bok

Jag vill bara att du gillar mig

Ingrid Olsson

Författare

Beskrivning

2012-03-26
Svenska
12-15

Författare

Ingrid Olsson

Ett klassrum i en gymnasieskola. Där är Andreas som tänker på killen i badhuset som närmade sig honom, såg honom rakt i ögonen - eller var det inbillning? Där är Sofie som bara vill bli lämnad ifred. Där är Pär som inte kan lämna Sofie ifred. Där är Hannes som pratar och pratar fast ingen orkar lyssna. Där är Katja med alla sina pins med plågade djur, som skäms för att hon skäms över sin stora rumpa. Där är Filip, som fyller arton i morgon och har panik - han har aldrig fått ligga. Och där är Joanna som undrar hur man gör för att kännas.

Alla vill bli omtyckta. Att någon ska gilla dem.

Ingrid Olsson kliver in genom klassrumsdörren och rakt in i några av eleverna, tio elever som har allt och ingenting gemensamt. Det handlar om skolan och allt annat än skolan. Det handlar om frihet, lycka, och smärta som sitter både inuti och utanpå. Det är hjärna och hjärta. Revolt och komplex. Stora drömmar och svaga viskningar.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2012-03-26

Läsordning

0

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129684346

Recensioner

”Skapat en av höstens bästa ungdomsskildringar” / Inger Hullberg, Nerikes Allehanda

"Ett genialt grepp för att beskriva hur det känns att vara ung i dag. Där är flickan som lider av att vara päronformad och inte smal som ett streck, pojken som är hemligt förälskad i en av sina klasskamrater eller han som ett kort ögonblick fick kontakt med en okänd kille på badhuset. /.../Klassrummet är ramen, tiden en kvart och personerna en handfull tonåringar en vanlig tisdagsmorgon och av detta har Ingrid Olsson skapat en av höstens bästa ungdomsskildringar Jag vill bara att du gillar mig."Inger Hullberg, Nerikes Allehanda

”Det är aldrig enkelt att vara ung.” / Ingalill Mosander, Aftonbladet - Härligt Hemma!

"Någon skäms för sin stora päronrumpa, en annan är olyckligt kär, föräldrar skiljer sig och krisande mammor letar efter den stora kärleken på nätet. Det är aldrig enkelt att vara ung."Ingalill Mosander, Aftonbladet - Härligt Hemma!

”Jag gillar de här ungdomarna med alla deras fel och sorger.” / Ying Toijer-Nilsson, Svenska Dagbladet

"Ingrid Olssons roman har inget stort omfång och varje öde är komprimerat till några få sidor. Ändå är hennes människoskildring lysande. Och boktitelns vaga uppfordranär jag själv beredd att bejaka. Jag gillar de här ungdomarna med alla deras fel och sorger." Ying Toijer-Nilsson, Svenska Dagbladet

norran.se

”Ingrid Olsson låter oss lära känna människor och se vad som finns under ytan.”

"Det här är berättelser som berör och som ger en läsupplevelse över det vanliga. Ingrid Olsson låter oss lära känna människor och se vad som finns under ytan."

”Det här är berättelser som berör och som ger en läsupplevelse över det vanliga.” / Anna Hällgren, Norra Västerbotten

”Ett spännande djup” / Hallandsposten

"Det här är glasklart, tydligt och väldigt välskrivet. Genom att låta så många olikakaraktärer komma till tals ger hon oss möjlighet att betrakta varje person ur flerasynvinklar, vilket ger ett spännande djup."Camilla Jönsson, Hallandsposten

”Karaktärerna liksom borrar in sig i mig” / Dala-Demokraten - Falun

"Det händer då och då att böcker far rakt in i mig utan att passera gå. Karaktärerna liksomborrar in sig i mig utan att jag varken kan eller vill göramotstånd. Och även om det är allvarliga och sorgliga erfarenheter de har så kan jag inte låta bli att le av att tänka på dem. Så var det att läsa Jag vill bara att du gillar mig. /.../Jag tror att det är Ingrid Olssons språk, hennes sätt att med små geniala medel levandegöra karaktärerna, som trollbinder mig."Dala-Demokraten - Falun

