennes mor, Rita Törnqvist-Verschuur, översatte Astrids böcker till nederländska. Bland annat tyckte Astrid att Marit var den ’skrålligaste Skrållan’ hon nånsin hade sett och föreslog att hon skulle spela Skrållan i Salkråkan-filmen. Planerna stöp dock på att Marit lärde sig gå för sent. 
Astrid Lindgren bodde av och till hos familjen Törnqvist, både i Holland och på gården i Småland, och Marit minns fortfarande med förtjusning hur den då 65-åriga författaren ägnade en hel eftermiddag åt att hoppa i höet med barnen.  

Direkt efter examen på konstakademin i Amsterdam 1987 illustrerade Marit Törnqvist När Bäckhultarn for till stan av Astrid Lindgren. Därefter har de samarbetat med titlar som Sunnanäng och I Skymningslandet – under arbetet med den sistnämnda bilderboken flög de ballong över Stockholm tillsammans.

Här i Sverige känner vi också Marit Törnqvist som scenograf till Sagotåget och Villa Villekullasalen på Junibacken i Stockholm, där hon också var konstnärlig rådgivare fram till 2003.
Hon har även själv skrivit barnböcker, nu senast Den lyckliga ön, och mottagit priser för sina böcker i både Belgien och Holland.

Marit Törnqvist är dessutom aktuell på flera sätt:

  • På Astrid Lindgrens Näs invigs den 29 juni utställningen En lycklig ö – 30 år av ord och bild med Marit Törnqvist. Det är en utställning som handlar om berättelsens kraft och om Marits relation till Astrid Lindgren.
  • Hon är nominerad till det nyinstiftade internationella priset Iread outstanding reading promoter award som delas ut av organisationen IBBY (The International Board on Books for Young People). Detta på grund av hennes outtröttliga arbete för läsande, bland annat en hon en av eldsjälarna bakom att tiotusentals flyktingar blivit välkomnade med en bok på sitt eget språk. ”Marit Törnqvist använder böcker och berättelser som ett sätt att bygga broar mellan kulturer i en värld som polariserar allt mer”, skriver IBBY-juryn i sin motiveringstext.

Relaterat

Alla ska sova

Om boken

När himlen är rosa och skymningen lägger sig över trädtopparna är det dags att sova. Eller? Följ med på en magisk promenad i den svenska sommarkvällen, till kohagen, till lammen och till andra små djur som hellre vill leka än sova. Först när skymningen övergår till natt verkar alla få ro, och somnar in. Till och med vareviga katt

Alla ska sova är Astrid Lindgrens klassiska vaggvisa, mest känd från filmerna om Bullerbyn. En vacker visa om att långsamt komma till ro.

Nu lilla humla,
nu ska du sova.
Alla små ungar
i sina sängar
och deras mammor
och deras pappor,
alla ska sova
för nu är det natt.
Sova ska också
vareviga katt.

Bilderna är skapade av Marit Törnqvist, som har jobbat med Astrid Lindgrens texter i 30 år. Bilderna i Alla ska sova är inspirerade av den svenska naturen, sommarljuset och känslan av att vara en liten del av ett stort universum.

Astrid Lindgren, Marit Törnqvist

Alla ska sova

Relaterade artiklar

Kan Melkersons rädda Snickargården?

I den femte bilderboken om livet på Saltkråkan är det kris på ön! Den älskade Snickargården är till salu och en direktörsfamilj vill köpa tomten för att riva och bygga en bungalow … Illustratören Maria Nilsson Thore har återigen skapat fenomenala bilder till Astrid Lindgrens berättelse.