Bästa sommarlovsläsningen 12 år och uppåt

Publicerad:

2020-07-03

”Ska man låta sig drabbas av ett enda verk, låt det bli detta”, skrev Dagens Nyheter nyligen i en recension av Mats Söderlunds trilogi Ättlingarna. Vi tipsar om den och många andra böcker!

Läsålder 12-15 år

Korridorer:12 noveller om högstadiet av Ester Roxberg och Moa Eriksson Sandberg 

Tolv berättelser om högstadiet som vränger och kränger och skaver. Om kärlek, vänskap och hjärtesorg. Om rasism, klass och revansch. Om hemligheter, skam och jublande lycka.

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

Vinnare av Augustpriset 2016 och ständigt aktuell! 
LKAB spränger under jord och Kiruna ska flytta. Maja kan inte sova. Varje natt ställer hon klockan på tio över ett. Vem ska annars väcka mamma, pappa och lillasyster när huset rasar ner i gruvhålet? Finns i pocket!

Unga vuxna

Bergtagen av Camilla Sten

En elev försvinner från Järvhöga Läroverk, en gammal internatskola belägen i Jämtlands skogar. Det visar sig snart att det inte är första gången en ung pojke från skolan har försvunnit ut i skogen för att aldrig mer återvända. 
Camilla Stens första ungdomsroman är första delen i en trilogi där förflutet och nutid vävs ihop i ett samhälle där alla känner alla.

Beröringen av Gustav Tegby

Sextonåriga Elin har levt instängd med sin pappa i en etta hela sitt liv. Ett vanligt liv utanför lägenheten är en omöjlighet. För Elin är född med en otrolig förmåga. Eller snarare en förbannelse. Alla hon rör vid dör. Åtminstone om man får tro hennes pappa.

Drömmarnas skepp av Johanna Wilson

Johanna Wilson har skrivit en berättelse som tar avstamp i ett nutida Stockholm, men förgrenar sig ända tillbaka till 1600-talet när skeppet Vasa byggdes. Vi får följa dagens Jossan och dåtidens Josefina, deras historier löper sida vid sida och flätas sedan samman på ett snillrikt sätt. En historisk roman och modern ungdomsbok i ett!

Ganska nära sanningen av Anna Ahlund 

Nico har bytt namn och stad och färgat håret rosa. Hen har blivit inneboende hos sin faster och hennes minitax i Uppsala, och det är nu det nya livet ska börja. Ett liv där Nico går estet, skapar saker och är den där sortens person som folk dras till. Men att ändra sig är inte riktigt så enkelt som hen trott.

Jag glömmer dig aldrig av Sarah Dessen

Sarah Dessen är en av USA:s mest uppskattade ungdomsboksförfattare, och hennes böcker läses av både tonåringar och vuxna. Jag glömmer dig aldrig är hennes nionde roman på svenska, och alla Dessen-fans kommer att känna igen sin favoritförfattare!

Slutet av Mats Strandberg 

Hyllad bok som finns i pocket! Ljudboken vann nyligen Storytel Awards 2020! Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. Deras öden flätas samman när en person i deras närhet hittas död. Kommer de att få svar på sina frågor innan himlen blir vit och haven förångas? 

Så jävla kallt av Lova Lakso

Rosad debut i pocket! Så jävla kallt handlar om Karla som längtar bort. Till värmen, till ljuset, till någonstans där hunden Hemingway inte är sjuk och måste avlivas. Tillsammans med kompisen Kaja och nästan-pojkvännen Aziz ger hon sig av söderut genom Norrland. De ska helst till Medelhavet. De liftar, åker buss, sover i tält, går på galna fester hos okända människor och när pengarna är på väg att ta slut får de en briljant idé: De ska kapa en buss.

Ättlingarna-trilogin: Hotet, Kampen, Flykten av Mats Söderlund 

”Ska man låta sig drabbas av ett enda verk, låt det bli detta.” Dagens Nyheter 
Kaos råder i Skelleftehamn efter den stora översvämningen. De som tidigare var grannar eller goda vänner befinner sig nu på varsin sida i en strid på liv och död. När allt ställs på sin spets måste beslutet fattas: Är det dags att slå tillbaka och förinta mänskligheten, en gång för alla? Eller är det redan för sent?