bok

Mormors sjal

Åsa Lind

Författare

Joanna Hellgren

Illustratör

Beskrivning

2012-09-03
Svenska
3-6

Författare

Åsa Lind

Illustratör

Joanna Hellgren

Formgivare

Lina Åberg

Formgivare omslag

Lina Åberg

Men då vaknade mormor
i sista sekunden! På rätta momangen!
Stör inte barnen, sa hon.
De behöver tänka, förstår ni inte det?
Tänka på vad då? sa min mamma.
På vad de vill, sa mormor.
Så då gjorde vi det.
Vi låg kvar i tältet och tänkte.
Och mormor vaktade ingången
och ingen vågade störa oss.


Det är fest, för mormor har precis kommit hem från sjukhuset. Mitt i kaoset bland mat, oroliga vuxna, skrikande barn och stökiga släktingar finns två kusiner. De har känt varandra hela livet och de älskar att vara tillsammans.

För att få vara ifred bygger de en koja av mormors sjal. Där inne är det lugnare och fritt fram för fantasier. Där kan de tänka tillsammans. Tänka på sånt som de gillar båda två: kryddor i maten, vita stenar, hårfrisyrer och mormor. Men också på vad som är på gång att hända, på det som föräldrar och släktingar inte vill prata om.

Mormors sjal är en vacker och stämningsfull berättelse om stark vänskap, kärlek och den oundvikliga döden. Om hur underbart det är att ha en riktigt nära vän när man förlorar någon nära.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2012-09-03

Läsordning

0

Produktion

Papper

Arctic Volume Ivory

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129684186

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

9

Höjd (mm)

286

Vikt (kg)

0.122

Bredd (mm)

219

Recensioner

”Det här är en av mina absoluta favoriter bland årets bilderböcker.” / Dag Hedberg, Länstidningen Södertälje

www.unt.se

”Årets bästa för barn och ung”

"Det är alltid imponerande att läsa upplyftande böcker om svåra ämnen." Sebastian Johans, UNT under rubriken "Årets bästa för barn och ung"

”Färgstarkt, uttrycksfullt och inkännande.” / Lisa Pehrsdotter, Arbetarbladet

”Åsa Lind gör sorg begriplig, och Joanna Hellgrens bilder växlar fint mellan olika perspektiv.” / Sebastian Johans, Upsala Nya Tidning

”Bakom sjalfransarna döljer sig vidsträckta landskap som höjer sig från boksidan i sin färgprakt.” / Hanna Larsson, Landskrona Posten

"Lekfullt och poetiskt låter Lind grubblerierna om döden flyga fritt, varsamt framburna av Joanna Hellgrens egensinniga illustrationer i krita och akvarell. Bakom sjalfransarna döljer sig vidsträckta landskap som höjer sig från boksidan i sin färgprakt." Hanna Larsson, Landskrona Posten

”om vikten av att få tänka egna tankar” / Hanna Larsson, Helsingborgs Dagblad

"I Linds berättande tillåts vardagshändelser bottna i de djupt existentiella livsfrågorna. Mormors sjal handlar om vikten av att få tänka egna tankar." Hanna Larsson, Helsingborgs Dagblad

”Hellgren har skapat ett generöst och trevligt spretigt uttryck där minsta toapappershållare bevärdigas pregnans och eget vara i världen.” / Petter Lindgren, Aftonbladet

”Texten är poetisk och drömsk så som tankar kan vara.” / Cecilia Fridén, Jönköpings-Posten

”En riktig tröstebok”

"Jag tycker att boken beskriver livets slutskede på ett på en gång både realistiskt och fantasifullt vis. Det man ändå aldrig fullt ut kan begripa blir åtminstone lättare att uthärdamed lite magisk realism. En riktig tröstebok om döden som kanske ändå främst handlar om livet."Eva Wahlström, Borås Tidning

”om hur viktigt det är att få tänka ostört” / Sanna Ulfsparre, Folkbladet

"Detta är en bilderbok om hur viktigt det är att få tänka ostört, att få fantisera. Det är också en bok där döden är med som en del av livet, som något som kan sätta en hel släkt i gungning och som något som går att ta med ro." Sanna Ulfsparre, Folkbladet

 

Tiger, Tiger, Tiger

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019!

Tiger, Tiger - grannens katt
Tänker på dig dag och natt.
Gul som solen, lite svart.
Lite brun i fina streck.
Och på nosen: litet veck.

Tiger, Tiger, Tiger handlar om svårfångad kärlek till en vacker katt. Om att vilja klappa och vara nära, men inte hinna med. Grannens katt är alldeles för snabb för små knubbiga ben, inte ens vackra blombuketter och strömmingskaka lockar fram honom ur buskarna.

Ville klappa, ville smeka,
ville leka, leka, leka
MEN TIGER BARA SPRINGER

Tiger, Tiger, Tiger är den allra finaste högläsningen för de yngsta. Åsa Linds rimmade vers i kombination med Joanna Hellgrens bilder skildrar stor dramatik och starka känslor i litet format.

