bok

Bidde det då?

Sagan Mäster skräddare

Pija Lindenbaum

Författare

Beskrivning

2018-09-01
Svenska
3-6

Författare

Pija Lindenbaum

Formgivare omslag

Karin Johansson

Det var en gång en liten man som hade en bit tyg. En dag gick han till skräddaren med det lilla tyget.
- Goddag, goddag, mäster skräddare, sa den lille mannen och bockade sig.
- Goddag, goddag, sa skräddaren där hon satt på bordet och sydde.
- Kan jag få en liten rock sydd av det här lilla tyget? frågade den lille mannen.
- Det går bra det, sa skräddaren.
- När blir den färdig?
- Om lördag.
- Det var bra det, mäster skräddare. Tack så mycket, mäster skräddare. Ajö, ajö, mäster skräddare.
Och så gick den lille mannen.

Sagan om den lille mannen som blir lovad en vacker rock men i slutänden inte får någonting alls, är en berättelse som har fascinerat vuxna och barn i generationer. Nästan alla har vi en relation till den populära sagan, och vi är många som har funderat på den lille mannen. Vem är han egentligen? Och vad gör han på veckorna medan mäster skräddare jobbar på?

Pija Lindenbaum tar sig an den älskade sagan och tolkar den på sitt alldeles speciella vis. Det blir en fascinerande och mångbottnad berättelse om motgångar och drömmars kraft.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2018-09-01

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129713701

Recensioner

Göteborgs-Posten

”Pija Lindenbaums återskapande av klassikern Mäster Skräddare är en tragikomisk fullträff, där den lille mannen med det glatt blommiga tyget ödmjukt tar emot de allt sämre beskeden varje vecka.”

"Gammal saga i lycklig nytolkning. Pija Lindenbaum återberättar sagan om ­Mäster Skräddare så att den blir både ­inkännande och hoppfull. Här lämnas ingen i sticket." - Pia Huss

Södermanlands Nyheter

"Vilken pärla hon är, Pija Lindenbaum. Här tar hon sig an den klassiska sagan Mäster Skräddare, om den lille mannen som går till en skräddare med ett tyg och ber om att få en rock sydd. När rocken har gått via en tummetott till att bli inget alls tackar gubben skräddaren, tar med sig tyget – och drar på världens äventyr. Nu är Mäster Skräddare en uppmuntrande saga utan slut."

”En underbar sagopärla från Pija Lindenbaum”

BTJ

"Lindenbaums färgkänsla är exakt, formerna djärva, humoristiska och känsliga. Kan det bli bättre än så här? Helhetsbetyg: 5." – Christina Wedenmark,

 

Siv sover vilse

Om boken

Siv har blivit bästis med Cerisia. Hon bor i en stor lägenhet och nu ska Siv sova över hos henne för första gången.

Cerisia hittar på så spännande saker, tycker Siv, men att sova med släckt lampa och Pållan på benen är ingen höjdare. Siv vaknar på natten och upptäcker att Cerisia är borta. Siv går ut i lägenheten för att leta efter henne, där är rummen annorlunda och drömlika. Siv måste leta bakom alla dörrarna i den stora röda hallen och till slut hittar hon som väl är Cerisia.

Sivs känslor känner alla igen sig i; att sova över hemma hos bästa vännen blir inte vad man föreställer sig. Allt är på ett annat sätt, dofterna, maten, relationerna. Pija Lindenbaum skruvar dessutom till sin berättelse på sitt speciella vis, här gestaltar hon på en gång en inre och en yttre upplevelse. Det blir tokigt, roligt, lite konstigt, precis så som det är i alla familjer.

Boken utkom för första gången 2009.
Siv sover vilse belönades med Deutscher Jugendliteraturpreis 2012 och filmatiserades i Sverige 2016.

Pija Lindenbaum, Pija Lindenbaum

Siv sover vilse

Pijas bästa

Om boken

År 1990 debuterade Pija Lindenbaum med bilderboken Else-Marie och småpapporna. Sedan dess har hon försett oss med en lång rad fantastiska böcker. Gittan och gråvargarna, Lill-Zlatan och morbror raring samt småbarnsböckerna om Micke och Manne är bara några!

Pija Lindenbaums böcker är högt älskade. Det är berättelser som roar, väcker tankar och som går att läsa på många plan. De väjer inte för de stora frågorna, och förminskar aldrig sina läsare - varken stora eller små. På pricken, roligt, allvarligt, lite konstigt och mycket typiskt, precis så som människor och livet är!

I samarbete med Pija Lindenbaum har vi här valt ut några av hennes oumbärliga bilderböcker och sånger och samlat dem i en volym. Här finns både några av de mest kända berättelserna och favoriter som inte längre finns i tryck, men som förtjänar att lyftas fram igen. Berättelserna varvas med sångtexter, bland annat libretton ur en helt nyskriven opera som har premiär på Kungliga Operan i Stockholm hösten 2018.

