Marit Törnqvist i stor utställning på Astrid Lindgrens Näs

2019-03-22

Foto av :

Fotograf: Marianne Witvliet
Årets stora sommarutställlning på Näs har fått namnet "En lycklig ö – 30 år av ord och bild" och handlar om berättelsens kraft, om Marit Törnqvists konstnärskap och engagemang för en bättre värld och hennes alldeles unika relation till Astrid Lindgren.

Marit Törnqvist debuterade 1989 som illustratör av Astrid Lindgrens När Bäckhultarn for till stan. Efter det samarbetade de intensivt under många år, inte minst när Marit Törnqvist skapade miljöerna till Sagotåget på Junibacken i Stockholm. I vår – 30 år och ett helt konstnärsliv senare – är hon dubbelt aktuell som illustratör av Astrid Lindgrens älskade vaggvisa Alla ska sova och nyutgåvan av Astrid Lindgrens klassiska bilderbok Kalle – den lille tjurfäktaren. Samtidigt som Marit Törnqvists konstnärsgärning sammanfattas i en stor utställning på Astrid Lindgrens Näs.

– Det känns fantastiskt att ställa ut här. För även om Astrid inte lever längre så finns hon ofta med som en röst i mitt huvud som kan ge mig goda råd. Därför är det så fint att ställa ut på platsen där hon växte upp, säger Marit Törnqvist.

Marit Törnqvist har illustrerat både egna och andras berättelser, fått många prestigefyllda uppdrag och vunnit en rad priser och utmärkelser för sina böcker. Utställningen består av många originalillustrationer, men skildrar även skapelseprocessen. Besökaren får kika in i Marits ateljé, se hur arbetet med en bok växer fram, ta del av ”misslyckade” bilder som Marit valt bort och själv prova på olika illustrationstekniker. 

Utställningen öppnar på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby den 29 juni och pågår till den 3 november. Utställningen produceras av Astrid Lindgrens Näs i nära samarbete med Marit Törnqvist. 

Relaterat

Kalle - den lille tjurfäktaren

Astrid Lindgren, Marit Törnqvist

Kalle - den lille tjurfäktaren

Alla ska sova

Om boken

När himlen är rosa och skymningen lägger sig över trädtopparna är det dags att sova. Eller? Följ med på en magisk promenad i den svenska sommarkvällen, till kohagen, till lammen och till andra små djur som hellre vill leka än sova. Först när skymningen övergår till natt verkar alla få ro, och somnar in. Till och med vareviga katt

Alla ska sova är Astrid Lindgrens klassiska vaggvisa, mest känd från filmerna om Bullerbyn. En vacker visa om att långsamt komma till ro.

Nu lilla humla,
nu ska du sova.
Alla små ungar
i sina sängar
och deras mammor
och deras pappor,
alla ska sova
för nu är det natt.
Sova ska också
vareviga katt.

Bilderna är skapade av Marit Törnqvist, som har jobbat med Astrid Lindgrens texter i 30 år. Bilderna i Alla ska sova är inspirerade av den svenska naturen, sommarljuset och känslan av att vara en liten del av ett stort universum.

Astrid Lindgren, Marit Törnqvist

Alla ska sova

Relaterade artiklar

Bilderbokspärla av Astrid Lindgren och Marit Törnqvist i nyutgåva!

När Johan fick en liten kalv är en berättelse om medkänsla och empati. Astrid Lindgren tar oss tillbaka till den småländska torparvardagen och de vackra bilderna av Marit Törnqvist fångar stämningsfullt människor, djur och miljöer. Det var Marits debutbok och början på ett långt samarbete med Astrid Lindgren.