bok

Djupa Ro

Lisa Bjärbo

Författare

Beskrivning

2015-09-16
Svenska
Unga vuxna

Författare

Lisa Bjärbo

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

"Jonathan är död."
Luddes röst bröts.
"Dom hittade honom igår. Vi måste åka hem."

Jag vet inte om det går att vänja sig. Om det blir lättare för varje gång man tänker på det. Det verkar inte så. I över en vecka har jag spelat upp den där scenen i mitt huvud nu, och tänkt på den röda Adidasjackan i lågorna. Ändå är det som att få en smäll på käften varje gång.

Jonathan är död.
Dom hittade honom igår.
Vi måste åka hem.
Det blir aldrig normalt.

I det lilla småländska samhället Ingelstad hittas nittonåriga Jonathan död. Det är mitt i sommaren, och hans kropp ligger livlös vid Djupa Ro. När beskedet når de närmsta fyra vännerna återvänder de en efter en till sin barndomsort, och samlas igen för första gången på nästan ett år. På pappret är det för att gå på begravningen. Men egentligen handlar det nog minst lika mycket om att överleva.

David, Tove, Ludde, Paula och Jonathan har alla vuxit upp här. På en plats där alla känner alla har de sett varandra spela fotboll, hångla och halsa folköl på badplatsen. De har sett varandra längta bort, och de har sett varandra stanna kvar. Ändå finns det så mycket de aldrig delat. Så mycket de aldrig pratat om.

Och ryktena färdas snabbt här. Det är mycket som är svårt att ta in. Jonathan drunknade. Han fastnade under bryggan och kom inte loss. Vad skulle han ens bada för? Ensam? Mitt i natten?

Djupa Ro är en berättelse om vänskap, sorg och små samhällen. Om gamla minnen, nya känslor och hemligheter som sakta sipprar fram när man skrapar lite på ytan.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

Unga vuxna

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2015-09-16

Läsordning

0

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Bookwell AB

Produktdetaljer

ISBN

9789129696387

Antal Sidor

266

Ryggbredd (mm)

20

Höjd (mm)

200

Vikt (kg)

0.385

Bredd (mm)

137

Recensioner

BTJ

"I ett stilla tempo visar hon hur de som tror att de känner varandra egentligen inte alls gör det. Med stark närvaro och till synes små medel beskriver hon ungdomarnas känslor på ett sätt som öppnar för identifikation. Helhetsbetyg: 4" – Christina Wedenmark.

dagensbok.com

”Det här är en berättelse som jag inte ville skulle ta slut.”

”Lisa Bjärbo lyckas skriva om det svåra för både ung och gammal” /Jönköpings-Posten

"Det kan vara svårt att skriva om stor sorg och kärlek utan att det blir platt och patetiskt. Lisa Bjärbo lyckas i Djupa Ro", en ungdomsroman som kan läsas av både unga och vuxna."

”Fin tonträff om den stora sorgen, om barndomens relationer och vad som händer när man blir vuxen.” /DN

”En varsam och vemodig berättelse om att ta sig runt plötsligt uppkomna tomrum, och om samspelet mellan djup sorg, obändig glädje och allt okänt som väntar.” /Östgöta Correspondenten

sincerelyjohanna.blogspot.se

”… jag blev helt knockad.”

"Och så kom Djupa Ro nu i höst och jag blev helt knockad. Om jag gillade Lisa innan så älskar jag henne nu för åh vilken bra bok hon har skrivit. Den är mycket djupare än hennes tidigare och samtidigt mycket starkare och på sätt och vis vackrare. Helt klart hennes bästa så här långt."

”Med klar ton och bultande hjärta har Bjärbo skrivit en vemodig men trösterik roman om uppbrott och avsked.” /Norrbottens-Kuriren

"Lisa Bjärbo är lyhörd för kompisgängets dynamik och jargong, och hon lyckas med konststycket att förankra krisen i en trovärdig fond av vardag och privat, personlig historia. Det är det som gör att Djupa ro känns som långt mer än en rafflande pusseldeckare kring en ung människas tragiska död.Med klar ton och bultande hjärta har Bjärbo skrivit en vemodig men trösterik roman om uppbrott och avsked. Om vuxenblivandets kroniska nostalgi. Det vi kan försonas med, och det vi inte."Elin Ruuth

oarya.se

”Det här är nämligen min kandidat till årets bästa svenska ungdomsbok – det finns inget jag läst av en svensk författare i år, och knappt någon utländsk heller som jag tyckt så pass mycket om.”

"Det har pratats en del om att en av årets trender är böcker som handlar om psykisk ohälsa, och det här är absolut en av de viktigare. På samma sätt som Jessica Schiefauers ”När hundarna kommer” så handlar den inte lika mycket om själva akten eller dådet, utan snarare mer om de som lämnas kvar eller står bredvid, och jag kan inte annat än att ge mina varmaste rekommendationer att ALLA borde läsa Djupa Ro. Helst omedelbart."

www.aftonbladet.se

”Pricksäker iakttagare”

"Lisa Bjärbo (född 1980) surfar skickligt på sommarens vemod och mystik i ”Djupa Ro”." Petter Lindgren

”Helhetsbetyg: 4” /BTJ

"Med stark närvaro och till synes små medel beskriver hon ungdomarnas känslor på ett sätt som öppnar för identifikation. Författaren har en stark språkkänsla och i Djupa ro får hon läsaren att fundera över tillvaron på ett utvecklande och positivt sätt. Helhetsbetyg: 4."

