Bilderbokspärla av Astrid Lindgren och Marit Törnqvist i nyutgåva!

Foto av :

Illustratör: Marit Törnqvist

Publicerad:

2020-10-16

När Johan fick en liten kalv är en berättelse om medkänsla och empati. Astrid Lindgren tar oss tillbaka till den småländska torparvardagen och de vackra bilderna av Marit Törnqvist fångar stämningsfullt människor, djur och miljöer. Det var Marits debutbok och början på ett långt samarbete med Astrid Lindgren.

Den lilla torparpojken Johan och hans familj har mist sin enda ko, Embla. Johan står på farstubron och tänker på det förfärliga som hänt när Bäckhultarns släde far förbi ute på vägen. Inte vet Johan då att Bäckhultarn mot kvällen kommer att fara samma väg tillbaka och tappa något i diket, något som kanske kan lindra sorgen efter Embla. 

Astrid Lindgren kan, som ingen annan, skildra känslan av sorg och av glädje.

Marit Törnqvist är uppvuxen i Holland, men somrarna tillbringade hon på familjens gård i Småland. Hon kom redan som ung i kontakt med Astrid Lindgren eftersom hennes mor, Rita Törnqvist-Verschuur, översatte Astrids böcker till nederländska. 

Som nyutexaminerad konststudent från holländska Gerrit Rietveldakademin fick Marit möjlighet att illustrera denna berättelse av Astrid Lindgren. Året var 1989 och tack vare samarbetet med Astrid fick debutanten hela världspressen över sig, bara 24 år gammal.

Boken (som tidigare hette När Bäckhultarn for till stan) sålde hela 30 000 exemplar på mindre än en månad. Berättelsen utkom första gången 1951 i antologin "En bil kommer lastad". Det här är den efterlängtade nyutgåvan av bilderboken från 1989.

– Vad jag ritade i den boken var min längtan till Sverige. Jag tror vi hade gemensamt att längta till den småländska naturen, säger Marit Törnqvist.

Relaterat

När Johan fick en liten kalv

Om boken

Astrid Lindgren kan, som ingen annan, skildra känslan av sorg och av glädje. När Johan fick en liten kalv är en berättelse om medkänsla och empati. Astrid Lindgren tar oss tillbaka till den småländska torparvardagen och de vackra bilderna av Marit Törnqvist fångar stämningsfullt människor, djur och miljöer. En efterlängtad nyutgåva av en klassisk bilderbok som förtjänar att lyftas fram igen.

Den lilla torparpojken Johans familj har mist sin enda ko, Embla. Hon åt en spik och dog igår. Nu står Johan på farstubron och tänker på det förfärliga som hänt. Han tittar ut på den vita snön som faller och lägger sig som ett tyst täcke över precis allting. Men riktigt tyst är det inte, för ute på vägen far Bäckhultarn förbi på väg mot stan. Han är nämndeman och har minst tjugo kor som lever allihop. Det är så orättvist. Inte vet Johan när han står där och ser Bäckhultarns släde försvinna bortåt vägen att släden mot kvällen kommer att fara samma väg tillbaka och tappa något i diket, något som kommer att lindra sorgen efter Embla.

Berättelsen utkom första gången 1951 i antologin "En bil kommer lastad". Det här är en nyutgåva av bilderboken som utkom 1989.

Astrid Lindgren, Marit Törnqvist

När Johan fick en liten kalv

Relaterade artiklar

Kan Melkersons rädda Snickargården?

I den femte bilderboken om livet på Saltkråkan är det kris på ön! Den älskade Snickargården är till salu och en direktörsfamilj vill köpa tomten för att riva och bygga en bungalow … Illustratören Maria Nilsson Thore har återigen skapat fenomenala bilder till Astrid Lindgrens berättelse.