bok

Fallen flicka

Christina Wahldén

Författare

Beskrivning

2011-06-16
Svenska
12-15

Författare

Christina Wahldén

Christina Wahldén tar än en gång sig an ett svårt, brännande ämne. Fallen flicka går rakt in i hjärtat!

"Rona är sen ut från skolbiblioteket. Klockan är strax efter fem. Hon skulle egentligen behöva fortsätta att läsa sina läxor, men hon vet att det här är allt hon får. En alldeles egen, speciell timme mellan fyra och fem. Fyra, då skolan egentligen slutar. Fem, då den slutar enligt det specialgjorda schema som Monika, hennes lärare, har gett henne så att hon ska kunna visa pappa hemma att hon är schemalagd till klockan fem. Hennes gyllene, heliga timme."

Rona är 16 år. Hon och hennes familj, mamma, pappa och sex syskon, flydde från Afghanistan och kom till Sverige för ett par år sen. Rona är den enda som riktigt har acklimatiserat sig, mamman är gravid och pappan lämpar över allt ansvar på sin äldsta dotter, som är den som får sköta hela hushållet. Men hon har det svårt, hennes pappa håller henne under sträng uppsikt och så fort hon inte gör som han säger så slår han henne. Till slut går det så illa att hon blir knuffad ut från balkongen av sin pappa och äldre bror.
Balkongflickor är ett fenomen som man började prata om för ett par år sen. Flickor som dött eller skadats svårt efter att ha fallit ut från en balkong. Var det verkligen så att det var olyckshändelser, eller var det något annat som låg bakom? I Fallen flicka skildras en ung tjejs kamp för att få vara den hon är och för att få leva.
Christina Wahldén har återigen skrivit en superstark, otäck och väldigt gripande roman. På sitt raka, enkla sätt beskriver hon många flickors verklighet. Det är omöjligt att inte beröras.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-06-16

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129679830

Recensioner

www.lotidningen.se

”Hennes senaste och kanske allra bästa roman”

"I den nya boken är huvudpersonen Rona från Afghanistan. Christina Wahldén har trängt långt in i den afghanska kulturen och skildrar Rona med stark inlevelse. Berättelsen får ett djup och en trovärdighet som gör det svårt att värja sig mot den."

www.sr.se

”en angelägen bok om ett angeläget ämne”

"”Fallen flicka” är en angelägen bok om ett angeläget ämne. Särskilt porträttet av den tappert kämpande Rona berör. Skolan är en oas för henne, och stunderna på skolans bibliotek öppnar nya världar, världar som hon dock aldrig får tillträde till. Drömmarna om en annan tillvaro ger henne styrka att uthärda vardagen, men hennes förhoppningar om ett bättre liv krossas brutalt."Lena Kåreland

norran.se

Christina Wahldén i Norran

”angelägen bok”

"I slutet finns också en självhjälpsdel för den som är utsatt för hedersrelaterat våld. Den ger ett stort mervärde till en i övrigt mycket angelägen bok."Sarah Nylund, Sydsvenskan

norran.se

”Berörd av det overkliga”

"Det här är inte en lättsmält bok. Det är ingen bok som man läser som underhållning en mysig höstkväll. Det här är en bok om en 16-årig flicka som blir knuffad nerför en balkong. För att hon inte vill gifta sig med sin kusin. /.../Att något sånt här händer i verkliga världen, i Sverige, är svårt att förstå. Rent av omöjligt. Men det slutar inte ske för det. Man blir gripen av det här, det går inte att spela oberörd. Och jag kan inte förneka att det kom en tår där i slutet."Maria Wallin

”läs och diskutera!”

"Det är ett modigt författarskap om så svåra och känsliga ämnen. Allt man säger kan ju användas av andra med helt andra syften och risken som Wahldén tar är allt från att bli anklagad för att vara politisk inkorrekt till att vara rasist. Jag tycker att romanen balanserar sitt ämne väl, men författaren har tagit en bestämd ståndpunkt. /.../ Unga och vuxna, elever och lärare, urinfödingar och nya svenskar - läs och diskutera!"Borås Tidning

collaget.blogspot.com

Collaget tycker om Fallen flicka

"Det svider och värker så himla mycket i hjärtat när man läser den här boken. Ronas sönderslagna ryggkotor, hennes spruckna drömmar, hennes familjs ovilja till att kunna förstå och om att inte bli sedd."

