bok

Lillebror

Alex Khourie

Författare

Beskrivning

2024-09-27
Svenska
Unga vuxna

Författare

Alex Khourie

Formgivare omslag

Jonas Lindén

Mediekontakt

Terri Herrera

Fidel läste texten, flera gånger. Jag kunde se det, för han rörde på läpparna när han läste.

"Horungarna lägger upp en bild på vår broder”, sa han med spända läppar. ”Dom lägger upp en bild på ett … dött barn.

Hishem har bott hela sitt liv i Solberga, ett utsatt område i utkanten av Stockholm. Men det är hans ort och han älskar den även om våldet smyger sig på och skjutningarna och sprängdåden blir allt fler. Här finns pundarna på torget och de täckjacksklädda killarna i gänget – men Hishem och hans kompisar Fidel och Alieu är inte en del av det där. De har ambitioner, bra familjer, drömmer om en annan framtid. De hänger på grillen, åker och badar, väntar spänt på antagningsbeskeden från gymnasiet.

För Zubeir, lillebror till en av deras vänner, är det annorlunda. Han är bara tolv men drar runt på sin elsparkcykel sent på kvällarna. Snackar om para, försöker pracka på dem importerade vejps och har sedelbuntar i fickorna. Hishem och de andra har lovat att hålla koll på honom medan storbrorsan sitter på HVB-hem. Men var går gränsen? Hur räddar man någon som inte vill bli räddad? Och när är det för sent?

Lillebror är en stark roman om att växa upp mitt i gängvåldet utan att själv vara en del av det. Om vänskap och kärlek och om de som är oskyldiga men ändå drabbas när katastrofen närmar sig.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

Unga vuxna

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2024-09-27

Produktion

Papper

Holmen Book Cream

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129747706

Antal Sidor

288

Hållbarhet

 

Lillebror

Om boken

Fidel läste texten, flera gånger. Jag kunde se det, för han rörde på läpparna när han läste.
"Horungarna lägger upp en bild på vår broder”, sa han med spända läppar. ”Dom lägger upp en bild på ett … dött barn.Hishem har bott hela sitt liv i Solberga, ett utsatt område i utkanten av Stockholm. Men det är hans ort och han älskar den även om våldet smyger sig på och skjutningarna och sprängdåden blir allt fler. Här finns pundarna på torget och de täckjacksklädda killarna i gänget – men Hishem och hans kompisar Fidel och Alieu är inte en del av det där. De har ambitioner, bra familjer, drömmer om en annan framtid. De hänger på grillen, åker och badar, väntar spänt på antagningsbeskeden från gymnasiet. För Zubeir, lillebror till en av deras vänner, är det annorlunda. Han är bara tolv men drar runt på sin elsparkcykel sent på kvällarna. Snackar om para, försöker pracka på dem importerade vejps och har sedelbuntar i fickorna. Hishem och de andra har lovat att hålla koll på honom medan storbrorsan sitter på HVB-hem. Men var går gränsen? Hur räddar man någon som inte vill bli räddad? Och när är det för sent?Lillebror är en stark roman om att växa upp mitt i gängvåldet utan att själv vara en del av det. Om vänskap och kärlek och om de som är oskyldiga men ändå drabbas när katastrofen närmar sig.

Alex Khourie

Lillebror

Relaterat

Nyheter

Alex Khourie nominerad av Nordiska rådet

Alex Khourie har nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2024 för sin bok Bror. ”Som läsare får vi en stark upplevelse av autenticitet, av att den här världen skildras inifrån”, skriver juryn i sin motivering.

Alex Khourie nominerad till Slangbellan 2023

”Språket är pricksäkert och får ungdomarna att kännas levande och trovärdiga”, skriver juryn i sin motivering.

Brännande aktuell debut

Författaren Alex Khourie (pseudonym) har under många år arbetat med ungdomar i kriminalitet. Hans debutroman Bror är inspirerad av verkligheten.