bok

Det som känns förbjudet

Annica Hedin

Författare

Hanna Klinthage

Illustratör

Beskrivning

2022-04-08
Svenska
3-6

Författare

Annica Hedin

Illustratör

Hanna Klinthage

Formgivare omslag

Hanna Klinthage

Sånt vi gör i smyg!

Har du petat en snorkråka under stolen nån gång? Eller råkat tjuvtitta i en påse med paket? Kanske har du sagt att du borstat tänderna, fast det inte riktigt stämmer? Varenda människa ljuger och hittar på ibland. Det finns faktiskt rätt mycket som vi människor gör, fast det känns förbjudet. Vi kan bara inte låta bli!

Med både humor och allvar skildrar Annica Hedin och Hanna Klinthage sånt vi alla gör, lite i hemlighet. En bok att läsa tillsammans och prata om, i samma anda som de kritikerrosade bilderböckerna Dom som kallas vuxna och Det som verkar farligt.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2022-04-08

Produktion

Papper

Livonia Zero Offset

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129735475

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

275

Vikt (kg)

0.431

Bredd (mm)

255

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Klimatpåverkan

451g CO2e
Papper
ca 273 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalité och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 5 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 173 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

Dagens Nyheter

”Illustratören Hanna Klinthage fångar ansiktsuttrycken så att man ser precis vad det handlar om. Tillfredsställelse blandas med skam.

Och Annica Hedin sätter rätt beskrivningar till uppslagsverkets bildexempel. /.../ Det är en rolig bok att läsa, i förskolan och på lågstadiet, som både öppnar för ett samtal om det som känns förbjudet och som faktiskt är det, att sno varandras grejer till exempel,  och om det som man borde våga prata om, det man är rädd för, avundsjuk på eller längtar efter." Martin Hellström

Sydsvenskan

”En fin bilderbok som leder till många skratt och intressanta samtal.”

Shora Esmailian

BTJ

”Tillsammans med illustratören Hanna Klinthage granskas på ett kul och träffsäkert sätt våra mänskliga små svagheter.

Allt sammanfattas fint: ”Nu vet du, att det inte bara är du.” Vi är inte ”robotar utan livs levande människor”. Och tur är det. Helhetsbetyg: 4." Gunnar Åberg

 

Berits cykel

Om boken

”Berättelsen är verkligt barnnära och fängslande. Hur ska det sluta? Den kortfattade, humoristiska texten är lätt att läsa högt och korresponderar helt med bilderna, som på ett suveränt sätt gestaltar Berit och miljön omkring henne.” Betyg: 5/5 = Briljant
BibliotekstjänstEn dag kan precis alla barn på gården cykla. Till och med Nitan, fast hon är mindre än Berit. "Kom du också, det är askul att sladda", ropar Uffe. Berit vill inte, hon tycker att de kan odla i minilandet istället. Men när de andra ska cykla iväg till gungorna följer Berit ändå med. Hon behöver faktiskt inte cykla för hon springer så fort. Men inte lika fort som en cykel. Och när Berit kommer fram är alla gungor upptagna.Med fingertoppskänsla och humor skildrar Annica Hedin och Per Gustavsson sånt som kan vara svårt att sätta ord på, men som de flesta av oss känner igen. För det är inte så lätt att vara människa alltid. Som när alla andra kan nåt man själv inte kan. Och man hamnar lite utanför.Berits cykel är Annica Hedin & Per Gustavssons fjärde bok om Berit. 2019 kom Berit älskar Russin, 2020 kom Berit ljuger och 2021 Berit vill inte

Annica Hedin, Per Gustavsson

Berits cykel

Bakom affären

Om boken

"Bakom affären växer en skog.
Den syns nästan inte. Men den växer där.
Kan du se den?"

En stor parkering framför en stormarknad. Asfalt, bilar och avgaser. Men finns där något mer? Om man tittar riktigt noga ...

Följ med in i skogen som ingen annan lägger märke till och leta efter alla djur som bor där. En hyllning till naturen, leken och fantasin. Och glädjen i att upptäcka sånt man inte visste fanns!

Bakom affären är en finstämd och interaktiv berättelse att läsa tillsammans från 2 år och uppåt, av kritikerrosade bilderboksskaparna Annica Hedin och Karin Cyrén (vinnare av Snöbollen 2020 för årets bästa bilderbok).

Annica Hedin, Karin Cyrén

Bakom affären

 

Groda glasstrut pinne

Om boken

”En pärla! Helhetsbetyg: 5 av 5.” Christina Wedenmark, Bibliotektsjänst
My har sommarlov och pappa vill att hon ska lära sig simma. Det vill inte My. Det finns ju maneter. Och krabbor! Men pappa tjatar. Han tror att My kan få sommarkompisar på simskolan. My tittar på sin nya fina baddräkt, den är skimrande blå med en regnbåge. ”Okej då”, säger hon till slut.Groda, glasstrut, pinne säger barnen på simskolan. Det är så man ser ut när man tränar simtag. Det verkar så lätt för dem, de har inte ens simpuffar. På bryggan träffar My en annan vattenvägrare. Tillsammans får de en idé – kanske kan man träna simtagen på stranden först?Debutanten Ia Isaksson och den prisbelönta illustratören Hanna Klinthage har skapat en sommarvarm och färgsprakande berättelse om att få en kompis och att våga göra saker man är rädd för – i sin egen takt.

Ia Isaksson, Hanna Klinthage

Groda glasstrut pinne

Relaterat

Nyheter

Oskar Kroon och Hanna Klinthage får Augustpriset 2023

”I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka”, står det i juryns motivering.

De är nominerade till Augustpriset 2023

Aron Landahl, Oskar Kroon och Hanna Klinthage är nominerade till Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för Alla äter alla respektive Vitsippor och pissråttor. Priset delas ut den 27 november.

Gripande om syskonskap och utsatthet

Augustprisvinnaren Oskar Kroon är tillbaka med en finstämd och gripande berättelse om mobbning ur en lillebrors perspektiv. Kaj kan inte se på hur hans storebror Krister blir utsatt i skolan, och bestämmer sig för att hämnas. Trots bokens tema är den berättad med humor och berikas av Hanna Klinthages fina illustrationer.

Dramatik på simskolan

My dras motvilligt med på simskola bland krabbor och maneter. Alla andra verkar dessutom älska vatten. Men på bryggan sitter en kille som också vägrar… Groda glasstrut pinne har maxad sommarkänsla och stor igenkänning i både text och bild!

Mästerligt om kärlek och oro

Prisbelönta Annica Hedin skildrar mästerligt och finurligt något så sorgligt som att tappa bort ett husdjur. Kan man skydda den man älskar mot allt som är farligt? Med färgsprakande och uttrycksfulla illustrationer av Lennart Hellsing-stipendiaten Erik Svetoft.