bok

Slumpens bok

Beskrivning

2009-09-09
Svenska
9-12
Slump eller öde? Ingetdera. Det finns en bok som styr alla slumpar. Vad skulle du göra om den hamnade i dina händer?

Hanna Demeter lever ett komplicerat liv - att hon är onormalt lång är det minsta av hennes bekymmer. Värre är att hennes mamma är galen, pengarna slut och att skolan råkade brinna ner. Men så får hon Slumpens bok i sin hand och allt förändras. Boken skrevs av en trollkarl i Babylonien på uppdrag av kejsaren som ville uppnå total kontroll - också över de minsta av slumpar ... Kejsaren hade dock inte räknat med att trollkarlen skulle dedikera boken till sin dotter, Anhana, som på sätt och vis lever vidare genom Hanna.
Boken blir en slags vägvisare för Hanna; ur ögonblickens myller av möjligheter pekar den på den företeelse som hon bör fästa sin uppmärksamhet på.
Slumpens bok öppnar nya möjligheter men för också med sig problem. För starka makter är ute efter den och Hanna måste hitta ett sätt att besegra farorna som lurar på hennes väg.

Tänk Sofies värld med ett stänk av Tordyveln flyger i skymningen och du får Slumpens bok. Det är magiskt, märkligt, mästerligt! En bok att sträckläsa!

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2009-09-09

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129670264

Antal Sidor

305

Ryggbredd (mm)

26

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.588

Bredd (mm)

157

Recensioner

www.vf.se

”Historier med flera bottnar”

"Lite gåtfull, lite spretig men klart tankeväckande är den här boken. Och där finns en värme i allt det som växer kring Hanna Demeter."Om Mårten Sandéns Det viskande barnet och Åsa Linds Slumpens bok

st.nu

”en stärkande, läsvärd och inspirerande bok för både ungdomar och vuxna.”

"Det är en spännande, ovanlig historia, underfundigt skriven och sprungen ur vardagen, om hur en ordinär flicka plötsligt kan bli en del av något mystiskt och viktigt, av ett sammanhang som väntat på just henne som den saknade pusselbiten och där allt spelar en roll; allt har en mening. Där finns intressanta reflektioner över slumpens natur, där vävs saga och verklighet samman på ett trovärdigt sätt."Susanne Holmlund

bokomaten.blogspot.com

”en klar favorit”

"Det är en stämning i den här boken som får mig att tänka på Maria Gripes böcker från när jag var barn. Lågmält trots att det faktiskt händer rätt mycket trots allt. Skolan brinner ner redan i början av boken, folk kidnappas och blir hotade med vapen och Hannah slåss med sina demoner, även om det bara pågår lite i bakgrunden i boken så förstår man att Hannah blivit den hon är genom sin uppväxt och de senaste årens konstanta oro. Hon är rädd men oerhört beslutsam, osäker men säker när det gäller att skydda sin mamma. Även om det är en fantasy/äventyrs/sagobok det här så finns det realistiska inslag också som gör boken så himla bra! Ja, en klar favorit det här som jag är glad att jag läste. En bok att krypa in i när man behöver stänga ute världen en stund."

www.dn.se

”en modig bok.”

"Men det är också en modig bok. Åsa Lind överlämnar åt läsaren att bestämma vad ”Slumpens bok” innebär och betyder. Hon utmanar och uppmanar till funderingar om makt och ansvar. De stora frågorna måste var och en besvara själv, det finns inga genvägar ens för den som har en magisk bok att läsa ur."Anne-Marie Karlsson, Dagens Nyheter

”Som bäddat för sträckläsning”

"Åsa Lind är också fenomenal på att gestalta karaktärer. Det går en rak linje från Zackarina i "Sandvargen" via Ellika Tomson till Hanna i "Slumpens bok". Det är ganska ensamma flickor, med en avundsvärd inre styrka och vidöppna sinnen som tar in äventyret ivardagen."Ingrid Pärssinen, Sydsvenskan

www.bokhora.se

”Jag gillart.” Johanna K i Bokhora om Slumpens bok

"”Slumpens bok” förstår ni väl därmed att jag tycker om, jag tycker om att den verkligen är som en s a g a , men modern. Jag har kommit fram till det mer och mer att jag gillar böcker som är som s a g o r , men moderna. Där kan man ju för övrigt även räkna in ”Bläckhjärta”."/.../ Förutom det tycker jag att det är fantastiskt med moderna, svenska barnboksförfattare som kan skriva så här episkt och svulstigt som Åsa Lind tydligen kan göra. Som en saga, men 2009."

”åtminstone skulle ha blivit nominerad till Augustpriset”

"Jag hade trott att Slumpens bok, åtminstone skulle ha blivit nominerad till Augustpriset. Faktiskt undrar jag lite över att den inte blev det. Kanske beror det på slumpen."Borås Tidning

TT Spektra tipsar om Slumpens bok

"När man väl har börjat läsa Åsa Linds nya bok är det svårt att sluta, så paxa ett bekvämt hörn i soffan."TT Spektra

flaskposten.wordpress.com

”Det var så spännande!”

