bok

Det var en tysk, en fransk och Bellman

Ulf Palmenfelt

Författare

Gunna Grähs

Illustratör

Beskrivning

2000-04-03
Svenska

Författare

Ulf Palmenfelt

Illustratör

Gunna Grähs

Bellmanhistorier är alltid roligast! Generation efter generation sprider de sig via dagiskojor och skolgårdar ? de galna historierna om Bellman. Bellmanhistorierna handlade från början om poeten och sångaren Carl Michael Bellman. På 1800-talet berättade vuxna om den uppstudsige och skojfriske rimmaren som aldrig blev svarslös och som alltid var grov i munnen. Idag berättas historierna av skolbarn och Bellman är fortfarande lika uppkäftig. Det är grovkorningt och vulgärt, men Bellmanhistorierna är ett mustigt svenskt kulturarv med rötter i folksagan och urgammal folklig humor. Och Bellman själv tar alltid den svages parti mot överheten. "En gång ställde sig Bellman att pinka invid ett plank. Då kom en polis och fick se honom. Han sa: - Det där är mot lagen! Då sa Bellman: - Nej, det är mot planket!" Ulf Palmenfelt är folklivsforskare och har också givit ut Gröna Handen, När Fan flådde smeden och Den mystiske pissaren. Ulf Palmenfelt har upptecknat Bellmanhistorierna bland svenska skolbarn. Illustratören Gunna Grähs har tecknat Bellman som hon tror att han såg ut.

Detaljer

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2000-04-03

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789188877185

Antal Sidor

46

Vikt (kg)

0.265

 

Bellman får ett fax

Om boken

Nya barn, nya Bellmanhistorier. Här samsas en rad nya Bellmanhistorier med gamla godingar. Hopsamlade av etnologiprofessorn Ulf Palmenfelt och genialt illustrerade av Johan Unenge.

Ulf Palmenfelt, Johan Unenge

Bellman får ett fax

Den mystiske pissaren och andra historier från skolans värld

Om boken

Garv garanteras! Moas fröken är sjuk så klassen har en vikarie. Moa får frågan hur det går i skolan. ? Det går bra. Vi har redan slitit ut en fröken. Eleverna skulle öva sig på att använda ovanliga ord på rätt sätt. Ove skulle skriva en mening med ordet ?förmodligen?. Han skrev: Igår såg jag hur pianoläraren och min syster drog ner byxorna på varandra. Förmodligen skulle de skita i pianot. I nio år är svenska barn tvingade att tillbringa en stor del av sin vakna tid i skolan. Då är det nog inte jättekul varje dag, och det är inte konstigt att eleverna försöker pigga upp sig genom att försöka se det komiska i tillvaron. Så gör alla människor som tvingas in i obehagliga situationer ? interner, soldater, människor i diktaturstater ? alla tar de humorn till hjälp för att uthärda vardagen. Det är alltid den svagares parti mot den starkare. Och barnen vet mer än de vuxna anar, särskilt om sånt som handlar om sex. Det är ingen slump att så många skolvitsar utspelar sig i biologisalen. Det har alltid skämtats vilt bland skolbarnen, men att de hade så här kul kunde ingen ana! Detta är en sanslöst rolig samling av skolvitsar som vandrar runt på skolgårdarna, ihopsamlade av folklivsforskaren Ulf Palmenfelt och matchade av Helena Willis karakteristiska och humoristiska illustrationer. PS. Boken är indelad i klasser precis som skolan. Det är strängeligen förbjudet för skolelever att läsa de vitsar som hör till en högre klass än den man själv går i! Ulf Palmenfelt har också givit ut bl a Gröna Handen och Häxdopet.

Ulf Palmenfelt, Helena Willis

Den mystiske pissaren och andra historier från skolans värld

 

Relaterat