bok

Flytt är flytt och kommer aldrig igen

Peter Arrhenius

Författare

Kartonnage

Ändra format

Slut i lager

Beskrivning

2010-09-01
Svenska
6-9

Författare

Peter Arrhenius

Det ska vara jobbigt att förbättra världen", sa Izzy. "Hade det varit lätt hade ju vem som helst kunna göra det."

Izzy, Farzad, Robin och Frida - Föreningen För Goda Gärningar - hamnar i nya problem när de i smyg hjälper ett par att flytta ett källarförråd. Det som skulle bli FFGG:s godaste gärning någonsin, visar sig i stället bli deras största misstag. De tvingas in i en rolig och spännande jakt efter de försvunna ägodelarna som bland annat innehåller Sveriges största samling dansbandsalbum. När de till slut hittar samlingen - och tyvärr lyckas förstöra den för all framtid - ställs frågan på sin spets: Är det verkligen bra att äga för mycket prylar?
Izzy har dessutom bestämt sig för att lära sig spela gitarr och skriva en egen låt på mindre än en vecka, samtidigt som hon måste dölja för sin storebror att hon förstört hans elgitarr.
Som vanligt vill Föreningen För Goda Gärningar väl, men lyckas bara ställa till det och tvingas ordna upp sina egna misstag. Men i slutet är ändå världen en liten, liten smula bättre på grund av deras ansträngningar.

Andra delen i serien om Föreningen För Goda Gärningar. Det är enkelt och lättläst, tempot är högt, igenkänningsfaktorn stor, det är mycket här-och-nu-känsla och roliga karaktärer.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

6-9

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2010-09-01

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129674064

Antal Sidor

128

Ryggbredd (mm)

13

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.288

Bredd (mm)

156

 

Till häxornas försvar

Om boken

De kallar henne för häxa. Önskar henne till helvetet. Vill att hon ska brinna. /.../Den börjar få fäste i hela Stockholm nu. Häxskräcken.Alla viskar om det. Om hur häxorna tar deras barn om natten och far till Blåkulla på djur som stulits för ändamålet. Väl framme på Blåkulla tvingas barnen se på när häxorna gör alla möjliga hemskheter tillsammans med självaste djävulen.På 1670-talet dog över trehundra kvinnor i Sverige i något som kallas Det stora oväsendet. Det var flickor och kvinnor som anklagades för att vara häxor, för att ha förbindelser med djävulen.Fanny Falk hänger ofta i sin farfar Stickans urmakeri. Urmakeriet har varit i familjen i hundratals år. Kanske är det Fanny som ska ta över efter Stickan sen. I urmakeriet står ett enormt golvur. Som visserligen inte har fungerat de senaste sextio åren, men det har andra kvaliteter om man kliver in i luckan på urets framsida kan man färdas vart man vill i tid och rum. Och inte nog med det, Stickan har en organisation: VAO vän av ordning. VAO håller koll på den historiska tidsordningen, det vill säga att saker och ting genom historien sker som de ska, tidsordningen kan nämligen störas, och då påverkar det vår tid.I andra boken om Fanny har VAO ett nytt uppdrag åt henne, men Stickan är inte säker på att hon kommer att klara av det, kanske är det för farligt. Hon måste resa tillbaka i tiden, till häxbränningarna i Stockholm 1676. Om hon inte tar uppdraget och får ordning på lögnerna om de påstådda häxorna, riskerar de att än fler oskyldiga dör, vilket skulle få stora konsekvenser för befolkningen på 2000-talet.Precis som i I kungens spår varvas det historiska tidplanet med nutid; Fanny har lyckats strula till det med Nova, som är ihop med Julien, killen som Fanny är kär i. Och givetvis har det som händer här och nu trådar tillbaka i historien. Finurligt, spännande, roligt - inklusive en lektion i historia.

Peter Arrhenius, Elin Jonsson

Till häxornas försvar

Relaterat