Den älskade serien Spöksystrar fyller fem år!

Foto av :

Tom Wall

Publicerad:

2021-09-24

5-årsjubileet firas med en härligt tjock samlingsvolym som består av de fem första delarna i serien: Flickan på kyrkogården, Ett spöke i klassen, Ett spöke sover över, Den fruktansvärda hämnden och Spöktivolit. Dessutom ingår några extra sidor med spökpyssel.

När Nila ska börja i sin nya skola blir hon lite sen och bestämmer sig för att gena över kyrkogården. Där möter hon Maj, som sitter på en gravsten i bara T-shirt och jeans – trots att det är mitt i smällkalla vintern. Maj är rolig och rättfram, men det finns en del saker som är lite konstiga med henne: hon håller alltid till vid kyrkogården, och det kommer ingen rök ur hennes mun fast det är så kallt ute ... Det visar sig att Maj är ett spöke – men inte bara det, hon är också den bästa vän man kan ha!

De mysrysliga böckerna om Nila och spöket Maj älskas av lågstadiebarnen och förläggaren Sofia Hahr minns hur tankarna gick när det begav sig. 

– Vi ville ge nybörjarläsarna en första kapitelbok som inte fick vara för svår – något riktigt bra att läsa och som verkligen skulle skapa läslust och glädje hos dem som just vuxit ur lättläst. När Mårten kom med första delarna till Spöksystrar kändes det som om vi var på rätt spår, och när vi sen hittade Hanna, som med sina illustrationer gav liv åt Maj och Nila, kändes det som om vi verkligen hade hittat rätt. Spöksystrar är precis de små pärlor som vi drömde om att skapa! 

Med anledning av jubileet passade vi på att ställa några frågor till duon bakom succéserien. 

Hur känns det att Spöksystrar-serien fyller 5 år?

– Det känns fantastiskt! Det känns nästan som om Spöksystrar fyller mer än 5 år för vi har hunnit så mycket! 11 delar, en pysselbok och nu samlingsvolymen!

Vi firar med att ge ut samlingsvolymen – hur firar ni?

– Vi firar med ett dopp i havet och varsin karlsbaderbulle! Vi har dessutom tryckt upp T-shirts och risoprints!

När kommer nästa bok och kan ni avslöja något om handlingen?

– Tolfte boken kommer i vår och heter Spökljuset! Boken utspelar sig både på skolan – och i en annan värld ...

Är det någon av alla böcker ni ömmar lite särskilt för, i så fall varför?

Hanna: – Jag tycker extra mycket om Ett spöke sover över. Jag tycker att det är spännande när de blandar blod och roligt att hänga med dem när de dansar med spökena på kyrkogården. Annars ligger bok 10 lite extra varmt om hjärtat också!

Mårten: – Jag gillar Spöktivolit för de coola figurerna och den spännande tivolimiljön. Det är den boken jag helst hade velat vara med i!

Relaterat

Spöksystrar - Samlingsvolym 1

Om boken

Den älskade serien Spöksystrar fyller fem år och det firas med en härligt tjock samlingsvolym!

När Nila ska börja i sin nya skola blir hon lite sen och bestämmer sig för att gena över kyrkogården. Där möter hon Maj, som sitter på en gravsten i bara T-shirt och jeans - trots att det är mitt i smällkalla vintern. Maj är rolig och rättfram, men det finns en del saker som är lite konstiga med henne: hon håller alltid till vid kyrkogården, och det kommer ingen rök ur hennes mun fast det är så kallt ute ... Det visar sig att Maj är ett spöke - men inte bara det, hon är också den bästa vän man kan ha!

Samlingsvolymen består av de fem första delarna i serien: Flickan på kyrkogården, Ett spöke i klassen, Ett spöke sover över, Den fruktansvärda hämnden och Spöktivolit. Dessutom ingår några extra sidor med spökpyssel.

Sagt om tidigare böcker:
"En riktigt lyckad lättläsningsbok. Helhetsbetyg: 5" BTJ

"en fantasifull vardagsnära berättelse med mycket empati, där barnen är kapabla till att lösa sina egna problem. Hanna Granlunds rikliga illustrering är ett stöd i läsförståelsen, men skapar också spänning och värme, med välgjorda tablåbilder. Helhetsbetyg: 5" BTJ

Mårten Melin, Hanna Granlund, Hanna Granlund

Spöksystrar - Samlingsvolym 1

Relaterade artiklar

Böcker för små djur- och naturälskare

Barnens favorit Julia Wiberg är tillbaka med två färgglada böcker som lockar de minsta att upptäcka skogen med alla sinnen.