bok

Ficktjuvens vän

Bo R Holmberg

Författare

Beskrivning

2015-08-17
Svenska
9-12

Författare

Bo R Holmberg

Måns är äldst. Han är störst också. Han var redan vuxen när jag var ett litet barn. Våra föräldrar ligger begravda vid sidan av gården. Vi har en gård. Eller ett hus, ett skjul närmast. Det är på baksidan av huset far och mor ligger begravda. Jag vet nästan inget om dem. Deras namn vet jag och att de dog av en farsot, men inget mer. Jo, också att far inte var stor utan mager som Grels och jag.

Örn är yngst och minst av bröderna och får krypa in genom fönster och gluggar när det ska rövas skatter. När bröderna blir tillfångatagna och bortförda av sex främlingar, smyger Örn efter in till staden. Där träffar han Marta, ficktjuvarnas drottning, hon som har stulit tjugotvå klockor. Hon kallar sig för Martin när hon ficktjuvar och hon behöver en medhjälpare. Om Örn hjälper Marta kanske Marta kan hjälpa honom att lista ut var bröderna är.

Äventyrsberättelse för 9-12-åringar, lätt att läsa och oavbrutet spännande!

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2015-08-17

Läsordning

1

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129696271

Recensioner

”Medryckande och givande läsning från första till sista sidan! Helhetsbetyg: 5.” /BTJ

"Berättelsen inleds mycket spännande, när Örn debuterar som tjuv. /.../ Spänningen hålls uppe genom hela boken. Vissa avsnitt är direkt rafflande. Detta i kombination med ett lättläst språk, luftigt satt text, korta kapitel och måttligt omfång gör boken lätt att ta till sig. Den levande historiska miljön känns kusligt nära. I jagform tar vi del av den kvicktänkte Örns upplevelser och känslor, inklusive spirande kärlek. Hans håg står inte alls till den kriminella verksamhet, som hans lojalitet med bröderna tvingat honom till. Den här första händelsekedjan avrundas men fortsättning följer. Medryckande och givande läsning från första till sista sidan! Helhetsbetyg: 5."

”Ensamhet, utsatthet och överlevnad på hårda villkor” /Sundsvalls Tidning

"Bo R Holmberg målar med mustiga färger; det är dofter och smaker, stilen är kärv och koncis, historien förs framåt på flera plan och underbyggs med tillbakablickar och minnen som gradvis skapar ett större sammanhang, skrivandet som en organisk process. /.../Långt mer än något annat är berättelsen om den föräldralöse pojken Örn en berättelse om medmänsklighet. Bo R Holmberg ställer lika många frågor som han ger svar och det är svårt att inte känna förväntan inför fortsättningen - "Den blodröda manteln"."Katarina Östholm

”… en riktig liten godbit.” /Blekinge Läns Tidning

"Boken är den första i en serie vilket får mig att jubla lite extra."

 

Rövarnas hämnd

Bo R Holmberg

Rövarnas hämnd

Pojken och rövarna

Om boken

Lättlästa, andlöst spännande och angelägna historiska romaner som bygger på en sägen från Höga kusten.

Alla är rädda för rövarna uppe i berget. De stjäl, sätter eld på hus, rövar kvinnor. Men Per har bestämt sig för att söka upp dem. Han vet att han spelar ett högt spel - om han misslyckas kommer han att bli ihjälslagen ...

Bo R. Holmbergs rövartrilogi bygger på en sägen från Höga kusten. Grottan där den utspelar sig finns på riktigt och lär vara lätt att nå. Men några rövare finns inte längre kvar. Varför det är så vet man när man har läst trilogin.

Bo R Holmberg

Pojken och rövarna

Bortom saknaden

Om boken

Industrialismen, Lort-Sverige och arbetarkampen sedd genom ögonen på en femtonårig pojke. Lika fängslande som upplysande - en historisk roman av hög klass!

När Sixtens mor dör beslutar hans styvfar att Sixten måste lämna hemmet och söka jobb. Det är för många munnar att mätta och dessutom är Sixten femton år och arbetsför. Tillsammans med vännen Henning ger han sig av, men det är inte riskfritt att söka arbete i tider när arbetarna gör uppror och kräver sina rättigheter. Det är arbetsgivarna som bestämmer; de som går med i fackföreningen avskedas och de som strejkar ersätts av strejkbrytare. Och om man trots allt får arbete som ströare, märkpojke eller knubbpojke på något av sågverken så är också det förenat med livsfara. Sixten saknar sin mor och sina halvsyskon men på en dans träffar han Viola som erbjuder en smula närhet. Men hon kommer också att lämna honom när hennes familj ger sig av i jakten på arbete. Sixten är en pojke som saknar och längtar men som har lärt sig att bita ihop, vakta sin tunga och göra som han blir tillsagd.

En arbetarhistorisk utvecklingsroman av hög klass! Industrialismens begynnelse, Lort-Sverige och arbetarkampen sedd genom ögonen på en 15-åring år 1907 är lika fängslande som upplysande. Med sin enkla prosa levandegör Bo R Holmberg ett tonårsliv för inte så länge sedan. Även om levnadsvillkoren var radikalt annorlunda brottades människorna med samma existentiella frågeställningar: vuxenblivandet och längtan efter samhörighet och kärlek.

Bo R Holmberg

Bortom saknaden

Relaterat