bok

Mormors sjal

Åsa Lind

Författare

Joanna Hellgren

Illustratör

Beskrivning

2012-09-03
Svenska
3-6

Författare

Åsa Lind

Illustratör

Joanna Hellgren

Formgivare omslag

Lina Åberg

Men då vaknade mormor
i sista sekunden! På rätta momangen!
Stör inte barnen, sa hon.
De behöver tänka, förstår ni inte det?
Tänka på vad då? sa min mamma.
På vad de vill, sa mormor.
Så då gjorde vi det.
Vi låg kvar i tältet och tänkte.
Och mormor vaktade ingången
och ingen vågade störa oss.


Det är fest, för mormor har precis kommit hem från sjukhuset. Mitt i kaoset bland mat, oroliga vuxna, skrikande barn och stökiga släktingar finns två kusiner. De har känt varandra hela livet och de älskar att vara tillsammans.

För att få vara ifred bygger de en koja av mormors sjal. Där inne är det lugnare och fritt fram för fantasier. Där kan de tänka tillsammans. Tänka på sånt som de gillar båda två: kryddor i maten, vita stenar, hårfrisyrer och mormor. Men också på vad som är på gång att hända, på det som föräldrar och släktingar inte vill prata om.

Mormors sjal är en vacker och stämningsfull berättelse om stark vänskap, kärlek och den oundvikliga döden. Om hur underbart det är att ha en riktigt nära vän när man förlorar någon nära.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2012-09-03

Läsordning

0

Produktion

Papper

Arctic Volume Ivory

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129684186

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

9

Höjd (mm)

286

Vikt (kg)

0.122

Bredd (mm)

219

Recensioner

”Det här är en av mina absoluta favoriter bland årets bilderböcker.” / Dag Hedberg, Länstidningen Södertälje

www.unt.se

”Årets bästa för barn och ung”

"Det är alltid imponerande att läsa upplyftande böcker om svåra ämnen." Sebastian Johans, UNT under rubriken "Årets bästa för barn och ung"

”Färgstarkt, uttrycksfullt och inkännande.” / Lisa Pehrsdotter, Arbetarbladet

”Åsa Lind gör sorg begriplig, och Joanna Hellgrens bilder växlar fint mellan olika perspektiv.” / Sebastian Johans, Upsala Nya Tidning

”Bakom sjalfransarna döljer sig vidsträckta landskap som höjer sig från boksidan i sin färgprakt.” / Hanna Larsson, Landskrona Posten

"Lekfullt och poetiskt låter Lind grubblerierna om döden flyga fritt, varsamt framburna av Joanna Hellgrens egensinniga illustrationer i krita och akvarell. Bakom sjalfransarna döljer sig vidsträckta landskap som höjer sig från boksidan i sin färgprakt." Hanna Larsson, Landskrona Posten

”om vikten av att få tänka egna tankar” / Hanna Larsson, Helsingborgs Dagblad

"I Linds berättande tillåts vardagshändelser bottna i de djupt existentiella livsfrågorna. Mormors sjal handlar om vikten av att få tänka egna tankar." Hanna Larsson, Helsingborgs Dagblad

”Hellgren har skapat ett generöst och trevligt spretigt uttryck där minsta toapappershållare bevärdigas pregnans och eget vara i världen.” / Petter Lindgren, Aftonbladet

”Texten är poetisk och drömsk så som tankar kan vara.” / Cecilia Fridén, Jönköpings-Posten

”En riktig tröstebok”

"Jag tycker att boken beskriver livets slutskede på ett på en gång både realistiskt och fantasifullt vis. Det man ändå aldrig fullt ut kan begripa blir åtminstone lättare att uthärdamed lite magisk realism. En riktig tröstebok om döden som kanske ändå främst handlar om livet."Eva Wahlström, Borås Tidning

”om hur viktigt det är att få tänka ostört” / Sanna Ulfsparre, Folkbladet

"Detta är en bilderbok om hur viktigt det är att få tänka ostört, att få fantisera. Det är också en bok där döden är med som en del av livet, som något som kan sätta en hel släkt i gungning och som något som går att ta med ro." Sanna Ulfsparre, Folkbladet

 

Tiger, Tiger, Tiger

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019!

Tiger, Tiger - grannens katt
Tänker på dig dag och natt.
Gul som solen, lite svart.
Lite brun i fina streck.
Och på nosen: litet veck.

