bok

Saker som aldrig händer

Johanna Lindbäck

Författare

Beskrivning

2011-05-26
Svenska
12-15

Författare

Johanna Lindbäck

Hur vet man om man verkligen känner någon? Hur vet man vem man kan lita på? Och vad gör man när saker som aldrig händer, faktiskt händer?

Andreas har nyss flyttat från Luleå till sin pappa i barndomshemmet i Björsbyn, ett litet samhälle utanför stan. Närmaste grannar är Eriks familj, Erik som var Andreas bästa kompis när de var små men som han inte längre träffar. De börjar umgås, har sällskap hem, fikar och äter hos varandra.

Andreas är ihop med Hanna, och han tror att han känner henne. Samma med killarna i hans klass, de har ju snart tillbringat tre år ihop och är riktiga kompisar. Men Hanna, och även kompisarna, sviker Andreas och han blir helt knäckt. Hur går man vidare? När ska det sluta kännas? Vägen ut ur sveket blir Erik, även om Andreas till en början mest tycker att allt är patetiskt - de är ju inte ens kompisar på riktigt. De ses allt oftare och plötsligt blir allting helt annorlunda.

Johanna Lindbäcks fjärde bok är, precis som de tidigare tre, en sträckläsare med väl avlyssnade karaktärer som man inte kan annat än gilla, och såklart är igenkänningsfaktorn skyhög.

Johanna Lindbäck blev nominerad till Nordiska barnbokspriset för Saker som aldrig händer.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-05-26

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129676525

Antal Sidor

256

Ryggbredd (mm)

17

Höjd (mm)

178

Vikt (kg)

0.138

Bredd (mm)

111

Recensioner

www.vf.se

”Mästare på att ladda vardagsliv med nerv”

www.sydsvenskan.se

”befriande osentimentalt”

"Johanna Lindbäck skriver befriande osentimentalt om Andreas och hans känslor. ”Saker som aldrig händer” är därför mycket läsvärd."Anne Aobadia

malinthewriter.wordpress.com

”en fenomenal skildring”

"Det är en fenomenal skildring av Johanna Lindbäck om hur tankarna går i en ålder som för mig sedan ett bra tag är förbi, men som jag ändå utan större ansträngning kommer ihåg"

www.unt.se

”inkännande, med en stor skopa värme, med humor och med en anmärkningsvärd stringens i sin prosa”

"Det är en angenäm läsupplevelse som hon bjuder på. Johanna Lindbäck skriver inkännande, med en stor skopa värme, med humor och med en anmärkningsvärd stringens i sin prosa."

frue.bloggsida.se

”Jag gillar ALLT med Saker som aldrig händer av Johanna Lindbäck!”

"Man känner med Andreas och minns tonårstidens osäkerhet och det är med glädje jag inser att jag är förbi det. Dessutom tycker jag alltid att det är häftigt när författare skriver så himla insiktsfullt om huvudpersoner av motsatt kön. Det märks att Johanna Lindbäck känner sina nästan-vuxna manliga elever. Annars hade det här aldrig blivit så bra, som det blir. Hoppas verkligen att de läser den här boken också!"

”Författarens språk är drivet och karaktärerna trovärdiga.” /VLT

"Det här gripande romanen handlar om unga människor som på sin väg ut i livet ställs inför svåra beslut i ett känslomässigt kaos. Författarens språk är drivet och karaktärerna trovärdiga. Slutet är öppet och pekar framåt." Dag Hedberg

”väjer definitivt inte för att skärskåda fördomar från både vuxenvärlden och från tonåringarna själva” /Skånska Dagbladet

"I Saker som aldrig händer visar Johanna Lindbäck än en gång hur skicklig hon är på att skildra det komplicerade och känsloladdade tonårsnuet. Hon tar sina huvudpersoner och deras livskriser på allra största allvar och väjer definitivt inte för att skärskåda fördomar från både vuxenvärlden och från tonåringarna själva."Gunilla Wedding

www.gp.se

”Tankfullt, spännande, mysigt”

"Johanna Lindbäck är skicklig på att skriva spännande böcker utan yttre dramatik. De häftiga sakerna sker i huvudpersonernas inre. /.../ Saker som aldrig händer är spännande på ett alldeles eget, mysigt och vänligt vis."Kajsa Öberg Lindsten

enbokomdagen.blogspot.com

”Jag gillar den här boken!”

 

Välkommen hem

Om boken

Kan inte allting bara vara som vanligt? Sara kraschlandar i vardagen efter ett utbytesår i London. Hon vill inget hellre än att få tillbaka "sitt riktiga liv", det vill säga hennes vänner och allt roligt de brukade göra ihop.

Sara är tillbaka hemma i Luleå. Tillbaka till allt hon lämnat och saknat. Vännerna, familjen och, inte minst, Mattias. Mattias som hon dumpade innan hon åkte iväg. Mattias som är tvillingbror med Bella, en av Saras bästa vänner. Hon hade hoppats på att allt skulle vara glömt och förlåtet när hon kom tillbaka. Att de lagom tills skolan börjar igen ska vara tillbaka i sina gamla roller. Men både Bella och Mattias verkar göra sitt bästa för att undvika henne.

