Omtalade, storsäljande och hyllade – så var barnboksåret 2018

Foto av :

Kajsa Göransson, Henric Lindsten, Richard Gustafsson

Publicerad:

2018-12-20

Vi blickar tillbaka på ett barnboksår med ovanligt många snackisar, succéer och superhjältar.

Här är sju av av årets höjdpunkter:

1. Alla älskar Gropen

När författaren och illustratören Emma AdBåge mottog Augustpriset 2018 för Gropen var det den första bilderboken på över ett decennium som tilldelats priset. 
Boken är, för att citera Emma AdBåge, ”baserad på en verklig grop” och juryns motivering lyder:

”Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhetscertifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!”

2. …och prisregnet fortsätter

Det har varit ett synnerligen pristätt år. Här är ett axplock:

3. Sverige (och världen) drabbas superhjältefeber

För drygt ett år sedan fick världen möta Lisa, ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter, som skildras med fantastiska illustrationer. Och sedan dess har barnboks-Sverige inte varit sig likt. De numera fyra Handbok för superhjältar-böckerna har toppat försäljningslistorna i månader och sålt i snart 300 000 exemplar i Sverige. Böckerna har prisats, översatts till 17 språk och en ny förskola i Linköping har fått sitt namn efter bokserien.

– Det här överträffar alla våra drömmar och förhoppningar. Vi träffar sexåringar som har stenkoll på datumet för nästa boksläpp. Vi får rapporter om väntelistor på biblioteken som är över hundra reservationer långa. Det känns lätt surrealistiskt, sa Agnes Våhlund när Handbok för superhjältar 4: Vargen kommer släpptes tidigare i december.

4. Bröderna Lejonhjärta i nytappning

Bröderna Lejonhjärta är en av Astrid Lindgrens mest älskade romaner. I maj kom boken i en uppmärksammad nyutgåva med verk av konstnären Jesper Waldersten. Utöver en vanlig illustrerad textbok släpptes även en större utgåva där Jesper Walderstens bilder kommer till sin fulla rätt. I samband med lanseringen av böckerna visades utställningen Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten på Kulturhuset i Stockholm. 

Att ge sig på en av Sveriges mest lästa och älskade romaner, där många fortfarande minns illustrationerna av Ilon Wikland, har varit en sporre för Jesper Waldersten.

– När något verkar svårt och krångligt brukar jag tacka ja, säger han.

5. Premiär för Läslovsfestivalen

Höstlov = Läslov! I början av november var det premiär för Riddarholmens Läslovsfestival som arrangerades tillsammans med Storytel och B. Wahlströms Bokförlag. Under två dagar var dörrarna till vårt förlagshus öppnaoch det bjöds på massor av bokskoj: Högläsning och möten några av våra mest populära författare, workshops, ljudboksinspelning, pyssel, utklädning, tipspromenader, lyssningslounge, kramkalas med favoritkaraktärer och mycket mer. Stor succé!

6. Jorden går under

När Mats Strandberg kommer ut med sin första ungdomsroman sedan Engelsfors-trilogin blir det självklart massiv uppmärksamhet. Och den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. I alla fall inte i det här fallet. Såväl läsare som kritiker har varit lyriska över Slutet, som är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid.

– Att skriva Slutet har varit mitt sätt att hantera klimatångesten. Även om miljökatastrofen är mer långsam än en kometkrasch. Det är dessutom roligt att låta hela världens framtid stå på spel, säger Mats Strandberg.

7. Katarina Wennstam blir namnet på allas läppar

Det har varit Katarina Wennstams år. På Rabén & Sjögren har hon kommit ut med både Pojken under bron och Har du ingen humor? En snabbguide till jämställdhet  och hennes Sommar i P1 blev ett av årets mest lyssnade och hyllade sommarprat. Hon syns överallt just nu: på tv, i tidningar och på olika debattforum. En mening från sommarpratet spreds som en löpeld i sociala medier och har ofta citerats i samband med den nya samtyckeslagen: ”En kvinna som vill ligger inte still”. Ett mer överraskande uttryck för hajpen är Katarina Wennstam-citat säljs som broderier.

Nu har hon röstats fram som årets vinterpratare i P1. Programmet sänds 25 december. Missa inte!