Ny prisad bilderbok av Marit Törnqvist

Illustration av:

Marit Törnqvist

Publicerad:

2023-10-10

Sköldpadda och jag är en gripande saga om vänskap och tillhörighet. Med finstämd text och mästerliga bilder skildrar Marit Törnqvist en ömsint relation mellan ett barnbarn och en farfar.

Det var kvällen innan min femårsdag. Jag satt i farfars knä.

– Vilken historia vill du höra? frågade han.

– Om Sköldpadda, sa jag.

– Om Sköldpadda? Igen?

Jag ville alltid höra samma historia. Farfar började berätta …

När farfar fyllde fem år fick han en liten sköldpadda av sin farfar. Sköldpaddan följde med honom överallt: när han gick till skolan, när han spelade fotboll, och senare när han var på disco. Farfar berättar om allt roligt de hade tillsammans, men också om det som var svårt, om att vara annorlunda och försöka passa in.

När farfars berättelse går mot sitt slut är det inte många timmar kvar tills hans barnbarn fyller fem. Vad är det som tittar ut från farfars jackficka? Är det två små ögon?

– Allt började med ett möte på en trottoar i New Orleans med en man som var ute och gick med sin sköldpadda. Han var bekymrad för sköldpaddan var stor och den skulle bli ännu större. Detta möte satte sig som ett frö i mitt huvud. Drygt 10 år senare blev boken en livsberättelse fylld av glädje och sorg som en farfar berättar för sitt barnbarn, berättar Marit Törnqvist och fortsätter:

– Boken handlar om mycket man möter i livet, bland annat om en djup längtan till en plats där man känner sig hemma och accepterad. Men den handlar också om tröst, vänskap och kärlek och om att upptäcka vem man vill vara.

Sköldpadda och jag tilldelades Zilveren Griffel 2023 i Nederländerna och var nominerad till Belgiens största litteraturpris, De Boon literatuurprijs, där juryn beskrev boken som ”en pärla”.

Juryns motivering för Silvergriffeln:

”Marit Törnqvist skildrar på ett subtilt och sublimt sätt en bred palett med ‘vuxna' ämnen i denna berättelse: mobbning, migration, avsked, betydelsen av ursprung och kultur och historieberättande genom generationer. Dessutom tas den unga publiken på allvar med en text där inte allt förklaras. De tydliga, korta meningarna – med en varm berättarröst av morfar som pojke – är träffsäkra och ramas in av stämningsfulla illustrationer. Text och bild förstärker varandra och berör läsaren …

Vi berömmer det vackra slutet, som får läsaren att förstå att historien kommer att upprepa sig och Sköldpadda fortsätter att spela en avgörande roll i framtiden.

Sköldpadda och jag är vacker, berörande och djupgående bilderbok som imponerar och som flera generationer under en lång tid kommer att njuta av.”

Relaterat

Sköldpadda och jag

Om boken

”Det var kvällen innan min femårsdag. Jag satt i farfars knä.
– Vilken historia vill du höra? frågade han.– Om Sköldpadda, sa jag.– Om Sköldpadda, en gång till?Jag ville alltid höra samma historia. Farfar började berätta …”När farfar fyllde fem år fick han en liten sköldpadda. Sköldpaddan följde med honom överallt: när han gick till skolan, när han spelade fotboll, och senare när han var på disco. Farfar berättar om allt roligt de hade tillsammans, men också om det som var svårt, om att vara annorlunda och försöka passa in.När farfars berättelse går mot sitt slut är det inte många timmar kvar tills hans barnbarn fyller fem. Vad är det som tittar ut från farfars jackficka? Är det två små ögon?Sköldpadda och jag är en gripande saga om vänskap och tillhörighet. Med finstämd text och mästerliga bilder skildrar Marit Törnqvist en ömsint relation mellan ett barnbarn och en farfar.

Marit Törnqvist, Marit Törnqvist

Sköldpadda och jag

Relaterade artiklar

Ny prisad bilderbok av Marit Törnqvist

Sköldpadda och jag är en gripande saga om vänskap och tillhörighet. Med finstämd text och mästerliga bilder skildrar Marit Törnqvist en ömsint relation mellan ett barnbarn och en farfar.