Boknyheter i januari

Publicerad:

2019-01-02

Barn- och ungdomsboksåret 2019 rivstartar med inte mindre än tretton böcker som erbjuder allt från pärlpyssel och feberfantasier till boggartbesvärjelser på Hogwarts.

Januariutgivningen på Rabén & Sjögren bjuder på debutanter och Augustvinnare, pirater och kärlek om vartannat. OBS! Utgivningsdatumen kan komma att ändras.

3–6 år

Det fattas något här av Klara Persson
En annorlunda bokstavsbok om kärlek och sökande, skriven och illustrerad av Augustnominerade Klara Persson. Hur vet man var man passar, och vem man passar ihop med? Boken kretsar kring de två bokstäverna V och I som känner att något saknas, men vad? Sökandet tar dem till varandra och plötsligt faller allt på plats!
Läsålder: 3–6 år
Utgivningsdatum: 11 januari
Läs mer här

Jag och alla av Ylva Karlsson och Sara Lundberg
Hur skulle det kännas att susa fram längs motorvägen i sin pappas lastbil, eller att växa upp på en plats där det är krig? I Jag och alla får vi möta tio olika barn på tio olika platser, som alla funderar på hur det skulle vara att gå i någon annans skor. Det är en bok som väcker tankar om likheter och olikheter, fördomar och identitet.
Läsålder: 3–6 år
Utgivningsdatum: 18 januari
Läs mer här

Jag är inte sjuk! av Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich
”Det är lördag och min kusin Nova ska ha kalas. Det pirrar i min kropp när jag vaknar. Det pirrar och dirrar och sticker och kliar och plötsligt: ATJO!”
Den perfekta vab-boken! I Jag är inte sjuk! får vi följa med på en varm och humorfylld resa fylld av igenkänning, ända in i de flippade feberdrömmarnas land. 
Läsålder: 3–6 år
Utgivningsdatum: 25 januari
Läs mer här

6–9 år

Mat-mysteriet (Skoldeckarna 4) av Lena Lilleste och Lena Forsman
I matsalen på Max och Pennys skola serveras världens godaste mat, men det verkar som om någon vill förstöra för eleverna.Vem är det som saboterar maten? Det tänker skoldeckarna Max och Penny ta reda på! Skoldeckarna är en lättläst serie där böckerna har kort och läsvänlig text, spännande handling och massor av färgstarka bilder. 
Läsålder: 6–9 år
Utgivningsdatum: 8 januari
​​​​​​​Läs mer här

Ester Tagg och Sjöormens öga av Linn Åslund och Rebecka Helmersson
Piratflickan Ester Tagg är tillbaka! Ester Tagg och Sjöormens öga är en historia om lojalitet och mod att försvara allt som är viktigt: vänner, familj och flygande piratskepp.
Läsålder: 6–9 år
Utgivningsdatum: 8 januari
​​​​​​​Läs mer här

Ormtjusarna (Intresseklubben 3) av Anna Hansson och Maria Andersson Keusseyan
Visste du att ormar lyssnar med underkäken och luktar med tungan? Eller att snokar lägger sig på rygg och spelar döda när de blir riktigt rädda? Det och mycket mer berättas i denna tredje del i serien Intresseklubben. Boken har kort, lättläst text och pratbubblor skrivna med versaler. 
Läsålder: 6–9 år
Utgivningsdatum: 8 januari
​​​​​​​Läs mer här

9–12 år

Så himla taskigt av Cina Friedner
Kul och rappt om relationer och hierarkier i en mellanstadieklass. Alla som någon gång har gått i skolan och haft, eller varit, en störig klasskompis kommer garanterat att känna igen sig! Hur taskig får man egentligen vara mot en mobbare?
Läsålder: 9–12 år
Utgivningsdatum: 8 januari
Läs mer här

Pärlsmycken av Margrethe Hjort Hay
Margrethe Hjort Hay är bara fjorton år, men hennes pärlsmycken gör redan succé i modevärlden. Nu kommer hennes bok Pärlsmycken med 16 enkla steg-för-steg-beskrivningar till unika, fina pärlsmycken som går att variera hur mycket som helst.
Läsålder: 9–12 år
Utgivningsdatum: 11 januari
​​​​​​​Läs mer här

Tonje och det hemliga brevet av Maria Parr
Tioåriga Tonje är det enda barnet i Glimmerdalen. Hennes bästis är Gunnvald, en gammal gubbe som har lärt henne svischa ner för det branta berget, ända ner till fjärden. Tonje tror att hon vet allt om Gunnvald, men en dag upptäcker hon att han har en stor hemlighet. Norska Maria Parr är flerfaldigt prisbelönad och hennes berättelse om Tonje var Sveriges Radios julkalender 2018. 
Läsålder: 9–12 år
Utgivningsdatum: 11 januari
​​​​​​​Läs mer här

Kärlek – 11 berättelser för mellanstadiet
Hur känns det egentligen, det där som är hemligt och lite pinsamt men samtidigt så spännande och underbart att man inte vill något hellre än berätta för ALLA! Vi har samlat elva pirriga noveller för dig som går på mellanstadiet. De är ganska olika varandra, men alla handlar egentligen om en och samma sak: kärlek.
Läsålder: 9–12 år
Utgivningsdatum: 18 januari
​​​​​​​Läs mer här

Grindelwalds brott – filmmanuset av J.K. Rowling
Grindelwalds brott är den efterlängtade uppföljaren till Fantastiska vidunder och var man hittar dem. Det är en äventyrsspäckad historia som utspelar sig i Paris och är full av mugglare, märkvärdiga karaktärer och magiska varelser. Filmen har världspremiär den 16 november 2018, och är den andra av fem planerade filmer om Newt Scamander och den magiska världen.
Läsålder: 9–12 år
Utgivningsdatum: 18 januari
​​​​​​​Läs mer här

12–15 år

Vill inte, vill av Per Nilsson
Augustvinnaren Per Nilsson är tillbaka med en brännande ungdomsroman som bygger på verkliga händelser. Det är en bok som handlar om Nora och hennes vänner under några dramatiska vardagsveckor. En berättelse om sexuella trakasserier och våld, men också om vänskap, kärlek och mod. Om starka tjejer, om hämnd, och om att kunna gå vidare.
Läsålder: 12–15 år
Utgivningsdatum: 18 januari
​​​​​​​Läs mer här

Unga vuxna

Så jävla kallt av Lova Lakso
Karla längtar bort. Och för att rädda sin hund från avlivning rymmer hon hemifrån tillsammans med två kompisar. Genom att lifta och åka buss tar de sig söderut i ett vintrigt Sverige. De sover i tält, går på galna fester och bestämmer sig för att kapa en buss. Lova Lakso romandebuterar med en skruvad road-movie med minst sagt överraskande vändningar.
Läsålder: Unga vuxna.
Utgivningsdatum: 25 januari​​​​​​​
​​​​​​​Läs mer här