bok

Slumpens bok

Beskrivning

2009-09-09
Svenska
9-12
Slump eller öde? Ingetdera. Det finns en bok som styr alla slumpar. Vad skulle du göra om den hamnade i dina händer?

Hanna Demeter lever ett komplicerat liv - att hon är onormalt lång är det minsta av hennes bekymmer. Värre är att hennes mamma är galen, pengarna slut och att skolan råkade brinna ner. Men så får hon Slumpens bok i sin hand och allt förändras. Boken skrevs av en trollkarl i Babylonien på uppdrag av kejsaren som ville uppnå total kontroll - också över de minsta av slumpar ... Kejsaren hade dock inte räknat med att trollkarlen skulle dedikera boken till sin dotter, Anhana, som på sätt och vis lever vidare genom Hanna.
Boken blir en slags vägvisare för Hanna; ur ögonblickens myller av möjligheter pekar den på den företeelse som hon bör fästa sin uppmärksamhet på.
Slumpens bok öppnar nya möjligheter men för också med sig problem. För starka makter är ute efter den och Hanna måste hitta ett sätt att besegra farorna som lurar på hennes väg.

Tänk Sofies värld med ett stänk av Tordyveln flyger i skymningen och du får Slumpens bok. Det är magiskt, märkligt, mästerligt! En bok att sträckläsa!

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2009-09-09

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129670264

Antal Sidor

305

Ryggbredd (mm)

26

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.588

Bredd (mm)

157

Recensioner

www.vf.se

”Historier med flera bottnar”

"Lite gåtfull, lite spretig men klart tankeväckande är den här boken. Och där finns en värme i allt det som växer kring Hanna Demeter."Om Mårten Sandéns Det viskande barnet och Åsa Linds Slumpens bok

st.nu

”en stärkande, läsvärd och inspirerande bok för både ungdomar och vuxna.”

"Det är en spännande, ovanlig historia, underfundigt skriven och sprungen ur vardagen, om hur en ordinär flicka plötsligt kan bli en del av något mystiskt och viktigt, av ett sammanhang som väntat på just henne som den saknade pusselbiten och där allt spelar en roll; allt har en mening. Där finns intressanta reflektioner över slumpens natur, där vävs saga och verklighet samman på ett trovärdigt sätt."Susanne Holmlund

bokomaten.blogspot.com

”en klar favorit”

"Det är en stämning i den här boken som får mig att tänka på Maria Gripes böcker från när jag var barn. Lågmält trots att det faktiskt händer rätt mycket trots allt. Skolan brinner ner redan i början av boken, folk kidnappas och blir hotade med vapen och Hannah slåss med sina demoner, även om det bara pågår lite i bakgrunden i boken så förstår man att Hannah blivit den hon är genom sin uppväxt och de senaste årens konstanta oro. Hon är rädd men oerhört beslutsam, osäker men säker när det gäller att skydda sin mamma. Även om det är en fantasy/äventyrs/sagobok det här så finns det realistiska inslag också som gör boken så himla bra! Ja, en klar favorit det här som jag är glad att jag läste. En bok att krypa in i när man behöver stänga ute världen en stund."

www.dn.se

”en modig bok.”

"Men det är också en modig bok. Åsa Lind överlämnar åt läsaren att bestämma vad ”Slumpens bok” innebär och betyder. Hon utmanar och uppmanar till funderingar om makt och ansvar. De stora frågorna måste var och en besvara själv, det finns inga genvägar ens för den som har en magisk bok att läsa ur."Anne-Marie Karlsson, Dagens Nyheter

”Som bäddat för sträckläsning”

"Åsa Lind är också fenomenal på att gestalta karaktärer. Det går en rak linje från Zackarina i "Sandvargen" via Ellika Tomson till Hanna i "Slumpens bok". Det är ganska ensamma flickor, med en avundsvärd inre styrka och vidöppna sinnen som tar in äventyret ivardagen."Ingrid Pärssinen, Sydsvenskan

www.bokhora.se

”Jag gillart.” Johanna K i Bokhora om Slumpens bok

"”Slumpens bok” förstår ni väl därmed att jag tycker om, jag tycker om att den verkligen är som en s a g a , men modern. Jag har kommit fram till det mer och mer att jag gillar böcker som är som s a g o r , men moderna. Där kan man ju för övrigt även räkna in ”Bläckhjärta”."/.../ Förutom det tycker jag att det är fantastiskt med moderna, svenska barnboksförfattare som kan skriva så här episkt och svulstigt som Åsa Lind tydligen kan göra. Som en saga, men 2009."

