Hanna Granlund ger ut diktbok

Foto av :

Tom Wall

Publicerad:

2023-01-18

I Hanna Granlunds första egna bok ryms dikter för unga läsare. Dikter om vänskap, saknad, kärlek, skogen, stjärnorna i mörkret. Det är enkelt, lättillgängligt och tankeväckande. Vardagen samsas med de stora frågorna och känslorna, och i texterna kan läsaren både känna igen sig och finna tröst.

Hanna Granlund debuterade som illustratör 2016 och har sedan dess illustrerat ett 50-tal böcker. Med Ösregn och glitter debuterar Hanna som författare. Att det blev just en diktsamling var inte så konstigt.

– Jag har alltid skrivit dikter, berättar Hanna Granlund. Att den här diktsamlingen blev till var för att jag hade väldigt lite uppdrag en period. Allt kändes väldigt tungt och tråkigt, så för att hålla modet uppe gav jag mig själv uppgiften att skriva in alla mina dikter på datorn. Jag hade dikter i olika block och på mobilen och det fanns dikter på papperslappar här och var. Några skrynkligare än andra. Det blev ett stort gäng dikter och jag tänkte att det här kan nog bli något. Nu i efterhand är jag glad över att jag hade tråkigt den där våren.

Att vara den som ligger bakom både text och bild i en bok har gett Hanna en frihet som hon inte riktigt haft innan. Arbetssättet liknade dock det hon haft när hon illustrerat någon annans text.

– För mig var den största skillnaden att jobba med textbiten. Att skriva! Komma på titlar på dikter som inte hade det innan. Det gör jag aldrig annars. Det var väldigt roligt att jobba med helheten men jag försökte faktiskt jobba så som jag brukar ändå, till stor del. Därför blev det texten först och bilderna sedan. Och sen fixa till lite i text och lite i bild, tills jag kände mig klar, säger Hanna.

Hanna Granlund har alltid skrivit dikter och när hon var liten hade hon en speciell bok som var öronmärkt just för dikterna. Kanske kan den här boken inspirera nya barn att fatta pennan och skriva om sin vardag och sina känslor.

Så här lyder en av dikterna ur boken: 

Lite mer som djur

Ibland

nu

tänker jag

på hur mycket jag tycker om 

människor

speciellt människor

som är lite mer

som djur

Relaterat

Ösregn och glitter

Om boken

Hur kunde jag se
att du såg på mignär jag egentligensåg på någon annanI Hanna Granlunds första egna bok ryms dikter för unga läsare; det handlar om vänskap, saknad, kärlek, skogen, stjärnorna i mörkret. Det är enkelt, lättillgängligt och tankeväckande. Vardagen samsas med de stora frågorna och känslorna, och i texterna kan läsaren både känna igen sig och finna tröst.Hanna Granlund (född 1990) är illustratör, serietecknare och grafiker. Hon är bosatt i Skanör. Hanna debuterade som illustratör med Flickan på kyrkogården och Ett spöke i klassen, de två första delarna i succéserien Spöksystrar, skrivna av Mårten Melin. Ösregn och glitter är hennes första bok som både författare och illustratör.

Hanna Granlund, Hanna Granlund

Ösregn och glitter

Relaterade artiklar

Böcker för små djur- och naturälskare

Barnens favorit Julia Wiberg är tillbaka med två färgglada böcker som lockar de minsta att upptäcka skogen med alla sinnen.