bok

Floras kulle

Kristina Digman

Författare

Kristina Digman

Illustratör

Beskrivning

2008-03-11
Svenska
3-6

Författare

Kristina Digman

Illustratör

Kristina Digman

Flora letar efter en förtrollad plats som hon har sett i drömmen. Ett litet hus på en kulle bakom en blå grind - Floras kulle. Hon vill leva nära djur och blommor, och dela deras hemligheter. Men hon saknar en riktig vän att prata med, en flicka som hon själv ...
Poetisk saga för naturbarn i alla åldrar.

Christina Digman belönades med Slangbellan 2008 för boken.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2008-03-11

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129667196

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

8

Höjd (mm)

270

Vikt (kg)

0.262

Bredd (mm)

188

Recensioner

Kristina Digman belönas med Slangbellan 2008 för Floras kulle

Slangbellan 2008 till Kristina Digman!Kristina Digman belönades med Elsa Beskow-plaketten för sina bilder. 2008 debuterade hon som textboksförfattare med Floras kulle (Rabén & Sjögren 2008). Sällan har en debutbok blivit så prisad av recensenterna!I Floras Kulle visar Kristina Digman vilken fantastisk konstform bilderboken kan vara. Enkelt och vackert illustrerar hon sin text. Floras kulle är en poetisk saga för naturbarn i alla åldrar. Flora letar efter en förtrollad plats som hon har sett i drömmen. Ett litet hus på en kulle bakom en blå grind – Floras kulle. Flora vill leva nära djur och blommor, och dela deras hemligheter. Flora kan höra hur grodan viskar, snigeln suckar och igelkotten sjunger. Hon kan namnen på alla blommor och hör hur blåklockorna ringer och liljekonvaljerna spelar. Men hon saknar en riktig vän att prata med, en flicka som hon själv ...

flaskposten.wordpress.com

Flaskposten intervjuar Kristina Digman

"En tradition som vi Flaskpostare börjar få är att gå på Svenska barnboks institutets debutantdag och lyssna på massa spännande författardebutanter som berättar om sina böcker. Festlig avslutning på dagen är utdelning av Slangbellan-priset som Sveriges författarförbunds barn och ungdomsavdelning (BUS) delar ut. I år gick priset till Kristina Digman för fina boken Floras kulle." Läs intervju!

”Enkelt och vackert” Aftonbladet recenserar Floras kulle

"Enkelt och vackert illustrerar Digman sina ord med transparenta färger i noggrant iakttagna återgivningar av blommor, stänglar och blad. Men det är den jambiska versen som starkast fångar mig. /.../ Kristina Digman visar vilken fantastisk konstform bilderboken kan vara. Inte bara bild och ord, utan även röst, blick och gest interagerar med kritisk interpretation och kommentar till en öppen och skapande läsakt som alla andra litterära genrer har anledning att avundas."Aftonbladet

 

Floras blommor

Om boken

Flora är ett naturbarn som lever nära både växter och djur. Här går hon på upptäcktsfärd och lär oss namnen på blommorna - hela trettio stycken. Flora vet allt om deras hemligheter och allt roligt man kan göra med dem!
En magisk och enkel faktabok. Boken följer årstiderna och avslutas med ett litet aktivitetsuppslag som passar förskolebarnen och deras föräldrar.

Miniböckerna vill man ha på direkten. Allihop! Behändiga att ge bort i present, att ta med på resan - ja, att alltid kunna bära med sig. Älskade bilderböcker har blivit nya, fina små läsjuveler.

Kristina Digman, Kristina Digman

Floras blommor

 

Dagbok från hönshuset

Om boken

En underbar skildring av livet på gården Ugglan, på Öland. Här bor Barbro Lindgren med alla sina djur. Finstämt och humoristiskt berättar hon om kärlek och lycka, sorg och vemod. Om vardagliga betraktelser och funderingar kring livet.

För att komma in på gården måste man först gå igenom portskjulet, där innanför är gårdsplanen med ladorna, stallet och ladugården. Djuren som fanns där är borta för länge sen. Råttorna är kvar förstås och fladdermössen. Och svalorna kommer tillbaka varje år. Gården var gammal och förfallen när vi kom dit, men nu har den blivit lagad. Och trädgården är fin igen med de gamla fruktträden och blommorna från förr. Gården fick heta Ugglan för det bor en uggla i ett träd utanför ladan."

Barbro Lindgren har öppnat dörren till sin gård på Öland. Stämningsfullt, vackert och med mycket humor berättar hon om hönorna, ankorna, katterna, och den obarmhärtiga räven, som smyger omkring sent om kvällarna. Om sin hund Mimmi som borde valla får, men i stället vallar Barbro. Om Johnny med kryckorna som fångar ankor och om det ärvda Värmlandsuret som en dag plötsligt stannar.

Barbro Lindgren får vardagen och det lilla livet att framstå som spännande, dramatiskt och händelserikt. Livet på gården är fyllt av död, vemod och längtan, men också kärlek, lycka och livsglädje. Dagbok från hönshuset är en kärleksförklaring till livet på Ugglan, den gård där Barbro Lindgren lever tillsammans med alla sina djur. Hennes tankar kretsar främst kring livet på gården, men vävs ihop med tankar om världen och det som händer utanför Ugglans tomtgräns.

Boken är illustrerad i fyrfärg av Kristina Digman.

Barbro Lindgren, Kristina Digman

Dagbok från hönshuset

Relaterat

I Skymningslandet

Om boken

En vacker och hoppfull saga med ljuvliga, stämningsfulla illustrationer av Marit Törnqvist. Nyutgivning av Astrid Lindgrens klassiska berättelse.
Jag ska aldrig glömma när herr Liljonkvast hämtade mig första gången. Jag låg i sängen när det knackade på rutan. En mycket liten herre i rutig kostym och hög hatt kom in genom fönstret. Han undrade om jag ville följa med till Skymningslandet. Men det kunde jag inte. Jag hade ju ont i mitt ben."Spelar ingen roll", säger Liljonkvast, "spelar ingen roll i Skymningslandet!"Han tog mig i handen, och sen flög vi. Ja, vi flög, i den lena blåa skymningen, högt över staden där ljusen börjar tändas i alla hem. Nu kommer herr Liljonkvast och hämtar mig varje dag till Skymningslandet. Det är så härligt! Det gör ingenting alls om man har ont i ett ben.

Astrid Lindgren, Marit Törnqvist

I Skymningslandet

Här kommer brandflygplanet

Om boken

Halvan bekämpar skogsbränder! En ny del i succéserien om Halvan.

Halvan är brandflygare, det betyder att han är pilot på ett brandflygplan. Hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Eftersom jorden har blivit varmare och torrare så brinner det mer i våra skogar. Larmmottagaren Louise har fått in ett larm om en skogsbrand och Halvan och hans kollegor måste genast rycka ut. Med hjälp av flygplanens skopor kan de skopa upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Det tar tid att släcka en skogsbrand, men framåt kvällen har de äntligen lyckats!

Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer brandflygplanet