bok

Saker som aldrig händer

Johanna Lindbäck

Författare

Beskrivning

2011-06-13
Svenska
12-15

Författare

Johanna Lindbäck

Hur vet man om man verkligen känner någon?
Hur vet man vem man kan lita på?
Och vad gör man när saker som aldrig händer, faktiskt händer?

Andreas har nyss flyttat från Luleå till sin pappa i barndomshemmet i Björsbyn, ett litet samhälle utanför stan. Närmaste grannar är Eriks familj, Erik som var Andreas bästa kompis när de var små, men som han inte längre träffar. De börjar umgås, har sällskap hem från stan, fikar och äter hos varandra.

Andreas är ihop med Hanna, och han tror att han känner henne. Samma med killarna i hans klass, de har ju snart tillbringat tre år ihop och är riktiga kompisar. Men Hanna, och även kompisarna, sviker Andreas, och han blir helt knäckt. Hur går man vidare? När ska det sluta kännas? Vägen ut ur sveket blir Erik, även om Andreas till en början mest tycker att allt är patetiskt - de är ju inte ens kompisar på riktigt. De ses allt oftare och plötsligt blir allting helt annorlunda.

Johanna Lindbäcks fjärde bok är, precis som de tidigare tre, en sträckläsare med väl avlyssnade karaktärer som man inte kan annat än gilla, och såklart är igenkänningsfaktorn skyhög.

Johanna Lindbäck blev nominerad till Nordiska barnbokspriset för Saker som aldrig händer.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-06-13

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129679724

Recensioner

www.vf.se

”Mästare på att ladda vardagsliv med nerv”

www.sydsvenskan.se

”befriande osentimentalt”

"Johanna Lindbäck skriver befriande osentimentalt om Andreas och hans känslor. ”Saker som aldrig händer” är därför mycket läsvärd."Anne Aobadia

malinthewriter.wordpress.com

”en fenomenal skildring”

"Det är en fenomenal skildring av Johanna Lindbäck om hur tankarna går i en ålder som för mig sedan ett bra tag är förbi, men som jag ändå utan större ansträngning kommer ihåg"

www.unt.se

”inkännande, med en stor skopa värme, med humor och med en anmärkningsvärd stringens i sin prosa”

"Det är en angenäm läsupplevelse som hon bjuder på. Johanna Lindbäck skriver inkännande, med en stor skopa värme, med humor och med en anmärkningsvärd stringens i sin prosa."

frue.bloggsida.se

”Jag gillar ALLT med Saker som aldrig händer av Johanna Lindbäck!”

"Man känner med Andreas och minns tonårstidens osäkerhet och det är med glädje jag inser att jag är förbi det. Dessutom tycker jag alltid att det är häftigt när författare skriver så himla insiktsfullt om huvudpersoner av motsatt kön. Det märks att Johanna Lindbäck känner sina nästan-vuxna manliga elever. Annars hade det här aldrig blivit så bra, som det blir. Hoppas verkligen att de läser den här boken också!"

”Författarens språk är drivet och karaktärerna trovärdiga.” /VLT

"Det här gripande romanen handlar om unga människor som på sin väg ut i livet ställs inför svåra beslut i ett känslomässigt kaos. Författarens språk är drivet och karaktärerna trovärdiga. Slutet är öppet och pekar framåt." Dag Hedberg

”väjer definitivt inte för att skärskåda fördomar från både vuxenvärlden och från tonåringarna själva” /Skånska Dagbladet

"I Saker som aldrig händer visar Johanna Lindbäck än en gång hur skicklig hon är på att skildra det komplicerade och känsloladdade tonårsnuet. Hon tar sina huvudpersoner och deras livskriser på allra största allvar och väjer definitivt inte för att skärskåda fördomar från både vuxenvärlden och från tonåringarna själva."Gunilla Wedding

www.gp.se

”Tankfullt, spännande, mysigt”

"Johanna Lindbäck är skicklig på att skriva spännande böcker utan yttre dramatik. De häftiga sakerna sker i huvudpersonernas inre. /.../ Saker som aldrig händer är spännande på ett alldeles eget, mysigt och vänligt vis."Kajsa Öberg Lindsten

enbokomdagen.blogspot.com

”Jag gillar den här boken!”

 

Välkommen hem

Om boken

Kan inte allting bara vara som vanligt? Sara kraschlandar i vardagen efter ett utbytesår i London. Hon vill inget hellre än att få tillbaka "sitt riktiga liv", det vill säga hennes vänner och allt roligt de brukade göra ihop.

Sara är tillbaka hemma i Luleå. Tillbaka till allt hon lämnat och saknat. Vännerna, familjen och, inte minst, Mattias. Mattias som hon dumpade innan hon åkte iväg. Mattias som är tvillingbror med Bella, en av Saras bästa vänner. Hon hade hoppats på att allt skulle vara glömt och förlåtet när hon kom tillbaka. Att de lagom tills skolan börjar igen ska vara tillbaka i sina gamla roller. Men både Bella och Mattias verkar göra sitt bästa för att undvika henne.

För att göra något nytt börjar Sara på jujutsu. Där lär hon känna Adrian. Adrian är sjukt irriterande, ändå blir allting roligare när han är med. Sara har svårt att släppa Mattias, allt med honom är så välbekant och hon vet tusentals saker om honom. Om Adrian vet hon nästan ingenting. Men när Sara måste välja mellan dem är valet inte så enkelt som hon först trodde.

Om att slitas mellan välbekant och nytt. Om att förändras och gå vidare. Och om att halka in på saker som först känns jobbiga, men som kan visa sig vara det bästa man har gjort.

Författaren har skrivit en extrascen till slutet enkom för pocketutgåvan!

Johanna Lindbäck

Välkommen hem

Relaterat