”åtminstone skulle ha blivit nominerad till Augustpriset”

"Jag hade trott att Slumpens bok, åtminstone skulle ha blivit nominerad till Augustpriset. Faktiskt undrar jag lite över att den inte blev det. Kanske beror det på slumpen."Borås Tidning

TT Spektra tipsar om Slumpens bok

"När man väl har börjat läsa Åsa Linds nya bok är det svårt att sluta, så paxa ett bekvämt hörn i soffan."TT Spektra

flaskposten.wordpress.com

”Det var så spännande!”

"Det jag vill ha sagt är att jag helst läser där inte ett enda ljud existerar. Men igår satt jag alltså på ett skramligt café och läste ut Slumpens bok – helt utan problem. Det var så spännande!"

www.svd.se

”Åsa Lind skapar något helt originellt”

"Åsa Lind lägger samma vikt vid läsning som den tyska författaren Cornelia Funke men hennes berättelse är originell och inte lik någon annan svensk bok. Åsa Lind är inte rak och öppen. Hon ger något åt oss att grubbla på och slutet ger ingen riktig tillfredsställelse. Den stora frågan är filosofisk. Är det vi själva som fattar de livsavgörande besluten eller är det slumpen som råder? Och svaret lämnar hon åt – just läsaren."Ying Toijer-Nilsson, Svenska Dagbladet

Relaterat

Det värsta som kan hända är allt

Om boken

Orkaner.
Bilolyckor.
Kärnvapenkrig.
Eldsvådor.
Det finns så mycket hemskt som kan hända, och Belle vill vara förberedd på allt. Därför har hon börjat bygga ett hemligt preppingförråd i källaren. Där samlar hon konserver, toapapper och stora flaskor med vatten. Det känns tryggt, nere i källaren har hon kontroll. Ingen i familjen får veta något, den enda som känner till förrådet är bästa kompisen Saga. Men när klassen ska åka på lägerskola kan ingenting längre lugna Belle. Så många hemskheter som kan ske där ute i ödemarken! Det är bara att huka sig och invänta katastrofen. Eller har den kanske redan inträffat?
En berättelse full av humor, vänskap och sorg som får dig att skratta högt och hulkgråta rakt ut. Det värsta som kan hända är allt är en rapp vardagsskildring om livet på mellanstadiet, men också en berättelse om hur man tar sig upp på fötter igen när livet har slagits i spillror.

Cina Friedner

Det värsta som kan hända är allt

Handbok för superhjältar 9

Om boken

Riktiga vänner sviker inte.
Det har nog aldrig varit så lugnt och stilla i Rosenhill som nu. Det värsta som händer är att någon spelar för hög musik eller glömmer vattna blommorna. Röda Masken och de andra superhjältarna använder tiden till att öva på sina superkrafter och tävla mot varandra. Lisa gillar killarna och hon är deras naturliga ledare.Men så en dag ser Lisa en tjej som hon aldrig sett förut. Hon är i samma ålder som Lisa, men hon går inte i deras skola. Snart dyker tjejen upp på de mest oväntade ställen. Hon sitter på hustak och dinglar med benen och verkar fullständigt orädd. Hon är tuffare och modigare än någon Lisa mött. Vem är hon? Och skulle hon och Lisa kanske kunna bli vänner?Böckerna om Röda Masken har sedan 2017 toppat topplistorna över både mest köpta och mest lånade barnböckerna i Sverige. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Det här är böcker som kan få den mest ovilliga läsare att sträckläsa - och framför allt att vilja fortsätta läsa.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 9