bok

Samtidigt i min låtsasvärld

Lisa Bjärbo

Författare

Emma AdBåge

Illustratör

Beskrivning

2018-04-13
Svenska
3-6

Författare

Lisa Bjärbo

Illustratör

Emma AdBåge

Formgivare omslag

Emilie Ekström

Vad drömmer du om? Att vara en katt? Eller en superhjälte? Vad tänker du på när du sitter och äter frukost en mulen torsdagsmorgon? När tankarna plötsligt far iväg och du befinner dig nån helt annanstans. Hur ser din låtsasvärld ut? Samtidigt i min låtsasvärld är en underbar kärleksförklaring till dagdrömmandet och fantasin (och till vardagen, som inte är så pjåkig den heller).

Lisa Bjärbo och Emma Adbåge är två av våra mest älskade barnboksskapare. De har ett flertal böcker och priser bakom sig. Samtidigt i min låtsasvärld är deras första samarbete.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2018-04-13

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129711714

Recensioner

”Den högläsande vuxne får sig en kärleksfull klapp på huvudet och medläsaren kan glädja sig inte minst åt Adbåges fenomenalt skruvade vardagsrealism.” - Petter Lindgren 2018-05-12

”En barnbok behöver inte handla om ett barn. Den kan väl lika gärna handla om en mamma som drömmer sig bort från kladdig spagetti och korv till ett liv i superhjältedräkt.” - Erika Hallhagen 2018-05-13

Barnboksfamiljen

”Fin annorlunda bok – aldrig läst något liknande innan!”

BTJ

”Med igenkännande och humor bejakas fantasier och dagdrömmar. Helhetsbetyg: 4″ – Tine Billing

Barnens boktips

”En hyllning till alla mammor som kämpar därute och drömmer sig bort emellanåt. Om dagdrömmarnas underbara värld och i mina ögon det vackraste porträttet av en mammakropp som skådats i en bilderbok.”

 

Ivar träffar en Pteranodon

Om boken

Dinolandet är en låda där Ivars leksaksdinosaurier bor. Ivar är världsmästare på dinosaurier - han har hur många som helst och han kan namnen på dem allihop. Dessutom vet Ivar något som ingen annan vet - på kvällen när pappa sover blir dinosaurierna i Dinolandet levande.

Den här gången hamnar Ivar i kvicksand när han besöker Dinolandet och kan inte komma loss. Som tur är får han hjälp av flygödlan Penny. Sen bär det iväg upp i luften på ett svindlande äventyr! Penny är väldigt snäll, men inte särskilt bra på att göra stadiga bon. Vilken tur att Ivar är en sån expert på att bygga. Han fixar Pennys bo på ett litet kick!

En fartfylld äventyrsberättelse som avslutas med ett roligt faktauppslag där pteranodonen berättar om sig själv i Mina vänner-format. Emma Göthners dinosaurier är söta och precis lagom läskiga. Den perfekta boken för alla dinofans!

Lisa Bjärbo, Emma Göthner

Ivar träffar en Pteranodon

Inuti huvudet är jag kul

Om boken

Tänk att du är Beyoncé.
Det är ett av de sämsta råden jag någonsin fått av min pappa, tror jag. När han sa det för en kvart sedan i hallen trodde jag att han hade fått en liten, liten hjärnblödning. Jag fattar inte hur han ens kom på tanken. Har han träffat mig någon gång?
Om det blir jobbigt, menar jag. Du är Beyoncé! Du är en stjärna, och inget kan nå dig, för du är Queen B, allt är lugnt.

Liv har levt hela sitt liv i en hyresrätt på Södermalm i Stockholm, men nu har hennes pappa plötsligt bestämt att de ska flytta ut på landet.
Så här är hon nu. I ett fallfärdigt ruckel i Småland, mitt ute i ingenstans. Busshållplatsen där hon står och väntar på skolbussen är omgiven av skog och skog och inget mer.

