Böcker i alla regnbågens färger

Publicerad:

2020-07-29

Vi tipsar vi om böcker med HBTQ-tema för barn och unga! Här finns färgstarka bilderboksäventyr och magiska berättelser om glädjepirr, kärlek som struntar i normer och om att vara könsöverskridande.

3–6 år


NY! Ligg still! av Nathalie Ruejas Jonson

Det är läggdags för länge sen, men sängen är så väldigt stor och kroppen är full av studs och snurr. Ligg still! är en berättelse om kvällspigghet men också om närhet, trygghet och gemenskap i en familj. En ny bilderbok av Natalie Ruejas Jonson – årets Lennart Hellsing-stipendiat!

NY! Nappresan av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård

Det har blivit dags för Ester att sluta med napp, det tycker i alla fall hennes pappor. Innan de åker hem från landet slänger Ester napparna i soptunnan. Alla tre. Men på natten, hemma i sängen i stan, är mörkret så mörkt att Ester vaknar. Hon måste ha sina nappar tillbaka! Nappresan är ett magiskt bilderboksäventyr om ett av barndomens stora trauman.

Julian är en sjöjungfru av Jessica Love

En dag när Julian åker tunnelbana med sin mormor ser han tre fascinerande personer, de ser ut som sjöjungfrur med fantastiskt hår och klänningar med släp. Tänk att få se ut som en sjöjungfru! Med hjälp av mormors gardiner, halsband och krukväxter börjar drömmen bli verklighet.

Lill-Zlatan och morbror raring av Pija Lindenbaum

Ella har flera morbröder som alla är lika tråkiga. Utom underbara morbror Tommy. Han friserar folk, kallar dem ”raring” och har alltid tid för Ella (eller Lill-Zlatan, som han kallar henne). Men en dag sitter en främmande man, Steve, i Tommys kök. Och han verkar inte vilja gå hem. Kanske måste Ella dela sin morbror med någon annan?

6–9 år

NY! Månen, varelsen och jag av Ylva Karlsson och Sofia Falkenhem

Månne är åtta år och fyrtiotre dagar och nu har hen bestämt sig. Det är dags. Hen ska starta en youtubekanal och berätta hur det är att vara Månne. Att vara inte pojke och inte flicka. Bara Månne. Ylva Karlsson och Sofia Falkenhem har skapat en magisk barnbok om en ickebinär åttaåring. 

Monstret Frank Samlingsvolym av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem

Dagen då Frank Steen fyller nio år förändras hans liv. Grannens hund råkar bita Frank i handen, och snart börjar han drömma mystiska drömmar. I drömmen är han täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Det enda han vill är att bli klappad och gosad med. Men varför blir alla så rädda? En berättelse om andras rädsla för det som är annorlunda, att inte passa in och om att söka och hitta sin egen flock.

9–12 år

Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld

Måns har följt med sin mamma till Malmö över sommaren. Där träffar på Mikkel, en kille som ser helt livsfarlig ut och utmanar Måns på skateboard. Från och med den dagen börjar de hänga, och kallar varandra för brorsan. Det är första gången någon kallat Måns för bror. Han föddes med snippa istället för snopp och trots att han själv alltid vetat att han är kille verkar andra ha svårt att fatta det. Men vad händer när ens nya vän inte tycker att man varit ärlig med allt?

Kärlek: 11 berättelser om för mellanstadiet (Antologi)

Vi har samlat elva pirriga noveller för dig som går på mellanstadiet. De är ganska olika varandra, men alla handlar egentligen om en och samma sak: kärlek. Här kan du läsa novellen Träningen är inställd av Johanna Lindbäck, om när Henry och Willem har en smygdejt på gång.

12–15 år

Sommarplåga av Hanna Jedvik

Alma ska tillsammans med sin pappa tillbringa sommaren på deras lantställe på västkusten. Hon räknar ner dagarna tills de kommer dit, tills hon äntligen får träffa Mira igen. Granntjejen som varit hennes bästa vän sedan de var små och som Alma är hemligt förälskad i. För det är den här sommaren allting ska hända, nu eller aldrig.
En roman om förälskelse och förväntningar, besvikelse och svärta, och om relationer som förändras och aldrig blir desamma.