Pija Lindenbaum är en av våra absolut största bilderboksskapare. Hennes böcker har belönats med Augustpriset, Elsa Beskow-plaketten och Deutscher Jugendliteraturpreis. De har även vunnit Bokjuryn, Astrid Lindgren-priset, Stockholms stads hederspris, RFSU-priset, Emilpriset och Albert Engström-priset. Ett flertal dramatiseringar av Pija Lindenbaums böcker har gjorts och hennes böcker är översatta till ett stort antal språk.

Pija Lindenbaum, Pija Lindenbaum

Pijas bästa

Gittan gömmer bort sej

Om boken

Ny mästerlig bok om Gittan, en av våra mest älskade och intressanta bilderbokskaraktärer. Att råka göra fel och få skäll - hur hanterar man det? När Hjördis barnflicka ropar: "Vad har du gjort!" fryser Gittan till is. Hon vill bara försvinna.

Pija Lindenbaum är tjugohundratalets stora förnyare av bilderboken. På tio år har hon har skapat sju unika bilderböcker med oförglömliga porträtt av barn från vår tid; Gittan, Åke, Kenta, Lill-Zlatan, Siv och deras respektive vänner.

2011 har Pija Lindenbaum återvänt till en av sina mest älskade och omskrivna karaktärer, Gittan. Den nya boken, Gittan gömmer bort sej, tar på ett subtilt sätt upp känslorna skuld och skam. Grannflickan Hjördis vilda lekar och infall driver fram ett crescendo av känslostormar som oförskyllt går ut över Gittan.
När Gittan dessutom är den som får skäll av Hjördis barnflicka, Puma, drabbas hon av en förlamande känsla av rädsla och skam och rusar gråtande därifrån. Hon kan aldrig berätta för någon vad som hänt. Nu vill Gittan bara gömma bort sej.

Bokens raffinerade bildspråk skildrar outsagda känslor och relationer som visar både Gittans fascination och beundran för Puma, som har fina tatueringar, och hennes överseende med den impulsiva Hjördis, som behandlar de små dagbarnen som leksaker bakom Pumas rygg. Här finns massor att fundera vidare på.

Pija Lindenbaum rör sej obehindrat mellan olika samhällsklasser och miljöer i sina böcker och lyfter fram tidens brännande frågor i ljuset. Vi känner igen både oss själva och varandra i barnen, deras familjer, dagis, vänner och medmänniskor. Hennes böcker är litterära universum där bild och text, humor och allvar smälter samman och skapar läsupplevelser och bjuder på stor bilderbokskonst.

Pija Lindenbaum, Pija Lindenbaum

Gittan gömmer bort sej

Relaterat

Groda glasstrut pinne

Om boken

My har sommarlov och pappa vill att hon ska lära sig simma. Det vill inte My. Det finns ju maneter. Och krabbor! Men pappa tjatar. Han tror att My kan få sommarkompisar på simskolan. My tittar på sin nya fina baddräkt, den är skimrande blå med en regnbåge. ”Okej då”, säger hon till slut.
Groda, glasstrut, pinne säger barnen på simskolan. Det är så man ser ut när man tränar simtag. Det verkar så lätt för dem, de har inte ens simpuffar. På bryggan träffar My en annan vattenvägrare. Tillsammans får de en idé – kanske kan man träna simtagen på stranden först?Debutanten Ia Isaksson och den prisbelönta illustratören Hanna Klinthage har skapat en sommarvarm och färgsprakande berättelse om att få en kompis och att våga göra saker man är rädd för – i sin egen takt.

Ia Isaksson, Hanna Klinthage

Groda glasstrut pinne

Kanel och Kanin upptäcker ögat

Om boken

"Ögonen har du fått två. Varför då?
För så mycket finns att titta på!Himlen som är himmelsblåoch myror som är pyttesmå."Följ med på en skogspromenad med kompisarna Kanel och Kanin. Det finns så mycket att titta på: den blå himlen, myrorna på marken, stort, smått och en taggig igelkott.Ulf Starks korta, geniala vers på rim, i samspel med Charlotte Ramels oemotståndliga bilder, gör det här till en perfekt bok för de yngsta. Att njuta av och att läsa om och om igen. Med extra kraftiga sidor för små fingrar.Ulf Stark är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Den här texten är hämtad från bilderboken "Kanel och Kanin - dikter om kroppen" som gavs ut 2006. I "Kanel och Kanin upptäcker ögat" har illustratören Charlotte Ramel skapat helt nya bilder.