”Det är lätt att känna igen sig i personerna och författaren lyckas verkligen med att beskriva känslor och tankar så att de känns äkta.” /ttela

”Jag tycker att det är fruktansvärt bra” / Tjejliv

"Ingrid Olsson låter oss komma nära. Låter oss krypa under huden på dessa personer och höra deras innersta tankar. Ibland är det nästan för nära. Det går inte att lämnas oberörd. Det är omöjligt att inte känna igen sig. Jag tycker att det är fruktansvärt bra."Tjejliv

”Porträtteras i denna träffsäkra, läsvärda bok” / Ingalill Mosander, Aftonbladet

"'Vissa har dragkraften och de får ligga. Andra får nöja sig med skinkmackor.' Filip tillhör den senare kategorin, vilket gör honom lätt panikslagen. Han är en av eleverna i en gymnasieklass som porträtteras i denna träffsäkra, läsvärda bok."Ingalill Mosander, Aftonbladet

 

En äkta ljugis

Om boken

Elias mamma är nervös och har dukat fint för bara Elias och henne. Hon har något att fråga om, något som Elias gärna får fundera på. Kanske kommer det alldeles för snabbt, men vad skulle Elias tycka om att Kristoffer flyttade in hos dem? Han bor ju ändå där hela tiden.

Det enda Elias kan tänka på är pappa. Vad kommer han att säga? Pappa som fortfarande är så himla ledsen över skilsmässan. Pappa vars svartsjuka ligger som en tyngd över Elias axlar.

Elias vill bara att alla ska må bra. Därför säger han precis det hans föräldrar vill höra. Problemet är bara att det oftast inte är sanningen. Den ena nödlögnen leder till den andra och till slut är Elias fast i en väv av lögner.

Augustprisnominerade Ingrid Olsson har absolut gehör för mänskliga relationer, här ger hon sig på en av de svåraste, skildrat ur ett skoningslöst barnperspektiv.

Ingrid Olsson

En äkta ljugis

Långt ifrån slut

Om boken

- Det fattar du väl att jag aldrig skulle bli ihop med Tor, säger jag och skrattar. Tor och jag? Hur knäppt som helst.
Men Vanessa skrattar inte.
- Förlåt, viskar hon. Jag är hemsk. Du är världens bästa vän.
- Du med, säger jag och sväljer.

Vanessa åker till sin pappa i New York över sommarlovet och ska vara borta i flera veckor. Linnéa är kvar hemma med mamma, pappa och världens jobbigaste lillasyster - ingen drömsommar, precis. På badet träffar Linnéa Tor och förstår att han är intresserad av henne. Och snart märker Linnéa att hon är kär tillbaka. Allt hade kunnat vara helt fantastiskt om det inte vore för att Vanessa också är jättekär i Tor. Linnéas sommar förvandlas till något superhärligt, men på samma gång känns allt helt hemskt. Varje gång hon ska skypa med Vanessa får hon ont i magen. Hon börjar ljuga och smyga. Bästa vänner ljuger inte för varandra, bästa vänner sviker inte. Men ska Vanessa och Linnéa verkligen fortsätta vara bästa vänner?

Linnéas och Vanessas vänskap har stormat och lappats ihop i de tre tidigare böckerna i serien. Men ska man verkligen vara vän med någon som sviker gång på gång? Kanske är Linnéa och Vanessa inte bra för varandra. Kanske är det dags att bryta - för alltid den här gången. Ett slut kan ju vara början på något nytt.

Precis som i Långt ifrån cool, Långt ifrån kär och Långt ifrån liten handlar det om vänskap och svek och igenkänningsfaktorn är skyhög. Ingrid Olsson hittar rakt in i hjärtat på läsarna.

Ingrid Olsson

Långt ifrån slut

Relaterat

Tredje tecknet

Om boken

"Olivia log igen och skulle just gå, när någonting fick henne att ta en ny titt. Tjejen i spegeln hade naturligtvis lett tillbaka, men Olivia rynkade pannan och la huvudet på sned. Tjejen i spegeln gjorde likadant. Ändå var det någonting som inte riktigt stämde. Som om spegelbilden gjorde rörelserna lite, lite för sent. Olivia la prövande huvudet åt andra sidan. Spegelbilden också. En tiondels sekund för sent. Olivia stirrade förvånat på flickan i spegeln. Och plötsligt fick hon en egendomlig känsla av att hon inte visste vem det var hon såg. Att flickan som stirrade tillbaka inte var hon."

