bok

Sova över

Siv Widerberg

Författare

Daniel Ericsson

Författare

Adam Dahlin

Författare

Maria Thore

Illustratör

Beskrivning

2003-07-10
Svenska
9-12

Författare

Siv Widerberg, Daniel Ericsson, Adam Dahlin

Illustratör

Maria Thore

Hur övertalar man bäst sina föräldrar att få sova över? Vad måste man ta med sig? Och hur handskas man med besvärliga syskon som stör? Att sova över hos en kompis handlar minst av allt om att sova. Här är boken med tips och inspiration! Att sova över hos en kompis är ett pirrigt äventyr. Bara en sån sak som att man får leka flera timmar längre än i vanliga fall. Man hinner både bygga en koja och leka i den, kanske törs man sova där. Det roliga tar nämligen inte slut bara för att det är läggdags. I kojan eller sängarna viskar man hemlisar halva natten. Om man fortfarande är vaken när de vuxna gått och lagt sig kan man smyga ut och spöka. När man sover borta får man chans att visa att man klarar sig utan familjen för en gång skull. Då byter man ut sin vanliga familj mot en annan där allt är annorlunda; ny säng, nya lukter, ny mat och nya syskon. Det är oftast bara skojigt, men ibland kan det bli för mycket äventyr. När den dumma hemlängtan dyker vill man åka hem på direkten. Fast man vill ju stanna kvar också, som det var bestämt från början. Den här handboken hjälper dig genom äventyret. Den handlar mest om hur det är att sova borta, men också om hur man handskas med sin egen familj. Ha den under huvudkudden och plocka fram den när det behövs. Adam Dahlin/Daniel Ericsson: Trix, bus och lek (2001) Maria Thore: Vad kostar en krona? (2002)

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2003-07-10

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129658491

Antal Sidor

48

Ryggbredd (mm)

7

Höjd (mm)

270

Vikt (kg)

0.295

Bredd (mm)

170

 

Räkna med tvillingarna

Siv Widerberg, Cecilia Torudd

Räkna med tvillingarna

Moa och Samir: De nya stövlarna

Om boken

En vanlig dag är Moa lite förkyld och hemma med pappa. Lite långsamt och tråkigt är det. Kanske det skulle vara en bra idé att gå ut?

Men när pappa ska klä på Moa gillar hon inte det heller. Trotset sätter in. Moa vill klä på sig själv. Det går inte så bra. Men då ringer det på dörren. Där står Samir. Han har fått en ny lyftkran och nya stövlar. Moa springer direkt och hämtar sin polisbil och hittar sina stövlar under köksbordet. Oj, vad fort det går att sätta på sig dem!

Vilken tur att Samir kom förbi just i dag!

Siv Widerberg fångar allt på pricken och miljön är fint skildrad av Mati Lepp. Två veteraner inom barnboksvärlden som avlyssnat barns dialoger i decennier!

Siv Widerberg, Mati Lepp

Moa och Samir: De nya stövlarna

 

Relaterat

Saltkråkan: Jul i Snickargården

Om boken

”Tre dagar före jul kom Saltkråkan I stånkande genom isrännan med familjen Melkersson ombord. De stod vid relingen allesammans och stirrade genom snöglopp och vinterskymning mot sin sommarö som nu låg där, vit och tyst, bäddad i snö, famnad av is, vintrigt skön och underligt främmande, med vita tak på sjöbodarna och med nakna bryggor …”
Det är äntligen jul på Saltkråkan! Grankvists handelsbod skyltar med jultomtar, folk trängs vid disken för att köpa hem lutfisk och julskinka, julkaffe och julgransljus. Teddy och Freddy har jullov och Tjorven övar på att vifta med öronen för att kunna visa jultomten.För Pelle och de andra i familjen Melkersson är det underbart att få fira jul i Snickargården, vada i nysnö, åka skidor, titta på fågelspår i snön och mysa framför kakelugnen. Men även stilla vinterdagar bjuder på äventyr och dramatik. Varför säger Pelle till Tjorven att jultomten inte finns på riktigt? Och hur ska Pelle skydda sin älskade kanin från räven som stryker omkring på ön.Jul i Snickargården är den fjärde bilderboken om livet på Saltkråkan. Till Astrid Lindgrens berättelse har Maria Nilsson Thore skapat härliga, roliga bilder med fin skärgårdskänsla.

Så här skrev BTJ:s recensent om den första bilderboken från Saltkråkan, Ett litet djur åt Pelle: "Astrid Lindgrens text är levande, respektfull och tryggt präglad av författarens unika förmåga till muntligt berättande i skrift, men Nilsson Thores bilder ger texten ännu större djup, komplexitet och dramatik. Maria Nilsson Thore torde vara den givna konstnären att föra Astrid Lindgrens texter vidare till nya generationer."

Astrid Lindgren, Maria Nilsson Thore

Saltkråkan: Jul i Snickargården

En bästa vän till jul

Om boken

Alla med fantasin i behåll vet väl att julpynt är levande varelser. Det är bara när människan är i närheten som det stelnar till och inte kan röra sig.
Lena är den finaste julängeln man kan tänka sig. Människojättarna hon bor hos har henne som favorit, det vet hon, och hennes plats i julgranen har alltid varit på det allra bästa stället.Så när hon en jul blir förpassad till soptunnan bara för att hennes vinge gått sönder lite förstår hon ingenting. Hur kan människorna som hon tyckt om så mycket behandla henne så?Tillsammans med sina nyfunna vänner ljusslingan, julbocken och toarulle-pyntet Almak ger hon sig ut på en lång resa för att finna platsen hon en gång hört talas om, där inget pynt behöver bli stelt så fort en människa kommer i närheten och där det aldrig någonsin är julgransplundring ­– landet Adventien.Ett magiskt juläventyr i 24 lagom långa kapitel att läsa högt tillsammans under hela december fram till jul.

Ylva Karlsson, Katarina Strömgård

En bästa vän till jul