bok

När Åkes mamma glömde bort

Pija Lindenbaum

Illustratör

Beskrivning

2020-12-11
3-6

Illustratör

Pija Lindenbaum

Åkes mamma blir vild och galen om morgnarna. Det ringer i hennes mobil och Åke måste skynda sig för att de inte ska komma för sent till dagis. Men en morgon är det tyst. Åke vaknar före mamma. När han puffar på henne märker han att hon har blivit nån slags drake. "Mår du bra?" frågar Åke. "Ganska", svarar mamma. Men hon har absolut glömt bort en massa saker. Åke får tala om för henne att han ska till dagis. Och hon kommer inte ihåg hur man gör frukost, Åke får fixa den. Mamma ställer mjölken i garderoben och flingorna på toaletten, i stället för att diska slickar hon tallrikarna och somnar mitt i bäddningen. "Näe", säger Åke. "Vi får gå till sjukhuset. Dom kanske har någon medicin mot drakar." Men vad gör man med en mamma som har blivit en drake som ska till sjukhuset?

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originaltitel

När Åkes mamma glömde bort

Originalspråk

Svenska

Översättare

Elisabeth Kallick Dyssegaard

Publiceringsdatum

2020-12-11

Inläsare

Björn Kjellman

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129726657

Recensioner

Bokhandelns val 2005!

När Åkes mamma glömde bort tilldelades priset Bokhandelns val 2005.

Pressröster om När Åkes mamma glömde bort

"När Åkes mamma glömde bort är en fantastiskt fin berättelse, intelligent och perspektivrikt illustrerad."Karin Nurmi, Hallandsposten"I många originella och prisbelönta bilderböcker fångar Pija LIndenbaum upp existensiella frågor i vardagliga skeenden och gestaltar problematiken med ett modernt humoristískt bildspråk. Jag får samma känsla när jag läser hennes bilderböcker som när jag läser en del gamla sagor; under ytan av snabb aktion rör sig större mer grundläggande mänskliga frågor, intuitivt förnimbara."Cay Corneliusson, SvD"Pija Lindenbaum är en tvåsidig begåvning: en kreativ bildkonstnär och fena på metaforer som kan förmedlas med ord. Med båda medlen koncentrerar hon någonting väsentligt i barns tillvaro. Färgerna är varma och sköna och drakmamma är hemtrevligt laxrosa, som gammaldags underkläder.Pija Lindenbaums barn är rådiga hjältar och hjältinnor som coolt hanterar de bisarra situationer de hamnar i. Små barn vet ju inte att saker och ting trots allt brukar ordna sig, det kan de behöva höra. Undantagen kan vänta."Helsingborgs Dagblad"Lindenbaums illustrationer är däremot som vanligt ljuvliga, läckert färgsatta och med skönt skeva vidvinkelperspektiv. Omslaget röstades fram som årets bilderboksomslag av besökarna på årets bokmässa och bilderna inuti boken följer samma charmiga och uttrycksfulla stil.Johanna Hillgren, Hallands Nyheter

 

Siv sover vilse

Om boken

Siv har blivit bästis med Cerisia. Hon bor i en stor lägenhet och nu ska Siv sova över hos henne för första gången.

Cerisia hittar på så spännande saker, tycker Siv, men att sova med släckt lampa och Pållan på benen är ingen höjdare. Siv vaknar på natten och upptäcker att Cerisia är borta. Siv går ut i lägenheten för att leta efter henne, där är rummen annorlunda och drömlika. Siv måste leta bakom alla dörrarna i den stora röda hallen och till slut hittar hon som väl är Cerisia.

Sivs känslor känner alla igen sig i; att sova över hemma hos bästa vännen blir inte vad man föreställer sig. Allt är på ett annat sätt, dofterna, maten, relationerna. Pija Lindenbaum skruvar dessutom till sin berättelse på sitt speciella vis, här gestaltar hon på en gång en inre och en yttre upplevelse. Det blir tokigt, roligt, lite konstigt, precis så som det är i alla familjer.

Boken utkom för första gången 2009.
Siv sover vilse belönades med Deutscher Jugendliteraturpreis 2012 och filmatiserades i Sverige 2016.

Pija Lindenbaum

Siv sover vilse

Relaterat

Skräxikon

Om boken

Vill du veta hur ett hjärta sätts i sken eller hur en zombie ska avrättas? Då har du hittat rätt! I den här boken har vi samlat dödsnödvändig information om världens otäckaste genre - SKRÄCK. Vi tar pulsen på de bästa monstren, skräckfilmerna, serierna och horrorböckerna. Vi lär dig hur kroppen reagerar på rädsla och bäst av allt: vi delar med oss av våra bästa tips och skräckupplevelser till dig. Boken är både ett slags uppslagsverk för den som vill veta det allra viktigaste och en blodisande källa till det bästa inom genren. Välkommen ner i avgrunden!
Skräxikon är en best-of-skräck-samling, noggrant utvald och nedtecknad av skräckfantasterna Madeleine Bäck och Emma Frey-Skött, och illustrerad av Lina Blixt.

Emma Frey-Skött, Madeleine Bäck, Lina Blixt

Skräxikon

Nyheter

Pija Lindenbaum tilldelas Sixten Heymans pris 2022

”För ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen”, lyder en del ur motiveringen.

Gittan och fårskallarna vinner Storytel Awards 2021

Nu har samtliga vinnare i Storytel Awards 2021 tillkännagivits och vinnaren i kategorin Barn är Gittan och fårskallarna av Pija Lindenbaum, inläst av skådespelaren Sissela Kyle.

Två nyheter i Rabén & Sjögrens klassikerserie!

I år fyller Pija Lindenbaums älskade Gittan 20 år. Och Barbro Lindgrens och Eva Erikssons vilda bebi fyller 40. Det firar vi med nyutgåvor av de första böckerna som en del i vår klassikerserie!

”En tragikomisk fullträff”

Pija Lindenbaum hyllas för sin nytolkning av sagan om Mäster skräddare – i både bok och opera!

Pija Lindenbaum ger ny skrud åt klassisk folksaga

Sagan om den lille mannen som blir lovad en vacker rock men i slutänden inte får någonting alls, är en berättelse som har fascinerat vuxna och barn i generationer.