"Det jag vill ha sagt är att jag helst läser där inte ett enda ljud existerar. Men igår satt jag alltså på ett skramligt café och läste ut Slumpens bok – helt utan problem. Det var så spännande!"

www.svd.se

”Åsa Lind skapar något helt originellt”

"Åsa Lind lägger samma vikt vid läsning som den tyska författaren Cornelia Funke men hennes berättelse är originell och inte lik någon annan svensk bok. Åsa Lind är inte rak och öppen. Hon ger något åt oss att grubbla på och slutet ger ingen riktig tillfredsställelse. Den stora frågan är filosofisk. Är det vi själva som fattar de livsavgörande besluten eller är det slumpen som råder? Och svaret lämnar hon åt – just läsaren."Ying Toijer-Nilsson, Svenska Dagbladet

Relaterat

Min storslagna kärlek

Om boken

En lista över fem saker som skulle vara mer behagliga än att vara kär i ADRIAN:
1. Droppa tabasco i ögat.2. Använda två getingbon som handskar.3. Bada med en brödrost.4. Göra hål i öronen med ett hålslag.5. Flytta ihop med en grizzlybjörn med aggressionsproblem.Det är mycket som har förändrats i Sigges liv sedan flytten till Skärblacka. Nu har han både kompisar i klassen och bästisen Juno att vara med, och han älskar att bo på mormors pensionat The Royal Grand Golden Hotel Skärblacka. Även om Sigge ibland är rädd att bli mobbad igen vågar han mer och mer visa vem han är. Men frågan är hur han ska visa Adrian att han tycker om honom utan att samtidigt avslöja att han är gay? När berättar man ens en sådan sak, skulle det kunna vara på den efterlängtade klassresan?Jenny Jägerfeld är tillbaka med en berättelse om familj och vänskap, identitet och kärlek – och att få lov att både vara och älska den man vill. Som alltid berättar Jägerfeld med hisnande humor och bråddjupt allvar en historia som inte lämnar någon läsare oberörd. Min storslagna kärlek är den avslutande delen i trilogin om Sigge, där den första delen, Mitt storslagna liv, vann Barnradions bokpris 2020 och nominerades till såväl Augustpriset som det prestigefulla Deutscher Jugendliteraturpreis.

Jenny Jägerfeld

Min storslagna kärlek

Tredje tecknet

Om boken

"Olivia log igen och skulle just gå, när någonting fick henne att ta en ny titt. Tjejen i spegeln hade naturligtvis lett tillbaka, men Olivia rynkade pannan och la huvudet på sned. Tjejen i spegeln gjorde likadant. Ändå var det någonting som inte riktigt stämde. Som om spegelbilden gjorde rörelserna lite, lite för sent. Olivia la prövande huvudet åt andra sidan. Spegelbilden också. En tiondels sekund för sent. Olivia stirrade förvånat på flickan i spegeln. Och plötsligt fick hon en egendomlig känsla av att hon inte visste vem det var hon såg. Att flickan som stirrade tillbaka inte var hon."

Ingelin Angerborns mysrysare Tredje tecknet börjar med en nyckel som inte verkar passa någonstans. Sen börjar Olivias katt Smilla bete sig underligt, hissen åker ner till källaren av sig själv, det dyker upp nyckelpigor lite varstans. Och de där orden hon själv skrivit i sitt block, "Jag är med dig", vad betyder de? Olivia drömmer märkliga drömmar om nätterna, en låda i skrivbordet öppnar sig hela tiden, hon tror det spökar i lägenheten, och allting blir bara mer och mer mystiskt. Att allt har att göra med när hon var bebis på barnhemmet i Colombia skulle hon aldrig kunna föreställa sig. Inte ens i sin vildaste fantasi.

Tredje tecknet är andlöst spännande läsning med en dramatisk och oväntad upplösning.

Ingelin Angerborn är oöverträffad när det gäller magisk realism för mellanåldern. Hon blandar det vardagliga och hemtama med det magiska på ett sånt sätt att allt känns möjligt.

Ingelin Angerborn

Tredje tecknet

Kanske ett mirakel

Om boken

Ibland kan man inte göra annat än att blunda och hoppas på ett mirakel. Så är det för Ida, för just nu är allt verkligen kaos.
Först är det mamma. Som aldrig har några pengar och är helt upptagen av sin konst och sin nye kille. Nu ska hon dessutom vikariera som bildlärare på Idas skola. Katastrof! Sen är det morfar. Som jobbar natt och dag för att få uppfinningen klar till den stora tävlingen. Men han stör ju grannarna! Så nu säger hyresvärden att han kanske måste flytta, men vart ska han ta vägen? Katastrof igen! Och sist är det Alicia, som inte varit i skolan på veckor. För hennes mamma har cancer. Det måste vara jättehemskt! Inte för att Ida bryr sig, för Alicia och hon har aldrig varit vänner. Eller? Tur att Ida har sin kompis Ufuk. Och hunden Börje! För allt är lättare när man är flera. Och just nu behöver Ida all hjälp hon kan få …Vänskap, humor och tvära kast i den andra boken om Ida och Ufuk. Kanske ett mirakel är den fristående fortsättningen på Nån som jag.Röster om förra boken:Mycket skickligt skildrar Gerell det utbredda fenomenet att barn numera känner till det mesta om sina föräldrars vuxenliv; Ida märker på en sekund när mamma förbereder sig för en dejt.// Idas egna, hemliga tankar ljuder klart och rent, och till dem behöver många barn få lyssna.Martina MonteliusSydsvenskanHun har en god fornemmelse for de udfordringer, der knytter sig til at være en pige på vej i puberteten, og hun har gjort Ida til en troværdig og sympatisk hovedperson i en genkendelig verden, børn kan relatere til.Jette Holmgaard Greibewww.litteratursiden.dk”Jeg får lyst til at stille spørgsmålet: om ABC forlag har en særlig skandinavisk guldåre, hvor de bare kan blive ved med at importere kvalitetsbøger i en uendelig køre??For den her roman er endnu et bevis herpå. “En som mig” af Boel Gerell er en herlig tween- og nyudsprungen teen-roman, som handler ønsket om at passe ind.Mette Sofie Kirkedalwww.bogoplevelsen.dk/

Boel Gerell

Kanske ett mirakel