Henrietta är min hemlighet av Maja Hjertzell

Måsen älskar Henrietta. I smyg. För eftersom Henrietta är perfekt och Måsen är en före detta fältbiolog som fotograferar gosedjur så kommer det aldrig att bli något mellan dem. Trots stort engagemang från bästisen Rebecka så sumpar Måsen alla bra tillfällen att få kontakt. Men till slut kommer insikten att det inte går att fortsätta att vara en mes om det ska hända något. Så Måsen börjar samla mod för att våga gå till handling…

Love, Simon av Becky Albertalli

Simon är gay, men har inte kommit ut. Istället kanaliserar han sina känslor via en hemlig mejlväxling med Blue, den mest bedårande kille han aldrig har mött. Samtidigt som han försöker klura ut vem som döljer sig bakom pseudonymen så riskerar hans hemlighet att avslöjas för hela skolan… Boken blev även en framgångsrik film!

Det händer nu av Sofia Nordin

Stella är 15 år och går i nian. Hon har just insett något som både är fantastiskt och komplicerat: Hon är kär i sin bästa vän Sigrid. Men tänk om hon stöter bort Sigrid om hon berättar? Men det svåraste är nästan att bemöta alla andra som står henne nära – föräldrar, syskon och kompisar. Boken Augustnominerades år 2010.

Unga vuxna

NY! Ganska nära sanningen av Anna Ahlund

I Anna Ahlunds nya roman möter vi Nico som har bytt namn och stad och färgat håret rosa. Hen har blivit inneboende hos sin faster och hennes minitax i Uppsala, och det är nu det nya livet ska börja. Ett liv där Nico går estet, skapar saker och är den där sortens person som folk dras till. Men att ändra sig är tyvärr inte riktigt så enkelt som hen trott.

Du, bara av Anna Ahlund

Du, bara är en romantisk historia om sextonåriga John som blir kär i den två år äldre dansaren Frank. Frank är oturligt nog redan är tingad av Johns storasyster Caroline. John är van att backa, men det tänker han inte göra nu. Dessutom har Frank en egen vilja. Det handlar om att vara ung, att vara syskon, att vilja vissa saker litegrann och att vilja andra saker så mycket att det gör ont. Och så en hel del om sex.
Du, bara var Anna Ahlunds debut och nominerades till Årets bok på QX Gaygala.

Saker ingen ser av Anna Ahlund

Boken följer sex artonåringar på ett estetgymnasium under ett års tid. Under det här året trasslar de in sig i varandras liv på flera olika sätt. Saker ingen ser handlar om kärlek och vänskap, hur vi ser på oss själva och på varandra.
Även denna bok nominerades till Årets bok på QX Gaygala med motiveringen: ”Ahlunds story om ett år i några gymnasieungdomars liv på ett läroverk bjuder på ett kul persongalleri med olika kön och sexuell läggning. På ett smart sätt sätter hon också den icke-binära könsidentiteten som norm och skapar intressant berättande.”

Hetare – elva noveller som känns (Antologi)

Vi gav ett tiotal orädda författare uppdraget att skriva varsin berättelse. Kravet var att inte stanna utanför sovrumsdörren, utan följa med in och låta läsaren vara med. Resultatet blev en samling heta berättelser om sex. Om kärlek. Och om bristen på detsamma. Det är allt från fantasier, hungrande blickar och nattligt surfande på mobilen till möten, hångel och sex.
I Hetare är homosexualitet och trans inget undantag, utan norm. En självklarhet.

Sjöhästar av Niklas Mesaros

Poetry Slam-mästaren Niklas Mesaros berättar en normbrytande kärlekshistoria utan hon eller han. Nilo och Nasim har varit ett par i fem år, men en höst är det kanske inte så längre. Nasim finns inte längre kvar i lägenheten och under en vecka satsar Nilo allt för att rädda sitt förhållande, för att försonas med tanken på att det kanske är slut.