Ulf Stark, Charlotte Ramel

Kanel och Kanin upptäcker ögat

Ruby och trolldrycken

Om boken

Äntligen sommarlov! Ruby vill åka och bada, leka i lekparken, ha glass genast, men mamma är trött. Hur ska hon göra för att mamma ska orka? Herr Katt berättar att man kan blanda en trolldryck som gör att man blir pigg, men då behövs väldigt speciella ingredienser. Ruby och Herr Katt ger sig ut på trolldrycksjakt i skogen och får vara med om sitt livs äventyr!
Ruby och trolldrycken är en fin och fantastiskt illustrerad berättelse om gränslandet mellan verklighet och magi, om stora känslor och färgglada drömmar. Läsålder från ca 3-6 år.Maria Fröhlich är författare, serietecknare och illustratör. Ruby och trolldrycken är den andra boken i serien om Ruby.

Maria Fröhlich, Maria Fröhlich

Ruby och trolldrycken

Läs

Om boken

Att knäcka läskoden är både lockande, kul och svårt. Läs – boken för dig som vill börja läsa är perfekt att sätta i händerna på nybörjarläsare, vare sig de är fyra eller åtta år. En matig läsebok som räcker länge, fylld med humor och härliga bilder som stöd för läsningen.
Svårighetsgraden trappas successivt upp: från superkorta berättelser med enstaka ord i versaler, till längre texter med fullständiga meningar. Små bokstäver introduceras gradvis och pedagogiskt. Nästan alla ord är en- eller tvåstaviga och har ljudenlig stavning. De tydliga, relaterbara berättelserna varvas med bilduppslag där läsaren får para ihop ord och begrepp med detaljer i bilden. Möt kon som började skolan, titta in hemma hos STOR och Liten och läs bak-och-fram med syskonen Rut och Rot. Sanna Borell, Hedvig Häggman-Sund och David Henson står för de träffsäkra illustrationerna.Katarina Kuick har tagit fram bokens texter med utgångspunkt från barnets tidiga läsprocess, utan pekpinnar och utan att tumma på intresseväckande, stimulerande innehåll. Hon har skrivit ett flertal böcker för barn och unga och är verksam som översättare. 2009 vann hon Augustpriset tillsammans med Ylva Karlsson för boken Skriv om och om igen – en inspirationsbok för skrivsugna.

Katarina Kuick, Hedvig Häggman-Sund, Sanna Borell, David Henson

Läs

Stora boken om Halvan

Om boken

Tre spännande och faktafyllda berättelser med omåttligt populära fordonsfantasten Halvan samlas i en stor samlingsutgåva. Dessutom ingår ett helt nyskrivet och nytecknat kapitel om hur en Halvan-bok blir till.
Om Här kommer nya polisbilen:Vi får följa Halvan och hans kollega Dajana under ett skift. Den här dagen griper de en inbrottstjuv efter en hetsig jakt i ett villaområde. Sen hjälper de till vid en trafikolycka, och på kvällen tar de hand om en liten kille som tappat bort sin pappa under en fotbollsmatch. Ingen dag liknar den andra för en polis!Om här kommer grävskopan:Halvan är en kille med stor fantasi. Från leksaksbilarna på golvet i hans rum flyttas vi ut i den riktiga världen. Där är Halvan mästare på att gräva! Hans grävmaskin (som det faktiskt heter) väger lika mycket som tio bilar! Nu gräver Halvan upp marken där ett nytt dagis ska byggas. Han är så skicklig att han kan stänga en tändsticksask med skopan på sin grävmaskin. Barnen på den gamla förskolan brukar kolla när han jobbar. En dag behöver en liten flicka hjälp - hennes boll har fastnat uppe i ett träd!Om Här kommer tåget:Så här går det när Halvan kör X2000. Halvan kör tåget till Göteborg i 200 kilometer i timmen. Varje gång han möter ett tåg blinkar han med framljuset. Och med tutan skrämmer han bort några älgar intill spåret. Förutom passagerarna finns tågmästaren Julia, Phong som jobbar i bistron och Alice i förstaklassvagnen ombord på tåget för att hjälpa Halvan under resan.

Arne Norlin, Jonas Burman

Stora boken om Halvan

Nyheter

Pija Lindenbaum tilldelas Sixten Heymans pris 2022

”För ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen”, lyder en del ur motiveringen.

Gittan och fårskallarna vinner Storytel Awards 2021

Nu har samtliga vinnare i Storytel Awards 2021 tillkännagivits och vinnaren i kategorin Barn är Gittan och fårskallarna av Pija Lindenbaum, inläst av skådespelaren Sissela Kyle.

Två nyheter i Rabén & Sjögrens klassikerserie!

I år fyller Pija Lindenbaums älskade Gittan 20 år. Och Barbro Lindgrens och Eva Erikssons vilda bebi fyller 40. Det firar vi med nyutgåvor av de första böckerna som en del i vår klassikerserie!

”En tragikomisk fullträff”

Pija Lindenbaum hyllas för sin nytolkning av sagan om Mäster skräddare – i både bok och opera!

Pija Lindenbaum ger ny skrud åt klassisk folksaga

Sagan om den lille mannen som blir lovad en vacker rock men i slutänden inte får någonting alls, är en berättelse som har fascinerat vuxna och barn i generationer.