bok

Halli hallå!

49 recept på roliga lekar

Malin Bergman

Författare

Pija Lindenbaum

Illustratör

Beskrivning

2005-03-04
Svenska
9-12

Författare

Malin Bergman

Illustratör

Pija Lindenbaum

Lekar ute, lekar inne, lekar för stranden, lekar i snön, lekar i bilen, lekar i vattnet, lekar för skridskobanan, kalaslekar - det är alltid rätt att leka och redan innan leken hunnit börja blir man glad av Pija Lindenbaums fantasifulla och fyndiga illustrationer. Barnkalasets räddning, sommarens bästa barnvakt! Inget tjafs, ingen historik som gör att man tröttnar innan leken ens börjat, inga lokala varianter, bara steg-för-steg-instruktioner och information om lämplig plats, lämpligt antal deltagare och eventuell utrustning. Det kan inte bli enklare! Inte en massa fullständigt okända lekar - de flesta kommer att känna igen namnet på de flesta - men hur var det nu man gjorde? Halli hallå, hök och duva, hela havet stormar, snottra, land och rike, bondtolvan, brevhage, tomtesmyg. Fram med boken! Symbolerna i marginalen gör att man snabbt hittar just den lek som passar bäst. Och Pija Lindenbaums underbara figurer leker tafatt över sidorna så att man känner hur benen blir fulla med spring. Sagt om första utgåvan: "Författaren har säkert lekt massor själv. Det märks." Ami Andersson, Motala tidning "Pija Lindenbaums humor och känsla för lek genomsyrar både illustrationer och layout. Med ett stilrent pedagogiskt, men bildmässigt lekfullt intryck, förmedlar hon bokens innehåll." Stina Zethraeus, Dagens Nyheter

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2005-03-04

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129661927

Antal Sidor

80

Ryggbredd (mm)

6

Höjd (mm)

265

Vikt (kg)

0.323

Bredd (mm)

165

 

Halli hallå

Malin Bergman, Pija Lindenbaum

Halli hallå

 

Siv sover vilse

Om boken

Siv har blivit bästis med Cerisia. Hon bor i en stor lägenhet och nu ska Siv sova över hos henne för första gången.

Cerisia hittar på så spännande saker, tycker Siv, men att sova med släckt lampa och Pållan på benen är ingen höjdare. Siv vaknar på natten och upptäcker att Cerisia är borta. Siv går ut i lägenheten för att leta efter henne, där är rummen annorlunda och drömlika. Siv måste leta bakom alla dörrarna i den stora röda hallen och till slut hittar hon som väl är Cerisia.

Sivs känslor känner alla igen sig i; att sova över hemma hos bästa vännen blir inte vad man föreställer sig. Allt är på ett annat sätt, dofterna, maten, relationerna. Pija Lindenbaum skruvar dessutom till sin berättelse på sitt speciella vis, här gestaltar hon på en gång en inre och en yttre upplevelse. Det blir tokigt, roligt, lite konstigt, precis så som det är i alla familjer.

Boken utkom för första gången 2009.
Siv sover vilse belönades med Deutscher Jugendliteraturpreis 2012 och filmatiserades i Sverige 2016.

Pija Lindenbaum, Pija Lindenbaum

Siv sover vilse

Relaterat

Fluff

Om boken

Fluff! ropar jag.
FLUFF! skriker jag.Fluff, gråter jag.Men du är borta.Om man har en liten kanin som man älskar över allt annat är det lätt att tänka på alla faror som lurar. Skator med vassa näbbar, hungriga örnar och fästingar i gräset. Nej, då är det säkrast för en liten kanin som Fluff att stanna hemma, inne i sin trygga bur. Men på sommarens soligaste dag händer det värsta. Fluff tar ett skutt ut genom dörren – in i det höga gräset – och är försvunnen. Nu börjar sökandet efter en liten, vit och fluffig kanin. Han måste hittas! Fast tänk om Fluff inte alls är borta, bara någon annanstans? Och tänk om det finns mer att hitta, där ute i det fria?Prisbelönta Annica Hedin skildrar mästerligt och finurligt något så sorgligt som att tappa bort ett husdjur. Och kan man skydda den man älskar mot allt som är farligt? Med färgsprakande och uttrycksfulla illustrationer av Erik Svetoft.

Annica Hedin, Erik Svetoft

Fluff

Nyheter

Pija Lindenbaum tilldelas Sixten Heymans pris 2022

”För ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen”, lyder en del ur motiveringen.

Gittan och fårskallarna vinner Storytel Awards 2021

Nu har samtliga vinnare i Storytel Awards 2021 tillkännagivits och vinnaren i kategorin Barn är Gittan och fårskallarna av Pija Lindenbaum, inläst av skådespelaren Sissela Kyle.

Två nyheter i Rabén & Sjögrens klassikerserie!

I år fyller Pija Lindenbaums älskade Gittan 20 år. Och Barbro Lindgrens och Eva Erikssons vilda bebi fyller 40. Det firar vi med nyutgåvor av de första böckerna som en del i vår klassikerserie!

”En tragikomisk fullträff”

Pija Lindenbaum hyllas för sin nytolkning av sagan om Mäster skräddare – i både bok och opera!

Pija Lindenbaum ger ny skrud åt klassisk folksaga

Sagan om den lille mannen som blir lovad en vacker rock men i slutänden inte får någonting alls, är en berättelse som har fascinerat vuxna och barn i generationer.