Magisk bilderbok om vårt sökande efter lyckan

Foto av :

Foto: Marianne Witvliet

Publicerad:

2018-06-19

Marit Törnqvist har skrivit och illustrerat en fantasifull och djupt filosofisk bok om vårt eviga sökande efter lyckan.

Vem har inte längtat efter att finna ett sammanhang där allt faller på plats? Att känna att man har hittat hem. I Den lyckliga ön får vi följa en flicka på hennes resa mot horisonten, och på jakten efter den undflyende meningen.

Flickan i boken seglar över havet på en flotte och möter en rad människor som har hittat sina egna lyckliga öar i livet. Men var ska hon själv ankra? Hennes flotte blir tyngre och tyngre eftersom hon bär med sig minnen från alla öar. En dag kommer hon till en ö där hon känner igen allt. Hos mannen som väntar på henne, här vill hon stanna, för alltid! Livet med mannen skildras över åtta ordlösa sidor. Sedan, plötsligt, kommer en enda mening:

”Men för alltid var för länge

och tätt tillsammans blev för svårt.”

Marit bjuder in till en oerhört rik och poetisk bildvärld och ett mycket sparsmakat språk, där bara det nödvändigaste sägs. Det mesta står mellan raderna – eller visas i bild på bokens många textfria sidor. Vart leder flickans existentiella, universella, men högst personliga resa? Ska hon hitta sin egen lyckas ö? Den som läser får se.

Två av Marit Törnqvists tidigare böcker, Liten berättelse om kärlek och Flickan som försvann, bildar tillsammans med Den lyckliga ön en triptyk.

Marit Törnqvist är författare, illustratör och scenograf. Hon bodde sina första fem år i Sverige men flyttade därefter till Amsterdam, där hon fortfarande bor och är verksam. Vinter- och sommarledigheter tillbringar hon dock på en liten gård i Östergötland. Marit Törnqvist har både skapat helt egna verk och illustrerat åt andra, inte minst Astrid Lindgren, som hon lärde känna redan som liten flicka. Hon har också gjort scenografin till Junibackens berömda Sagotåg. Marit Törnqvist är mångfaldigt prisbelönad och översatt till fler än femton språk.

Relaterat

Den lyckliga ön

Om boken

Magiska bilder! Marit Törnqvist vet precis hur man fångar bilderbokspubliken - varje penseldrag, varje tuschstreck sitter där de ska. Och vilka färger många av bokens bilder blir en fest för ögat med mycket att upptäcka!

Berättelsen om flickan som färdas mot horisonten och letar efter den lyckliga ön är tänkvärd och fylld av poesi. Sagan är starkt personlig och samtidigt kan alla känna igen sig både stora och små. Det här är en bok att läsa tillsammans eller i avskildhet en bok som väcker funderingar och inbjuder till samtal.

Marit Törnqvist har själv översatt sin text till svenska. Hon har tidigare utkommit med två böcker som tillsammans med Den lyckliga ön utgör ett slags triptyk: Liten berättelse om kärlek och Flickan som försvann.

Marit Törnqvist, Marit Törnqvist

Den lyckliga ön

Relaterade artiklar

Ny prisad bilderbok av Marit Törnqvist

Sköldpadda och jag är en gripande saga om vänskap och tillhörighet. Med finstämd text och mästerliga bilder skildrar Marit Törnqvist en ömsint relation mellan ett barnbarn och en farfar.