Att börja i en ny gymnasieskola kan vara jobbigt för vem som helst. För Liv blir det nästan katastrof. Utan något bekant att hålla sig i förvandlas hon från rätt blyg till ett fullfjädrat freak. I alla fall är det så hon beskriver sig själv. Hur vågar man säga hej till sina nya klasskompisar? Hur vågar man ens titta upp och möta någons blick?

Var normal. Tänk på Hannah i Girls. Få det här att funka.

Oftast kan Liv gömma sig och försvinna i mängden, men när de ska jobba två och två på franskan går det inte längre. Herregud, Gunnar kommer ju att få panik och sucka djupt redan efter fem minuter. Han kan ju inte veta att Liv faktiskt är jättekul, inuti huvudet.

Lisa Bjärbos berättelse om den blyga Liv och hennes översociala pappa lämnar ingen oberörd.

Lisa Bjärbo

Inuti huvudet är jag kul

Djupa Ro

Om boken

"Jonathan är död."
Luddes röst bröts.
"Dom hittade honom igår. Vi måste åka hem."

Jag vet inte om det går att vänja sig. Om det blir lättare för varje gång man tänker på det. Det verkar inte så. I över en vecka har jag spelat upp den där scenen i mitt huvud nu, och tänkt på den röda Adidasjackan i lågorna. Ändå är det som att få en smäll på käften varje gång.

Jonathan är död.
Dom hittade honom igår.
Vi måste åka hem.
Det blir aldrig normalt. I det lilla småländska samhället Ingelstad hittas nittonåriga Jonathan död. Det är mitt i sommaren, och hans kropp ligger livlös vid Djupa Ro. När beskedet når de närmsta fyra vännerna återvänder de en efter en till sin barndomsort, och samlas igen för första gången på nästan ett år. På pappret är det för att gå på begravningen. Men egentligen handlar det nog minst lika mycket om att överleva.

David, Tove, Ludde, Paula och Jonathan har alla vuxit upp här. På en plats där alla känner alla har de sett varandra spela fotboll, hångla och halsa folköl på badplatsen. De har sett varandra längta bort, och de har sett varandra stanna kvar. Ändå finns det så mycket de aldrig delat. Så mycket de aldrig pratat om.

Och ryktena färdas snabbt här. Det är mycket som är svårt att ta in. Jonathan drunknade. Han fastnade under bryggan och kom inte loss. Vad skulle han ens bada för? Ensam? Mitt i natten?

Djupa Ro är en berättelse om vänskap, sorg och små samhällen. Om gamla minnen, nya känslor och hemligheter som sakta sipprar fram när man skrapar lite på ytan.

Lisa Bjärbo

Djupa Ro

 

Äppelkänslan

Om boken

”Lisen och Emma Adbåge skapar bilderboksmagi av vardagen och igenkänningen blir troligtvis stor hos både barn och vuxna.”
Bibliotekstjänst"Det här är en bilderbok som kommer att bli uppskattad. Av barn för att den hjälper dem att sätta ord på en känsla och av föräldrarna för att den hjälper dem att minnas."Emelie Ljungberg, Östgöta CorrespondentenÄppelkänslan = saknad + stark kärlekDet börjar så bra, en ledig dag med spel, äpplen och kex. Sen blir det kaffe och mys i soffan. Det är underbart att bli kittlad, att bara få vara tillsammans. Men från ingenstans kommer ”läggdags” och plötsligt tar ilskan över, den mysiga lekstunden förvandlas till bråk. Varför blev det så här? Hur kan man bli så arg när man precis haft det så bra?Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig.

