Marit Törnqvist prisas av IBBY

Foto av :

Fotograf: Marianne Witvliet

Publicerad:

2020-05-04

Marit Törnqvist tilldelas The 2020 IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award. Vi fick en pratstund med henne.

Marit, först och främst stort grattis! Berätta, vad är det för ett pris du fått?

– Jag har fått The IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award och det är ett pris som juryn delar ut till en person som har visat ett engagemang för utforskning, innovation och med en ansvarskänsla och ett engagemang för att odla kärleken till läsning hos barn. Men priset handlar även om barnens rätt att läsa.

Vad betyder det för dig att få priset?

– Priset betyder oerhört mycket för mig. Vi lever i en värld som mer och mer börjar handla om ‘vi’ och ‘dom’. Där barn har helt olika förutsättningar beroende på var de föds. Jag har under många år jobbat med barnböcker för att bygga broar mellan människor och kulturer. Böcker ger en inblick i vem man själv är men ökar även förståelsen för andra. Jag tror att läsning är redskapet vi behöver mer än någonsin för att skapa en mer tolerant värld.

Har du bestämt vilket läsprojekt du vill stötta?

– Pengarna jag får kommer att gå till bokprojektet ‘Read with me’ i Iran. Jag är djupt engagerad i detta fantastiska projekt som når ut till många utsatta barn i Iran. Just nu jobbar jag med olika illustratörer som gör sina böcker till projektet men jag har träffat många grupper av  barn, som t.ex. afghanska flyktingbarn i Teheran och barn som hade förlorat allt efter en jordbävning vid gränsen till Irak. Jag har verkligen sett hur böcker kan förändra liv och eftersom Iran är i ett mycket tufft ekonomiskt läge nu är jag tacksam att jag kan stötta dem.


Marit Törnqvist, född 1964 i Uppsala och bosatt i Nederländerna, illustrerar framför allt barnböcker och har även skrivit några böcker: Liten berättelse om kärlek, Blåsa såpbubblor i Burundi (2007) Flickan som försvann (2014), Fabians fest (2016) och Den lyckliga ön (2018).

Direkt efter examen på konstakademin i Amsterdam fick Marit Törnqvist chansen att illustrera två bilderböcker för Rabén & Sjögren: När Bäckhultarn for till stan av Astrid Lindgren och Julkarpen med text av Rita Törnqvist. Efter debuten illustrerade Marit ytterligare tre berättelser av Astrid Lindgren, När Adam Engelbrekt blev tvärarg, I Skymningslandet och Sunnanäng.

Vi känner också Marit Törnqvist som scenograf till Sagotåget och Villa Villekullasalen på Junibacken i Stockholm. För att den värld hon skapade skulle vara så trogen Astrid Lindgrens värld som möjligt, hade Marit nära kontakt med Astrid under arbetets gång. Texten till Sagotåget blev den sista texten som Astrid Lindgren skrev. 1996 invigdes Junibacken. Fram till maj 2003 var Marit konstnärlig rådgivare. Hon jobbar fortfarande med formgivning av möbler, leksaker och ny scenografi. 

Sedan 2015 har Marit Törnqvist tagit initiativ till olika stora bokprojekt för flyktingbarn i olika länder. I Sverige tog hon initiativet till att 30 000 bilderböcker på arabiska delades ut på flyktingboenden mars 2015. Ett år senare kom en antologi på arabiska för barn ut i Nederländerna som delades ut till alla flyktingbarn från Syrien och ordnade hon en stor författarturné längs flyktingförläggningar i Nederländerna. Marit arbetar också aktivt i bokprojektet ’Read with me’ i Iran, som ger de mest utsatta barnen i landet tillgång till böcker och workshops.

IBBY (The International Board on Books for Young People) har utsett två vinnare till The 2020 IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award: Marit Törnqvist och Zhu Yongxin (Kina). Vardera vinnare får ta emot RMB Yuan 200,000 (motsv. 280 000 SEK) och ytterligare RMB Yuan 150,000 (motsv. 210 000 SEK) till ett valfritt icke vinstdrivande läsprojekt för barn. 

Läs mer om priset HÄR >> 

Relaterade artiklar

Ny prisad bilderbok av Marit Törnqvist

Sköldpadda och jag är en gripande saga om vänskap och tillhörighet. Med finstämd text och mästerliga bilder skildrar Marit Törnqvist en ömsint relation mellan ett barnbarn och en farfar.