Åsa Lind, Joanna Hellgren

Tiger, Tiger, Tiger

Hemligheten

Om boken

Philippe Grimberts egen berättelse om uppväxten i efterkrigstidens Paris, i skuggan av Förintelsen och den familjehemlighet som kom att prägla hela hans barndom.

Lille Philippe föds direkt efter andra världskriget, ett önskat och älskat barn. Hans föräldrar Max och Tania är atleter båda två och driver en butik för sportartiklar och idrottskläder på en liten bakgata i Paris. När de inte står i sin butik idrottar Max och Tania, han är gymnast och fristilsbrottare, hon är också gymnast och simhoppare. Deras lille son, däremot, har ingen som helst fallenhet för vare sig sport eller idrott; han är vek och klen - ett sjukligt barn som med jämna mellanrum skickas på behandling hos Max och Tanias granne, sjukgymnasten Louise, en vän till familjen sedan lång tid tillbaka.
En dag följer Philippe med sin mor upp på vinden och hittar en liten leksakshund i en gammal bortglömd resväska som han genast gör till sin favoritleksak. Den följer honom överallt: i sängen, vid matbordet och i badrummet. Han uppfinner också en låtsasbror åt sig - Sim. Sim är Philippes raka motsats: han är stark och han kan slåss.

I tidiga tonåren får Philippes skolklass se en film om Förintelsen och Philippe reagerar starkt på den, så starkt att han rent reflexmässigt golvar en klasskamrat som uttalar sig förnedrande om judarna. Philippe törs inte berätta om incidenten för sina föräldrar utan berättar i stället för Louise. Hans berättelse får oanade konsekvenser. Sakta men säkert avslöjar Louise hemligheten bakom Max och Tanias äktenskap. Att Grimbert egentligen står för Grinberg, att Max och Tania varit svåger och svägerska före andra världskriget. Att Max hustru Hanna hellre valde att gå en säker död till mötes än att utstå makens otrohet med sin svägerska. Lågmält men med stor medkänsla röjer Philippe Grimbert här sin familjs hemlighet.

Åsa Lind, Philippe Grimbert, Sophie McKenzie, Emelie Östergren

Hemligheten

 

Relaterat

Saltkråkan: Jul i Snickargården

Om boken

”Tre dagar före jul kom Saltkråkan I stånkande genom isrännan med familjen Melkersson ombord. De stod vid relingen allesammans och stirrade genom snöglopp och vinterskymning mot sin sommarö som nu låg där, vit och tyst, bäddad i snö, famnad av is, vintrigt skön och underligt främmande, med vita tak på sjöbodarna och med nakna bryggor …”
Det är äntligen jul på Saltkråkan! Grankvists handelsbod skyltar med jultomtar, folk trängs vid disken för att köpa hem lutfisk och julskinka, julkaffe och julgransljus. Teddy och Freddy har jullov och Tjorven övar på att vifta med öronen för att kunna visa jultomten.För Pelle och de andra i familjen Melkersson är det underbart att få fira jul i Snickargården, vada i nysnö, åka skidor, titta på fågelspår i snön och mysa framför kakelugnen. Men även stilla vinterdagar bjuder på äventyr och dramatik. Varför säger Pelle till Tjorven att jultomten inte finns på riktigt? Och hur ska Pelle skydda sin älskade kanin från räven som stryker omkring på ön.Jul i Snickargården är den fjärde bilderboken om livet på Saltkråkan. Till Astrid Lindgrens berättelse har Maria Nilsson Thore skapat härliga, roliga bilder med fin skärgårdskänsla.

Så här skrev BTJ:s recensent om den första bilderboken från Saltkråkan, Ett litet djur åt Pelle: "Astrid Lindgrens text är levande, respektfull och tryggt präglad av författarens unika förmåga till muntligt berättande i skrift, men Nilsson Thores bilder ger texten ännu större djup, komplexitet och dramatik. Maria Nilsson Thore torde vara den givna konstnären att föra Astrid Lindgrens texter vidare till nya generationer."

Astrid Lindgren, Maria Nilsson Thore

Saltkråkan: Jul i Snickargården

Nyheter

En bok som tar barnens frågor på allvar

Hur vet man att en mamma är en mamma, och inte en hund? Följ med på en svindlande promenad, i ett samtal om hundar, hunger och vägen hem. I Naima Chahboun och Joanna Hellgrens filosofiska bilderbok ”Hur vet man att en hund” serveras nyfikna frågor, intressanta svar och smarta funderingar.

Tre nomineringar till Augustpriset 2019!

Tiger, Tiger, Tiger, Jordgubbsbarnen och Mitt storslagna liv har chans att vinna Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Den allra finaste högläsningen för de yngsta

Åsa Linds rimmade vers i kombination med Joanna Hellgrens bilder skildrar stor dramatik och starka känslor i litet format. Det blir ett mästarmöte i text och bild!