Här är alla nya böcker i september

Publicerad:

2021-09-01

September bjuder på bilderböcker om katter, lejon, tigrar – och en riktig rysare. Kära återseenden med bland andra Sommarskuggan och Filix Wood, flera spännande debutböcker och mycket, mycket mer. Välkommen till en maxad bokmånad!

Läsålder 3-6 år


Furan av Lisen Adbåge

En familj hittar sin drömtomt. Ett ruckel som står i vägen rivs och några gamla tallar sågas ner. Det är av dessa furor de ska bygga sitt nya hus. Här ska de leva, här ska de bo! Men det är nåt konstigt med träden, de stretar emot. Kådan rinner och virket gnäller. Det är som att träden vore vid liv, alltså som av kött och blod. Märkliga saker börjar hända ... 

Utgivningsdatum: 10 september

Tigern kommer att äta upp mig! av Samir Belarbi

Vilmer vrider och vänder på sig. Han kan inte sova. För tänk om tigern Sumatra kommer och äter upp honom! "Ingen i Sverige blivit uppäten av en tiger på 128 år, och förresten är Sumatra inlåst på ett zoo i Kalaxilombolo", säger pappa. Men tänk om det är Vilmer som har rätt och tigern faktiskt ÄR på väg hem till honom? Fast det kanske ändå inte alls slutar som han har trott?
Ett nyskapande och humoristiskt godnattäventyr av debutanten Samir Belarbi.

Utgivningsdatum: 10 september

Häxor åker buss av Ebba Forslind och Mari Ahokoivu

Häng med på en helgalen busstur med åtta stökiga häxor! När häxorna och deras katter tagit över bussen finns det inte plats för vare sig laptop-killar eller tanter med rollator. Och chauffören som egentligen slutar klockan fem blir så illa tvungen att köra vidare i skymningen, ända tills häxorna somnar och busschauffören kan pusta ut. I alla fall en liten stund ... Ett härligt äventyr med fartfylld vers och humoristiska illustrationer!

Utgivningsdatum 17 september

Asfalt! av Salla Savolainen

Vägar, gator och parkeringsplatser, det finns massor av asfalt i vårt land. Men hur går det till att lägga asfalt? I den här boken får du reda på det. Sätt en hjälm på huvudet och handskar på händerna och häng med till vägbyggnadsplatsen!

Utgivningsdatum 17 september

Idde och den bortsprungna katten av Ellen Ekman

Idde känner alla katter som bor i området. Hon vet vad de heter, och var de gillar att bli klappade. Men en dag ser hon en katt hon inte känner igen ... En hjärtevärmande berättelse om en bortsprungen katt och en fristående fortsättning på hyllade Idde och Hajen.

Utgivningsdatum 24 september

Ruby och Lejon av Maria Fröhlich

Ruby ska börja i skolan till hösten och tycker att hon blivit för stor för sitt gosedjur Lejon. Hon bestämmer sig för att slänga bort honom. Det känns rätt i stunden, men på kvällen är det omöjligt att sova. Vågar hon ge sig ut i den mörka vinternatten för att rädda sin lejonvän?

Utgivningsdatum 24 september

Sommarskuggan: Adventskalender av Tina Mackic och Johanna Arpiainen 

Lagom till advent kommer äntligen en adventskalender med barnens främste busare. Pyssla, måla och läs med en ny överraskning varje dag fram till jul!

Utgivningsdatum: 24 september

3 nyheter i vårt Klumpe Dumpe-bibliotek:

Ellens alla hundar av Catarina Kruusval

Ellen gillar hundar, men det är svårt att hitta en hund som är precis lagom busig för Ellen. Som vill gå fint och inte slickar henne i ansiktet hela tiden. Finns det såna hundar? Nu i vårt Klumpe Dumpe-bibliotek!

Utgivningsdatum 17 september

God Jul Nicke Nyfiken av Margret och H.A. Rey

När Nicke Nyfiken och mannen med den gula hatten ska köpa julgran så kommer Nicke bort! Han klättrar upp i en stor, fin gran som plötsligt huggs ner och fraktas iväg till barnsjukhuset. Nu i vårt Klumpe Dumpe-bibliotek!

Utgivningsdatum 17 september

Mamma Mu och Kråkan leker av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Det är höst på Mamma Mus gård, och snart är det vinter också. Alla korna står inne i ladugården och mumsar hö, och tar det lugnt. Men Mamma Mu vill hitta på något roligare än att mumsa hö och vänta på våren. Nu i vårt Klumpe Dumpe-bibliotek!

Utgivningsdatum 17 september

Läsålder 6-9 år

Kampen mot tramset av Sofia Lundberg och Daniel Puppet Blomqvist

Fantasi och annat trams är det värsta Loui och Rio vet. De är bästa vänner och har startat en vetenskapsklubb för att göra världen lite bättre. Men hur ska de tackla fantasin när den plötsligt tränger in i verkligheten?
Ett vilt äventyr fullspäckat med galna inslag och en hyllning till fantasin.

Utgivningsdatum 9 september

Kärlek, svek och (väldigt tjocka) kaniner av Siri Spont

Tilda bor på landet och älskar djur. Hon har en shetlandsponny som aldrig gör som hon vill, en bästis som tyvärr är kär i killen Tilda hatar och en lärare som verkar älska att mörda djur mer än något annat. En härligt tjock och lätt reviderad samlingsvolym med de två avslutande böckerna om Tilda: Lova att jag får och Vägrar fega ur.