Lisen Adbåge, Emma AdBåge

Äppelkänslan

Såret

Om boken

På skolgården står ett stort pingisbord. Det finns inga pingisrack så vi springer runt, runt, runt. En dag snubblar jag mitt i springet.
PANG! Rakt på marken låg jag och fattade inte nåt. Jag såg bara himmel och lite jacka.- Lever du!? ropade Sisse.- Jag tror det, viskade jag.Sen hördes en massa fotsteg, för hela skolgården hade sett smällen. Ettorna kom, tvåorna kom, Niklas i fyran kom och några på fritids kom. Alla i kören kom, långa Anna i trean kom, och sen kom halva femman och två från sexan. Alla ville se Såret!Emma AdBåge är en mästare på att fånga livet på en skolgård: lekarna, kompisarna och gruppdynamiken. Såret handlar om att hamna i centrum, att bli synlig och att plötsligt vara den som alla vill prata med. Det är pirrigt och härligt med uppmärksamhet, men vad händer sen, när Såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr?Emma AdBåge är en av våra mest älskade barnboksskapare. Hon är flerfaldigt prisbelönad, 2018 fick hon Augustpriset för den hyllade bilderboken Gropen.

Emma AdBåge, Emma AdBåge

Såret

Rädd

Om boken

Stora känslor för små barn - Rädd är tredje boken i Lotta Olssons och Emma AdBåges känsloserie.

När kvällen kommer är det dags att sova, det är så skönt att krypa ner i den mjuka sängen. Men mys förvandlas plötsligt till rys när lampan släcks och det blir mörkt. Vad är det som knakar och låter? Varför blir allt så läskigt när det är mörkt!

Nu är ben och armar spända.
Måste titta. Måste tända.
Ett och två och tre och - klick.
Allting läskigt: stick!

Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olsson och Emma AdBåge hur en liten händelse kan bli till stor dramatik. Rädd är en bok som tar de små barnens känslor på största allvar. Perfekt för åldern 2-4 år.

Läs också Ledsen och Glad.

Sagt om Ledsen:
"... resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord." Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Hur kan så mycket klokhet och förståelse rymmas på så få sidor?" Stina Nylén, GP

Lotta Olsson, Emma AdBåge

Rädd

När jag var stor och du var liten

Om boken

- Varför är jag inte med på det där fotot?
- Du fanns inte då.
- Vadå inte fanns?
- Du var inte född då.
- Jamen, nånstans var jag väl?
- Inte vet jag. Du var väl nån annanstans.

Det är bra att vara minst i familjen. Det finns någon att se upp till, någon som kan hjälpa och någon som kan förklara när man inte förstår. Men ibland är det orättvist! Hur rolig är en trehjuling jämfört med en stor, blank cykel? Och varför måste man vänta så länge på att få börja skolan.

Jujja Wieslander, mest känd för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan och Emma Adbåge, Augustprisvinnare för sin hyllade Gropen, har tillsammans skapat en bilderbok om två systrar. Om hur det är att alltid vara minst eller störst och hur det skulle vara om man bytte roller. Om storasyster fick gå och lägga sig först och lillasyster vara uppe sent.

När jag var stor och du var liten är en rolig skildring av syskonskapets fördelar och nackdelar, om att känna sig orättvist behandlad, men också om hur underbart det är att få dela vardagen med någon som man älskar.

Jujja Wieslander, Emma AdBåge

När jag var stor och du var liten

Relaterat

Nyheter

De är nominerade till årets plakettpriser

Nomineringarna till Svensk biblioteksförenings litterära barn- och ungdomspriser har tillkännagivits. Bland de nominerade titlarna finns Alla äter alla av Aron Landahl och En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland och Elin Johansson med illustrationer av Emma Adbåge.

Välkänd känsla får äntligen ett namn

Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig. Äppelkänslan har de haft i sig sedan barnsben, en slags kombination av saknad och stark kärlek.

I ateljén med: Emma AdBåge

Vi har hälsat på hos en av våra mest älskade och uppmärksammade bilderbokskonstnärer. Sedan debuten 2001 har Emma AdBåge illustrerat en rad böcker, såväl egna som andra författares texter. Hon är flerfaldigt prisbelönt, och har bland annat tilldelats Augustpriset för Gropen (2018). Senast har hon gjort bilderna till Lisen Adbåges bok Äppelkänslan.

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.

Såret vinner Snöbollen 2022

Emma AdBåges bilderbok Såret har utsetts till 2022 års bästa svenska bilderbok och tilldelas den nationella utmärkelsen Snöbollen.