Tiger, Tiger, Tiger handlar om svårfångad kärlek till en vacker katt. Om att vilja klappa och vara nära, men inte hinna med. Grannens katt är alldeles för snabb för små knubbiga ben, inte ens vackra blombuketter och strömmingskaka lockar fram honom ur buskarna.

Ville klappa, ville smeka,
ville leka, leka, leka
MEN TIGER BARA SPRINGER

Tiger, Tiger, Tiger är den allra finaste högläsningen för de yngsta. Åsa Linds rimmade vers i kombination med Joanna Hellgrens bilder skildrar stor dramatik och starka känslor i litet format.

Åsa Lind, Joanna Hellgren

Tiger, Tiger, Tiger

 

Hur vet man att en hund

Om boken

Hur vet man att en hund är en hund?
Det har man bara bestämt. Den skulle lika gärna kunna heta bjäfs. Eller grums. Eller baobab.
Vem har bestämt det?
Har mamma bestämt det?

Följ med på en svindlande promenad, i ett samtal om mammor, hundar och vägen hem. Här serveras nyfikna frågor, intressanta svar och smarta funderingar. För hur kan man säkert veta att det verkligen är som man tror att det är? Att höger är höger och inte vänster, att månen är en måne och inte en gammal ost eller att mamma är mamma och inte en bjäfsig hund.

Naima Chahboun är poet och litteraturkritiker, hon har tidigare givit ut två diktsamlingar och den kritikerrosade bilderboken Ingenting och allt tillsammans med Magdalena Cavallin. Hur vet man att en hund? är ett nytt mästerverk som öppnar ögonen, fyller sinnena och sätter igång tankar du inte visste att du hade. Det här är roligt, tokigt och alldeles underbart! En perfekt bok att prata om, fundera länge över och att njuta av tillsammans.

Joanna Hellgren är en flerfaldigt prisbelönad serietecknare och illustratör. Hon har skapat ett flertal böcker och har Augustnominerats två gånger.

Naima Chahboun, Joanna Hellgren

Hur vet man att en hund

Relaterat

I Skymningslandet

Om boken

En vacker och hoppfull saga med ljuvliga, stämningsfulla illustrationer av Marit Törnqvist. Nyutgivning av Astrid Lindgrens klassiska berättelse.
Jag ska aldrig glömma när herr Liljonkvast hämtade mig första gången. Jag låg i sängen när det knackade på rutan. En mycket liten herre i rutig kostym och hög hatt kom in genom fönstret. Han undrade om jag ville följa med till Skymningslandet. Men det kunde jag inte. Jag hade ju ont i mitt ben."Spelar ingen roll", säger Liljonkvast, "spelar ingen roll i Skymningslandet!"Han tog mig i handen, och sen flög vi. Ja, vi flög, i den lena blåa skymningen, högt över staden där ljusen börjar tändas i alla hem. Nu kommer herr Liljonkvast och hämtar mig varje dag till Skymningslandet. Det är så härligt! Det gör ingenting alls om man har ont i ett ben.

Astrid Lindgren, Marit Törnqvist

I Skymningslandet

Här kommer brandflygplanet

Om boken

Halvan bekämpar skogsbränder! En ny del i succéserien om Halvan.

Halvan är brandflygare, det betyder att han är pilot på ett brandflygplan. Hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Eftersom jorden har blivit varmare och torrare så brinner det mer i våra skogar. Larmmottagaren Louise har fått in ett larm om en skogsbrand och Halvan och hans kollegor måste genast rycka ut. Med hjälp av flygplanens skopor kan de skopa upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Det tar tid att släcka en skogsbrand, men framåt kvällen har de äntligen lyckats!

Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer brandflygplanet

Nyheter

En bok som tar barnens frågor på allvar

Hur vet man att en mamma är en mamma, och inte en hund? Följ med på en svindlande promenad, i ett samtal om hundar, hunger och vägen hem. I Naima Chahboun och Joanna Hellgrens filosofiska bilderbok ”Hur vet man att en hund” serveras nyfikna frågor, intressanta svar och smarta funderingar.

Tre nomineringar till Augustpriset 2019!

Tiger, Tiger, Tiger, Jordgubbsbarnen och Mitt storslagna liv har chans att vinna Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Den allra finaste högläsningen för de yngsta

Åsa Linds rimmade vers i kombination med Joanna Hellgrens bilder skildrar stor dramatik och starka känslor i litet format. Det blir ett mästarmöte i text och bild!