 

Julmysteriet

Om boken

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens adventsbok - en högläsningsbok i 24 kapitel. Börja första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton.

Ebbe älskar julen! Det är så underbart med pepparkakor, julstjärnor, smällkarameller, änglaspel och saker som glittrar. Och varje år fixar mamma en adventskalender med spännande uppdrag som han och storasyster Märta ska lösa. Kluriga ledtrådar som alltid leder till något smaskigt julgodis. Men i år är allt annorlunda! Märta ska snart fylla 13 år och verkar inte längre tycka att något är roligt. Och i år är det första julen med mammas nya kille, Ernesto. Ebbe gillar Ernesto, men kan det bli lika bra som vanligt när han är med?

Ebbe gör allt han kan för att höja julstämningen hemma, men när pepparkaksburken plötsligt försvinner från skafferiet och ljusslingan inte längre hänger i äppelträdet börjar han bli orolig på riktigt. Vem är det som stjäl alla julsaker? Och vad är det för mystiska spår i snön utanför huset? Tillsammans med hunden Göran måste han lösa mysteriet med de försvunna julsakerna. Annars kan vad som helst hända!

En spännande och fin berättelse om familjeliv, julmys och mysterium av Lisa Bjärbo med fantastiska illustrationer av Matilda Ruta. Underbar högläsning för alla stora och små som otåligt väntar på julen.

Lisa Bjärbo, Matilda Ruta

Julmysteriet

Inuti huvudet är jag kul

Om boken

Tänk att du är Beyoncé.
Det är ett av de sämsta råden jag någonsin fått av min pappa, tror jag. När han sa det för en kvart sedan i hallen trodde jag att han hade fått en liten, liten hjärnblödning. Jag fattar inte hur han ens kom på tanken. Har han träffat mig någon gång?
Om det blir jobbigt, menar jag. Du är Beyoncé! Du är en stjärna, och inget kan nå dig, för du är Queen B, allt är lugnt.

Liv har levt hela sitt liv i en hyresrätt på Södermalm i Stockholm, men nu har hennes pappa plötsligt bestämt att de ska flytta ut på landet.
Så här är hon nu. I ett fallfärdigt ruckel i Småland, mitt ute i ingenstans. Busshållplatsen där hon står och väntar på skolbussen är omgiven av skog och skog och inget mer.

Att börja i en ny gymnasieskola kan vara jobbigt för vem som helst. För Liv blir det nästan katastrof. Utan något bekant att hålla sig i förvandlas hon från rätt blyg till ett fullfjädrat freak. I alla fall är det så hon beskriver sig själv. Hur vågar man säga hej till sina nya klasskompisar? Hur vågar man ens titta upp och möta någons blick?

Var normal. Tänk på Hannah i Girls. Få det här att funka.

Oftast kan Liv gömma sig och försvinna i mängden, men när de ska jobba två och två på franskan går det inte längre. Herregud, Gunnar kommer ju att få panik och sucka djupt redan efter fem minuter. Han kan ju inte veta att Liv faktiskt är jättekul, inuti huvudet.

Lisa Bjärbos berättelse om den blyga Liv och hennes översociala pappa lämnar ingen oberörd.

Lisa Bjärbo

Inuti huvudet är jag kul

Relaterat

Nyheter

Spänning, humor och underbar julstämning i årets adventsbok

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. I <a href="http://www.rabensjogren.se/bocker/198563-julmysteriet">Julmysteriet</a> berättar författaren Lisa Bjärbo och illustratören Matilda Ruta om Ebbe, en kille som verkligen älskar julen – och mysterier.

Viggo är tillbaka! Och nu är han kär.

Hur känns det att vara kär? Det är frågan i den tredje boken i Lisa Bjärbos och Johanna Magorias lågstadieserie om Viggo. Kan det kännas som att man nästan vill bita i någon, som Viggo vill när han tittar på familjens nya rekordgulliga hundvalp? Eller som att man vill dansa fånigt i köket och skicka massa hjärtan i telefonen, som pappa gör till sin nya tjej? Eller känns det som att man blir alldeles skrattig, som Viggo blir varje gång Roya från klassen dyker upp?

Igenkänning är allt

Hand upp alla som också har en vardag! Lisa Bjärbo är aktuell med Viggo och mammalivet, som är en högläsningsbok om sjuåriga Viggo och hans liv. Här berättar hon om läsarresponsen som fullständigt golvat henne sedan Viggo gjorde entré i bokvärlden.

Lisa Bjärbo tilldelas Astrid Lindgren-priset 2018

Rabén & Sjögren-författaren Lisa Bjärbo har tilldelats Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. – Det här är nästan större än rymden. Jag är så extremt glad. SÅ EXTREMT GLAD, säger Lisa Bjärbo.

Hallå där, Lisa Bjärbo…

… som är aktuell med kapitelboken Viggo och rädslolistan.