Ingelin Angerborns mysrysare Tredje tecknet börjar med en nyckel som inte verkar passa någonstans. Sen börjar Olivias katt Smilla bete sig underligt, hissen åker ner till källaren av sig själv, det dyker upp nyckelpigor lite varstans. Och de där orden hon själv skrivit i sitt block, "Jag är med dig", vad betyder de? Olivia drömmer märkliga drömmar om nätterna, en låda i skrivbordet öppnar sig hela tiden, hon tror det spökar i lägenheten, och allting blir bara mer och mer mystiskt. Att allt har att göra med när hon var bebis på barnhemmet i Colombia skulle hon aldrig kunna föreställa sig. Inte ens i sin vildaste fantasi.

Tredje tecknet är andlöst spännande läsning med en dramatisk och oväntad upplösning.

Ingelin Angerborn är oöverträffad när det gäller magisk realism för mellanåldern. Hon blandar det vardagliga och hemtama med det magiska på ett sånt sätt att allt känns möjligt.

Ingelin Angerborn

Tredje tecknet

Kanske ett mirakel

Om boken

Ibland kan man inte göra annat än att blunda och hoppas på ett mirakel. Så är det för Ida, för just nu är allt verkligen kaos.
Först är det mamma. Som aldrig har några pengar och är helt upptagen av sin konst och sin nye kille. Nu ska hon dessutom vikariera som bildlärare på Idas skola. Katastrof! Sen är det morfar. Som jobbar natt och dag för att få uppfinningen klar till den stora tävlingen. Men han stör ju grannarna! Så nu säger hyresvärden att han kanske måste flytta, men vart ska han ta vägen? Katastrof igen! Och sist är det Alicia, som inte varit i skolan på veckor. För hennes mamma har cancer. Det måste vara jättehemskt! Inte för att Ida bryr sig, för Alicia och hon har aldrig varit vänner. Eller? Tur att Ida har sin kompis Ufuk. Och hunden Börje! För allt är lättare när man är flera. Och just nu behöver Ida all hjälp hon kan få …Vänskap, humor och tvära kast i den andra boken om Ida och Ufuk. Kanske ett mirakel är den fristående fortsättningen på Nån som jag.Röster om förra boken:Mycket skickligt skildrar Gerell det utbredda fenomenet att barn numera känner till det mesta om sina föräldrars vuxenliv; Ida märker på en sekund när mamma förbereder sig för en dejt.// Idas egna, hemliga tankar ljuder klart och rent, och till dem behöver många barn få lyssna.Martina MonteliusSydsvenskanHun har en god fornemmelse for de udfordringer, der knytter sig til at være en pige på vej i puberteten, og hun har gjort Ida til en troværdig og sympatisk hovedperson i en genkendelig verden, børn kan relatere til.Jette Holmgaard Greibewww.litteratursiden.dk”Jeg får lyst til at stille spørgsmålet: om ABC forlag har en særlig skandinavisk guldåre, hvor de bare kan blive ved med at importere kvalitetsbøger i en uendelig køre??For den her roman er endnu et bevis herpå. “En som mig” af Boel Gerell er en herlig tween- og nyudsprungen teen-roman, som handler ønsket om at passe ind.Mette Sofie Kirkedalwww.bogoplevelsen.dk/

Boel Gerell

Kanske ett mirakel

Nyheter

De är nominerade till Barnradions bokpris 2022

För sjunde året i rad arrangeras bokpriset där det är barnen själva som utser årets bästa barnbok för 9-12-åringar. Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman och En äkta ljugis av Ingrid Olsson är två av fem nominerade finalböcker.

Om att stå i mitten under en skilsmässa

Kritikerrosade och prisbelönta Ingrid Olsson sätter ännu en gång ord på svåra känslor. I den nya romanen En äkta ljugis skildras hjärtekross, avundsjuka och lögner ur ett stenhårt barnperspektiv. Mitt i prick för slukaråldern!