Utgivningsdatum 9 september

Sommarskuggan och camping-buset av Tina Mackic och Johanna Arpiainen

Bästisarna Agnes och Ailo sitter på en camping i utkanten av staden som håller på att flytta. De har lekt samma skugglek minst hundra gånger, och nu är det inte kul längre. Men så hittar de en magisk ramsa på nätet – en ramsa som sägs kunna locka fram den riktiga Sommarskuggan ...

Utgivningsdatum: 10 september

Tokigt på en torsdag av Emelie Andrén och Vera Ljunglöf

Den här torsdagen blir allt tokigt. Vilma, Hugo och Alex ska rida hos morbror David på hans gård, men Vilma är inte som vanligt. Hon och Alex börjar bråka och Vilma blir jättearg – och elak. Vad är det som har hänt med henne? Som tur är förstår morbror David snart vad det är som gör Vilma så arg.

Utgivningsdatum: 10 september

Stora boken om Karlsson på taket av Astrid Lindgren och Ilon Wikland

Stora boken om Karlsson på taket är en tjock, härlig samlingsvolym med de tre Karlsson på taket-böckerna: Lillebror och Karlsson på taket, Karlsson på taket flyger igen och Karlsson på taket smyger igen.

Utgivningsdatum 17 september

Allt är fel av Kajsa Gordan och Sofia Nordin. Illustratör Matilda Salmén

Det är sommarlov och Herman ska åka till Anna-Klaras landställe. Det är ganska nervöst, för det är första gången han sover borta utan mamma och pappa. Men livet på landet visar sig vara ganska knepigt. Dessutom fyller Anna-Klara år och Herman har ju ingen present med sig. I alla fall inte till henne ...

Utgivningsdatum 17 september

Spöksystrar - Samlingsvolym av Mårten Melin och Hanna Granlund

Den älskade serien Spöksystrar fyller fem år och det firas med en härligt tjock samlingsvolym med de fem första delarna i serien: Flickan på kyrkogården, Ett spöke i klassen, Ett spöke sover över, Den fruktansvärda hämnden och Spöktivolit. Dessutom ingår några extra sidor med spökpyssel.

Utgivningsdatum: 24 september

Läsålder 9-12 år

Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman

Mot slutet av höstterminen i sexan börjar Aldo på Bödelhögens grundskola. Han och hans mamma har just flyttat och han är tacksam över att aldrig behöva återvända till sin gamla klass efter allt som hände. Men redan första dagen märker han att det är någonting konstigt med den nya skolan, och det ryktas om en flicka som försvunnit och om en lärare som hålls instängd i källaren.
Gustav Bomans debut är en mörk historia om utsatthet, men också en berättelse om oväntad vänskap.

Utgivningsdatum: 10 september

Den försvunna nyckeln av Petter Lidbeck

Siris och Tyras granne hittas död och en polisutredning inleds. Allt tyder på att han råkat ut för en olycka, men det är något som inte stämmer. Kanske var sammanhållningen i kvarteret inte fullt så bra som tjejerna har trott? Och varför är den döde grannens nycklar plötsligt spårlöst försvunna? Pella, Siri och Tyra börjar nysta i fallet.

Utgivningsdatum 17 september

I skuggornas våld av Petrus Dahlin

Inget är som det ska i trästan. Det finns en oro i luften, Filix känner det i hela kroppen. Det verkar som om en hemlig sekt försöker ta över trästan inifrån och Filix misstänker att Nox är en av de inblandade. Snart får Filix klart för sig att han är den enda som kan sätta stopp för Nox planer. Men hur?
Tredje och avslutande delen om antihjälten Filix Wood.

Utgivningsdatum 24 september

Tankeläsarna av Kerstin Lundberg Hahn

Tvillingarna Alba och Elio är föräldralösa och bor i ett gruvsamhälle med sin styvfar Dunker och katten Lilltass. Alba och Elio har en sällsam förmåga. De kan känna av varandras tankar, men de ser det bara som en lek. Ända till dagen de fyller tretton och Alba råkar höra Dunker säga att han vill göra sig av med "missfostret", som han kallar Elio.
Tankeläsarna är den första boken i trilogin Rymlingarna – ett äventyr där verkligheten har fler dimensioner än man först anar.

Utgivningsdatum 24 september

Läsålder 12-15 år

Syster av Sofia Nordin

Magdas mamma har äntligen bestämt sig. Det är dags att lämna. Magda, mamman och lillasystern tar skydd på Jordasång, ett slags kollektiv och skyddat boende för kvinnor och barn ute på landsbygden. Men det är visst inte så lätt att lämna det förflutna bakom sig, trots allt. Kanske kan Magda ta kontakt med pappa en gång – bara en gång – fast alla säger att hon inte får? Han är ju ändå hennes pappa ...

Utgivningsdatum: 10 september

100 % äkta fejk av Sannah Salameh

När Mariams familj flyttar från Malmö till Stockholm har hon bestämt sig: hon orkar inte med fler år av mobbning och rasistiska kommentarer om hennes arabiska påbrå. Den sista terminen i nian ska saker och ting bli bättre. Och redan första dagen öppnar sig möjligheten. "Mariamme Lellouche, är det ett franskt namn?" frågar hennes klassföreståndare. I wish, tänker Mariam, men ur hennes mun kommer ett ja. Frågan är bara hur långt man kan dra en lögn?
Sannah Salamehs debutbok skildrar en resa från botten till toppen i högstadiets hierarki.

Utgivningsdatum 17 september

Läsålder: Unga vuxna

Berör och förstör av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar

Ny i pocket! Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har gjort urvalet till denna hyllade samling med svenskspråkiga poeter som nu släpps i pocket. Berör och förstör presenterar nya dikter för unga och tar död på myten att poesi är något obegripligt och till för endast ett fåtal.

Utgivningsdatum 17 september