Marit Törnqvist i stor utställning på Astrid Lindgrens Näs

Foto av :

Fotograf: Marianne Witvliet

Publicerad:

2019-03-22

Årets stora sommarutställlning på Näs har fått namnet "En lycklig ö – 30 år av ord och bild" och handlar om berättelsens kraft, om Marit Törnqvists konstnärskap och engagemang för en bättre värld och hennes alldeles unika relation till Astrid Lindgren.

Marit Törnqvist debuterade 1989 som illustratör av Astrid Lindgrens När Bäckhultarn for till stan. Efter det samarbetade de intensivt under många år, inte minst när Marit Törnqvist skapade miljöerna till Sagotåget på Junibacken i Stockholm. I vår – 30 år och ett helt konstnärsliv senare – är hon dubbelt aktuell som illustratör av Astrid Lindgrens älskade vaggvisa Alla ska sova och nyutgåvan av Astrid Lindgrens klassiska bilderbok Kalle – den lille tjurfäktaren. Samtidigt som Marit Törnqvists konstnärsgärning sammanfattas i en stor utställning på Astrid Lindgrens Näs.

– Det känns fantastiskt att ställa ut här. För även om Astrid inte lever längre så finns hon ofta med som en röst i mitt huvud som kan ge mig goda råd. Därför är det så fint att ställa ut på platsen där hon växte upp, säger Marit Törnqvist.

Marit Törnqvist har illustrerat både egna och andras berättelser, fått många prestigefyllda uppdrag och vunnit en rad priser och utmärkelser för sina böcker. Utställningen består av många originalillustrationer, men skildrar även skapelseprocessen. Besökaren får kika in i Marits ateljé, se hur arbetet med en bok växer fram, ta del av ”misslyckade” bilder som Marit valt bort och själv prova på olika illustrationstekniker. 

Utställningen öppnar på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby den 29 juni och pågår till den 3 november. Utställningen produceras av Astrid Lindgrens Näs i nära samarbete med Marit Törnqvist. 

Relaterat

Kalle - den lille tjurfäktaren

Om boken

Ingen vet säkert varför tjuren Adam Engelbrekt blev så tvärarg den där påskmorgonen, när han plötsligt slet sig lös och kom dundrande fram över lagårdsbacken. Hur i hela friden skulle man lyckas fånga in honom igen? Den enda som vet råd är sjuåriga Kalle från Bäcktorpet, och med lugn och list lyckas han till slut tämja den ursinniga tjuren på ett finurligt och oväntat sätt.

Äntligen kommer denna livsbejakande berättelse om världens minsta småländska tjurfäktare ut på nytt. Texten av Astrid Lindgren för oss rakt tillbaka till den småländska torparvardagen, och de vackra bilderna som stämningsfullt fångar människor, djur och miljöer är skapade av Marit Törnqvist. En efterlängtad nyutgåva av en klassisk bilderbok som förtjänar att lyftas fram igen.

Astrid Lindgren, Marit Törnqvist

Kalle - den lille tjurfäktaren

Relaterade artiklar

Ny prisad bilderbok av Marit Törnqvist

Sköldpadda och jag är en gripande saga om vänskap och tillhörighet. Med finstämd text och mästerliga bilder skildrar Marit Törnqvist en ömsint relation mellan ett barnbarn och en farfar.