bok

Oskyldiga?

Anne Cassidy

Författare

Beskrivning

2012-05-11
Svenska
Unga vuxna

Författare

Anne Cassidy

För två år sedan räddade Ali och hennes vänner Daniel Feeny från att begå självmord. De blev hjältar i staden där de bor och allas goda exempel på skötsamma tonåringar. Ali var på väg till Cambridge, Stephen skulle starta eget, Jackson skulle åka till Brighton för att plugga och Hannah skulle börja jobba på sin mammas frisersalong. Men fem veckor senare hände det fruktansvärda, och Daniel var död.

De fyra vännerna vet något, men de har lovat varandra att inte säga någonting. Två år senare börjar Ali och hennes vänner undra om de kan komma undan det som hänt eller om det är bättre att konfrontera sina demoner, hur otäckt det än är.

Anne Cassidy är mästare på att beskriva psykologiska skeenden, hon skriver om svåra saker på ett enkelt sätt, och det är omöjligt att inte bli berörd.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

Unga vuxna

Språk

Svenska

Originaltitel

Guilt Trip

Originalspråk

Engelska

Översättare

Ylva Kempe

Publiceringsdatum

2012-05-11

Läsordning

0

Produktion

Papper

Bokpapper trähaltigt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789129680508

Antal Sidor

239

Ryggbredd (mm)

15

Höjd (mm)

180

Vikt (kg)

0.135

Bredd (mm)

110

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Miljöpåverkan

73g CO2e
Papper
ca 57 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 10 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 5 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

www.laholmstidning.se

”Fängslande bladvändare”

"Det är en mycket fängslande bladvändare för unga vuxna. Många tankar väcks."Karin Anderberg, Laholms Tidning

”Skickligt driver Anne Cassidy fram den psykologiska spänningen i boken” /Dagbladet Sundsvall

"Handlingen är spännande och dialogen är bra. Skickligt driver Anne Cassidy fram den psykologiska spänningen i boken."Kent Johansson, Dagbladet Sundsvall

 

Se dig inte om

Om boken

Kate Rickman är en helt vanlig 19-åring. Hon pluggar, jobbar extra på turistbyrån och delar lägenhet med två andra tjejer. Ibland går hon ut på krogen för att festa och träffa killar, men det blir aldrig allvar med någon. Hennes liv är ganska trist och händelselöst. Vardagligt och lugnt.

Det ingen vet är att Kate inte alltid har hetat Kate. Ett tag hette hon Alice. Och innan dess hette hon Jennifer. Jennifer Jones. Som tolvåring blev hon känd i hela England efter att ha slagit ihjäl sin bästa kompis med ett baseballträ.

Se dig inte om är den spännande, fristående fortsättningen på En andra chans. Alice Tully har bytt namn till Kate Rickman, men hennes förflutna finns kvar. Det som hände den där vårdagen när hon fortfarande var Jennifer Jones - när hon följde med kompisarna ner till sjön - går inte att glömma. Och Kate måste försöka hantera det, på ett eller annat sätt.

Anne Cassidy

Se dig inte om

Relaterat