För att göra något nytt börjar Sara på jujutsu. Där lär hon känna Adrian. Adrian är sjukt irriterande, ändå blir allting roligare när han är med. Sara har svårt att släppa Mattias, allt med honom är så välbekant och hon vet tusentals saker om honom. Om Adrian vet hon nästan ingenting. Men när Sara måste välja mellan dem är valet inte så enkelt som hon först trodde.

Om att slitas mellan välbekant och nytt. Om att förändras och gå vidare. Och om att halka in på saker som först känns jobbiga, men som kan visa sig vara det bästa man har gjort.

Författaren har skrivit en extrascen till slutet enkom för pocketutgåvan!

Johanna Lindbäck

Välkommen hem

Relaterat

Tredje tecknet

Om boken

"Olivia log igen och skulle just gå, när någonting fick henne att ta en ny titt. Tjejen i spegeln hade naturligtvis lett tillbaka, men Olivia rynkade pannan och la huvudet på sned. Tjejen i spegeln gjorde likadant. Ändå var det någonting som inte riktigt stämde. Som om spegelbilden gjorde rörelserna lite, lite för sent. Olivia la prövande huvudet åt andra sidan. Spegelbilden också. En tiondels sekund för sent. Olivia stirrade förvånat på flickan i spegeln. Och plötsligt fick hon en egendomlig känsla av att hon inte visste vem det var hon såg. Att flickan som stirrade tillbaka inte var hon."

Ingelin Angerborns mysrysare Tredje tecknet börjar med en nyckel som inte verkar passa någonstans. Sen börjar Olivias katt Smilla bete sig underligt, hissen åker ner till källaren av sig själv, det dyker upp nyckelpigor lite varstans. Och de där orden hon själv skrivit i sitt block, "Jag är med dig", vad betyder de? Olivia drömmer märkliga drömmar om nätterna, en låda i skrivbordet öppnar sig hela tiden, hon tror det spökar i lägenheten, och allting blir bara mer och mer mystiskt. Att allt har att göra med när hon var bebis på barnhemmet i Colombia skulle hon aldrig kunna föreställa sig. Inte ens i sin vildaste fantasi.

Tredje tecknet är andlöst spännande läsning med en dramatisk och oväntad upplösning.

Ingelin Angerborn är oöverträffad när det gäller magisk realism för mellanåldern. Hon blandar det vardagliga och hemtama med det magiska på ett sånt sätt att allt känns möjligt.

Ingelin Angerborn

Tredje tecknet

Kanske ett mirakel

Om boken

Ibland kan man inte göra annat än att blunda och hoppas på ett mirakel. Så är det för Ida, för just nu är allt verkligen kaos.
Först är det mamma. Som aldrig har några pengar och är helt upptagen av sin konst och sin nye kille. Nu ska hon dessutom vikariera som bildlärare på Idas skola. Katastrof! Sen är det morfar. Som jobbar natt och dag för att få uppfinningen klar till den stora tävlingen. Men han stör ju grannarna! Så nu säger hyresvärden att han kanske måste flytta, men vart ska han ta vägen? Katastrof igen! Och sist är det Alicia, som inte varit i skolan på veckor. För hennes mamma har cancer. Det måste vara jättehemskt! Inte för att Ida bryr sig, för Alicia och hon har aldrig varit vänner. Eller? Tur att Ida har sin kompis Ufuk. Och hunden Börje! För allt är lättare när man är flera. Och just nu behöver Ida all hjälp hon kan få …Vänskap, humor och tvära kast i den andra boken om Ida och Ufuk. Kanske ett mirakel är den fristående fortsättningen på Nån som jag.Röster om förra boken:Mycket skickligt skildrar Gerell det utbredda fenomenet att barn numera känner till det mesta om sina föräldrars vuxenliv; Ida märker på en sekund när mamma förbereder sig för en dejt.// Idas egna, hemliga tankar ljuder klart och rent, och till dem behöver många barn få lyssna.Martina MonteliusSydsvenskanHun har en god fornemmelse for de udfordringer, der knytter sig til at være en pige på vej i puberteten, og hun har gjort Ida til en troværdig og sympatisk hovedperson i en genkendelig verden, børn kan relatere til.Jette Holmgaard Greibewww.litteratursiden.dk”Jeg får lyst til at stille spørgsmålet: om ABC forlag har en særlig skandinavisk guldåre, hvor de bare kan blive ved med at importere kvalitetsbøger i en uendelig køre??For den her roman er endnu et bevis herpå. “En som mig” af Boel Gerell er en herlig tween- og nyudsprungen teen-roman, som handler ønsket om at passe ind.Mette Sofie Kirkedalwww.bogoplevelsen.dk/

Boel Gerell

Kanske ett mirakel