sydsvenskan.se

Intervju i Sydsvenskan

"Christina Wahldén ville bli författare redan när hon fyllde i sina kompisars "Mina vänner"-böcker. Som ung skrev hon romantiska berättelser som refuserades. Bättre gick det när hon slog in på brottets bana och lät sig inspireras av jobbet som kriminalreporter. "Fallen flicka" heter den senaste i en lång rad ungdomsböcker."Sydsvenskan.se, Suzanne Frieberg, 1 oktober 2009

tonarsboken.blogspot.com

”Månadens must have” Tonårsboken recenserar Fallen flicka

Fallen flicka av Christina Whaldén "Är en riktig måste läsa bok för mig. Ska inhandlas eller lånas så fort jag får chansen det är ett som är säkert."

www.bokfreak.se

”Rysligt bra” tycker Bokfreak

Christina Wahldén har än en gång lyckats att skildra en utsatt ung människa. Hon gör det med en brinnande intensitet och en inlevelseförmåga som är avundsvärd. Jag är inte ett dugg orolig för att boken ska bli en hyllvärmare (oläst bok). Den kommer att slukas med hull och hår av en bred läskrets på landets högstadieskolor. I den hoppas jag att några av de flickor som lever under dessa omständigheter finns. För jag vill tro att böcker som den här faktiskt kan förändra. Eller åtminstone vara som ett stöd för de som försöker leva annorlunda.

 

Mitt käraste gyllene barn

Om boken

”Upprivande men tonsäker biografi i världens svåraste ämne: om Förintelsen för unga läsare.” Borås Tidning
”Stark och angelägen bok.” Sydsvenskan”Stilen präglas av en stram telegramprosa, där korta, enkla fraser skapar skärpa. Den avskalade sakligheten bränner till och ger det unga ödet en ovanligt stark emotionell laddning.” Kristianstadsbladet”Det är spännande och upprörande läsning, som samtidigt är mycket informativ. Dessa hemskheter skedde för inte så länge sedan och får varken glömmas eller bortförklaras." BTJEn kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till för en okänd framtid.Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarlig att vara jude.Kaja får hjälp att ta sig till sin pappa. De lever tillsammans under en tid, men livet är svårt och Kaja är mycket ensam. En dag återförenas hon med sin mamma och lyckan är stor. Men det varar inte länge. Mamman tas ifrån henne och förs bort till okänd plats, och Kaja transporteras ensam till olika läger, där en fasansfull tid väntar.Som genom ett mirakel är den svårt undernärda Kaja ändå vid liv när kriget tar slut i maj 1945. Hon kommer till Sverige där hon får vård och tillfrisknar. Hon vet att hennes morfar bor i New York och genom honom får hon veta att hennes mamma också har överlevt kriget.Under lång tid pratar hon inte om sin bakgrund. Men efter mer än sextio års tystnad kommer här hennes egen berättelse.

Christina Wahldén

Mitt käraste gyllene barn

Relaterat

Nyheter

Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för mellanstadiebarn

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarligt att vara jude. Efter mer än sextio år berättas nu hennes historia. Christina Wahldéns nya barnbok Mitt käraste gyllene barn tar oss från Polen till Sverige och sedan vidare till USA.

”Böckernas värld var verkligare”

Christina Wahldén var ett lillgammalt ensambarn som trivdes bäst i böckernas verklighet. I dag skriver hon prisbelönta böcker som hon hoppas får barn att våga drömma.

Christina Wahldéns bok om våldtäkt blir ljudbok

Ungdomsromanen Kort kjol, Christina Wahldéns debut från 1998, har genom drygt två decennier nått hundratusentals läsare. Den har kallats en modern klassiker och var den första ungdomsboken som helt fokuserade på sexuellt våld. En #metoo-bok långt före #metoo-rörelsen.

Ny bok i prisbelönt serie om Hawa

I god tro är den tredje boken i Christina Wahldéns serie om Hawas hemliga detektivbyrå. Här upptäcker Hawa att allt inte står rätt till på budbilsfirman där hon praktiserar och berättelsen bygger precis som tidigare på verkliga omständigheter. Bokserien lyfter förortens starka och modiga tjejer, i form av feelgood-deckare för mellanstadiebarn.

Tankeväckande och engagerande om klimatfrågan

Flerfaldigt prisade Christina Wahldén är en mästare på att skriva om brännande ämnen. Hon har tidigare skrivit om våldtäkt, hederskultur och djurrättsaktivism. Hennes nya bok som belyser klimatförändringarna är inget undantag.