bok

Komma över

Ingrid Olsson

Författare

Beskrivning

2011-09-08
Svenska
12-15

Författare

Ingrid Olsson

- Älska är ett så stort ord, sa Emma. Nästan för stort.
Jeppe håller med. Nu gör han det. Nu önskar han att han aldrig träffat henne, för då hade han sluppit veta hur det kan kännas. När det är på riktigt.
När det är så stort att det inte får plats inuti.

Jeppe har det bra. Egentligen har han det skitbra. Han får inte glömma det. Egen lägenhet i stan. Tio minuter till badplatsen och två månader tills plugget börjar. Och han är fri som en fjärt när han följer med polaren Juggo på sommarens alla fester. Så varför känner han sig som en ledsen gammal köttbilssjäl där han sitter i sin sunkiga andrahandsetta och lyssnar på smöriga låtar om olycklig kärlek?

På fullt allvar, men med mycket värme och humor skildrar Ingrid Olsson ett förhållandes uppgång och fall.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-09-08

Läsordning

0

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129679892

Recensioner

boktradet.blogspot.com

”En fin och lite rolig bok om hjärta och smärta.”

bohuslaningen.se

”Sinnligt och närvarande om sviken kärlek”

"Ingrid Olsson beskiver kampen för att komma över ett brutet förhållande i en fungerande pakt mellan läsare och författare"Eva Bejhed

tidningenkulturen.se

”träffsäkert”

"Ingrid Olsson har inte bara valt rätt ord, hon har också valt bort allt som inte behöver sägas och får det viktiga att framgå - en berättelse som kan tyckas fragmenterad bli helgjuten, det samma gäller karaktärerna. Sorg, hopp, vilsenhet, uppgivenhet, längtan, rädsla, beslutsamhet, lögner, mörkande, ensamhet, kärlek, ljus och mörker - allt ryms. Författaren sätter träffsäkert fingret på den glappande ringklockan till en dumpad artonårings ambivalenta tillvaro - den mellan två livsstadier. Unga vuxnas livssituation, ekonomi, studier, relationer och boende, Jeppe kunde lika gärna ha varit tio år äldre. Det är här och nu som skildras, samtidigt berättas den eviga historien om svek, kärlek, pengar och makt." Marit Jonsson

hallandsposten.se

”Vardagsromantik med en dos humor”

"Ingrid Olsson har hittat en bra balans mellan allvar och humor, och lyckas med konststycket att inte skratta åt sin huvudperson utan med honom, också då han flippar ut."Camilla Jönsson

www.svd.se

”Kärlekssorg med flera bottnar”

"I sina tidigare romaner har Ingrid Olsson visat att hon är lika skicklig människokännare vare sig hon går in i ett manligt eller kvinnligt psyke. Den här gången roar hon sig med att vilseleda läsarna en smula. Vi ska inte tro, att hon bara vill beskriva en vek och lidande ung man, en mammas gosse med klassiskt sentimental karaktär. Tvärs igenom hans utgjutelser sipprar också bilden av Emma fram. Och vi börjar förstå att hon inte är så underbar som vi först lockades att tro. Det avklädandet är sjukt bra gjort, som Jeppe skulle ha sagt."Ying Toijer-Nilsson

 

En äkta ljugis

Om boken

Elias mamma är nervös och har dukat fint för bara Elias och henne. Hon har något att fråga om, något som Elias gärna får fundera på. Kanske kommer det alldeles för snabbt, men vad skulle Elias tycka om att Kristoffer flyttade in hos dem? Han bor ju ändå där hela tiden.

Det enda Elias kan tänka på är pappa. Vad kommer han att säga? Pappa som fortfarande är så himla ledsen över skilsmässan. Pappa vars svartsjuka ligger som en tyngd över Elias axlar.

Elias vill bara att alla ska må bra. Därför säger han precis det hans föräldrar vill höra. Problemet är bara att det oftast inte är sanningen. Den ena nödlögnen leder till den andra och till slut är Elias fast i en väv av lögner.

Augustprisnominerade Ingrid Olsson har absolut gehör för mänskliga relationer, här ger hon sig på en av de svåraste, skildrat ur ett skoningslöst barnperspektiv.

Ingrid Olsson

En äkta ljugis

Långt ifrån slut

Om boken

- Det fattar du väl att jag aldrig skulle bli ihop med Tor, säger jag och skrattar. Tor och jag? Hur knäppt som helst.
Men Vanessa skrattar inte.
- Förlåt, viskar hon. Jag är hemsk. Du är världens bästa vän.
- Du med, säger jag och sväljer.

Vanessa åker till sin pappa i New York över sommarlovet och ska vara borta i flera veckor. Linnéa är kvar hemma med mamma, pappa och världens jobbigaste lillasyster - ingen drömsommar, precis. På badet träffar Linnéa Tor och förstår att han är intresserad av henne. Och snart märker Linnéa att hon är kär tillbaka. Allt hade kunnat vara helt fantastiskt om det inte vore för att Vanessa också är jättekär i Tor. Linnéas sommar förvandlas till något superhärligt, men på samma gång känns allt helt hemskt. Varje gång hon ska skypa med Vanessa får hon ont i magen. Hon börjar ljuga och smyga. Bästa vänner ljuger inte för varandra, bästa vänner sviker inte. Men ska Vanessa och Linnéa verkligen fortsätta vara bästa vänner?

Linnéas och Vanessas vänskap har stormat och lappats ihop i de tre tidigare böckerna i serien. Men ska man verkligen vara vän med någon som sviker gång på gång? Kanske är Linnéa och Vanessa inte bra för varandra. Kanske är det dags att bryta - för alltid den här gången. Ett slut kan ju vara början på något nytt.

Precis som i Långt ifrån cool, Långt ifrån kär och Långt ifrån liten handlar det om vänskap och svek och igenkänningsfaktorn är skyhög. Ingrid Olsson hittar rakt in i hjärtat på läsarna.

Ingrid Olsson

Långt ifrån slut

Relaterat

Nyheter

De är nominerade till Barnradions bokpris 2022

För sjunde året i rad arrangeras bokpriset där det är barnen själva som utser årets bästa barnbok för 9-12-åringar. Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman och En äkta ljugis av Ingrid Olsson är två av fem nominerade finalböcker.

Om att stå i mitten under en skilsmässa

Kritikerrosade och prisbelönta Ingrid Olsson sätter ännu en gång ord på svåra känslor. I den nya romanen En äkta ljugis skildras hjärtekross, avundsjuka och lögner ur ett stenhårt barnperspektiv. Mitt i prick för slukaråldern!